reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy

Zupa z soczewicy

składniki:
- ok 300 g czerwonej soczewicy,
- 2 duże cebule,
- 2 duże marchewki,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy- groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe,
- bulion z kurczaka (może być z kostki),
- przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, curry, oregano, bazylia, estragon, tak naprawdę dowolne - co kto lubi, im więcej tym lepiej :-)

Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie na bardzo złoty kolor, dodać sprasowany czosnek i przyprawy po czym jeszcze chwilkę smażyć. Zalać bulionem i zagotować. Dodać soczewicę, gdy będzie już prawie miękka dodać startą na tarce marchewkę i gotować do miękkości. Na koniec spróbować i sprawdzić czy czegoś nie brakuje :-)
Podawać z grzankami lub z groszkiem.
 
reklama


Pierogi serowo- kokosowe
ok, to tak po skrócie:
na ciasto:
jedno jajko,
gorąca woda,
szczypta soli,
mąka.. ciasto wyrabiamy na oko...

na farsz:
chudy twaróg,
słodka śmietanka (w wersji light mleko),
wiórki kokosowe, ok. pół opakowania,
cukier drobnoziarnisty
ja miałam mało twarogu to uzupełniłam ricottą...
twaróg mieszamy z wiórkami i cukrem, dodajemy niewielką ilość mleka/śmietanki, żeby masa była odpowiednio gęsta do pierogów... a tu niespodzianka, jak wyjdzie za rzadkie, to traktujemy jako farsz do naleśników!

porcja na mniej więcej 30 pierogów:)
dla nadgorliwców, można wiórki lekko podprażyć na patelni i dodać nieco kardamonu, są bardziej chrupiące i lekko ostre- ale minimalnie...

karmel : kilka łyżeczek cukru wrzucamy do rondla i wstawiamy na ogień, czekamy aż się skarmelizuje i dodajemy odrobinę wody, nie dużo bo wyjdzie słodka brązowa woda- ale też smaczna!
 
święta tuż tuż . macie może przepis na coś innego niż tradycyjny karp?

a to moje pierożki z makiem :)
Pierogi z makiem

  • Farsz:
  • 20 dag maku
  • 1/2 litra mleka
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka rodzynek
  • garść orzechów
  • 1 żółtko

    Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • 1 łyżka masła


Zrób farsz: przebrany i opłukany mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuść trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuść masło, dodaj mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudź i wymieszaj z żółtkiem. Przygotuj ciasto: z mąki wymieszanej z solą usyp kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej roztrzepane jajko. Wyrób elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryj je i odstaw na 15 minut. Potem cienko rozwałkuj, szklanką powycinaj kółka i nałóż na nie farsz. Sklej i delikatnie zaciśnij brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem można włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.
 
Wczoraj jadłam jadłam i sie najeść nie mogłam ;-) aż przepis od cioci wziełam

2 zupki Fifon ostre
cała pierś kurczaka
1 por
puszka kukurydzy
majonez

Zupki otwieramy dodajemy załączone przyprawy i zalewamy wodą tak aby je przykryła - zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Pierś kroimy na drobniutką (!!!) kostkę i podsmażamy na patelni. Pora szatkujemy, kukurydze odsączamy. Wszystko dodajemy do makaronu, mieszamy. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu.
Smacznego ;-)
 
Słyszałam, że dla poprawy smaku nie tylko kaw, czy deserów stosuje się aromaty spożywcze (można je stosować podczas diety Dukana). Jeżeli takie stosujecie to mam pytanie jakich aromatów używacie i skąd je zamawiacie. Pozdrawiam!
 
reklama
reklama
Do góry