reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy

Zupa z soczewicy

składniki:
- ok 300 g czerwonej soczewicy,
- 2 duże cebule,
- 2 duże marchewki,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy- groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe,
- bulion z kurczaka (może być z kostki),
- przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, curry, oregano, bazylia, estragon, tak naprawdę dowolne - co kto lubi, im więcej tym lepiej :-)

Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie na bardzo złoty kolor, dodać sprasowany czosnek i przyprawy po czym jeszcze chwilkę smażyć. Zalać bulionem i zagotować. Dodać soczewicę, gdy będzie już prawie miękka dodać startą na tarce marchewkę i gotować do miękkości. Na koniec spróbować i sprawdzić czy czegoś nie brakuje :-)
Podawać z grzankami lub z groszkiem.
 
reklama


Pierogi serowo- kokosowe
ok, to tak po skrócie:
na ciasto:
jedno jajko,
gorąca woda,
szczypta soli,
mąka.. ciasto wyrabiamy na oko...

na farsz:
chudy twaróg,
słodka śmietanka (w wersji light mleko),
wiórki kokosowe, ok. pół opakowania,
cukier drobnoziarnisty
ja miałam mało twarogu to uzupełniłam ricottą...
twaróg mieszamy z wiórkami i cukrem, dodajemy niewielką ilość mleka/śmietanki, żeby masa była odpowiednio gęsta do pierogów... a tu niespodzianka, jak wyjdzie za rzadkie, to traktujemy jako farsz do naleśników!

porcja na mniej więcej 30 pierogów:)
dla nadgorliwców, można wiórki lekko podprażyć na patelni i dodać nieco kardamonu, są bardziej chrupiące i lekko ostre- ale minimalnie...

karmel : kilka łyżeczek cukru wrzucamy do rondla i wstawiamy na ogień, czekamy aż się skarmelizuje i dodajemy odrobinę wody, nie dużo bo wyjdzie słodka brązowa woda- ale też smaczna!
 
święta tuż tuż . macie może przepis na coś innego niż tradycyjny karp?

a to moje pierożki z makiem :)
Pierogi z makiem

  • Farsz:
  • 20 dag maku
  • 1/2 litra mleka
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka rodzynek
  • garść orzechów
  • 1 żółtko

    Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • gorąca woda
  • 1 łyżka masła


Zrób farsz: przebrany i opłukany mak zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuść trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuść masło, dodaj mak, miód, cukier, rodzynki i posiekane drobno orzechy. Farsz ostudź i wymieszaj z żółtkiem. Przygotuj ciasto: z mąki wymieszanej z solą usyp kopczyk. Zrób w nim dołek i wlej roztrzepane jajko. Wyrób elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykryj je i odstaw na 15 minut. Potem cienko rozwałkuj, szklanką powycinaj kółka i nałóż na nie farsz. Sklej i delikatnie zaciśnij brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem można włożyć je do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać koglem-moglem z żółtek i cukru i zapiec przez chwilkę w gorącym piekarniku.
 
Wczoraj jadłam jadłam i sie najeść nie mogłam ;-) aż przepis od cioci wziełam

2 zupki Fifon ostre
cała pierś kurczaka
1 por
puszka kukurydzy
majonez

Zupki otwieramy dodajemy załączone przyprawy i zalewamy wodą tak aby je przykryła - zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Pierś kroimy na drobniutką (!!!) kostkę i podsmażamy na patelni. Pora szatkujemy, kukurydze odsączamy. Wszystko dodajemy do makaronu, mieszamy. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu.
Smacznego ;-)
 
Słyszałam, że dla poprawy smaku nie tylko kaw, czy deserów stosuje się aromaty spożywcze (można je stosować podczas diety Dukana). Jeżeli takie stosujecie to mam pytanie jakich aromatów używacie i skąd je zamawiacie. Pozdrawiam!
 
reklama
reklama
Do góry