Zupa z soczewicy
składniki:
- ok 300 g czerwonej soczewicy,
- 2 duże cebule,
- 2 duże marchewki,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy- groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe,
- bulion z kurczaka (może być z kostki),
- przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, curry, oregano, bazylia, estragon, tak naprawdę dowolne - co kto lubi, im więcej tym lepiej :-)
Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie na bardzo złoty kolor, dodać sprasowany czosnek i przyprawy po czym jeszcze chwilkę smażyć. Zalać bulionem i zagotować. Dodać soczewicę, gdy będzie już prawie miękka dodać startą na tarce marchewkę i gotować do miękkości. Na koniec spróbować i sprawdzić czy czegoś nie brakuje :-)
Podawać z grzankami lub z groszkiem.
składniki:
- ok 300 g czerwonej soczewicy,
- 2 duże cebule,
- 2 duże marchewki,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy- groszek ptysiowy lub grzanki czosnkowe,
- bulion z kurczaka (może być z kostki),
- przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, curry, oregano, bazylia, estragon, tak naprawdę dowolne - co kto lubi, im więcej tym lepiej :-)
Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie na bardzo złoty kolor, dodać sprasowany czosnek i przyprawy po czym jeszcze chwilkę smażyć. Zalać bulionem i zagotować. Dodać soczewicę, gdy będzie już prawie miękka dodać startą na tarce marchewkę i gotować do miękkości. Na koniec spróbować i sprawdzić czy czegoś nie brakuje :-)
Podawać z grzankami lub z groszkiem.