Moja wersja na WAFELKI .. ja to nazywam właściwie ANDRUTY... ale jak kto woli;-) jest bardzo łatwa do zrobienia:
Kupuję mleko słodzone skondensowane w puszce najlepiej kakaowe - mniam![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Gotuję całą tą puszkę w garnku na małym ogniu 2 a nawet 2,5 godziny licząc od zagotowania się wody. Im dłużej się gotuje tym gęściejsze..zauważyłam ponadto, że białe mleko jak się długo gotuje to karmelizuje i jest wtedy smak karmelowy
mniam
I ważne by gotować na małym ogniu..bo czytałam w necie, że puszka może wybuchnąć
ale nie słyszałam by komuś się to zdarzyło...to tylko przypuszczenia - bo puszka jest zamknięta, więc podejrzewam, że po bardzo! szybkim zagrzaniu może i mogłaby pęknąć..
A puszkę zanurzam raczej całą w wodzie.. ale gdy trochę wystaje z wody to też może być - ja mam czasem problem ze znalezieniem dużego gara;-)
Często też dolewam wody gdy jej dużo wyparuje - w końcu parę godzin się to gotuje...![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Następnie ostudzam puszkę i masa gotowa:-) przekładam nią wafle.. czasem ciepłym też smaruję - wtedy szybciej są miękkie - takie jak lubię..mniam![Happy :happy: :happy:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/happy.gif)
Kupuję mleko słodzone skondensowane w puszce najlepiej kakaowe - mniam
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Gotuję całą tą puszkę w garnku na małym ogniu 2 a nawet 2,5 godziny licząc od zagotowania się wody. Im dłużej się gotuje tym gęściejsze..zauważyłam ponadto, że białe mleko jak się długo gotuje to karmelizuje i jest wtedy smak karmelowy
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
I ważne by gotować na małym ogniu..bo czytałam w necie, że puszka może wybuchnąć
![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
A puszkę zanurzam raczej całą w wodzie.. ale gdy trochę wystaje z wody to też może być - ja mam czasem problem ze znalezieniem dużego gara;-)
Często też dolewam wody gdy jej dużo wyparuje - w końcu parę godzin się to gotuje...
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
Następnie ostudzam puszkę i masa gotowa:-) przekładam nią wafle.. czasem ciepłym też smaruję - wtedy szybciej są miękkie - takie jak lubię..mniam
![Happy :happy: :happy:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/happy.gif)
Ostatnia edycja: