reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy

Sałatka z ananasem
Produkty:
1 puszka ananasów,
1 puszka kukurydzy,
2 czerwone papryki,
makaron o jak najmniejszym kształcie,
majonez.

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować i odcedzić, ananasy i paprykę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki pomieszać dodać do smaku majonezu i troszeczkę syropu z ananasów.

robiłam w weekend ową sałatkę :tak: wyszła super, przepyszna :rofl2: (taka trochę na słodko jest).
ale zamiast małego drobnego makaronu dodałam taki duży jak na fotce (nawet te kółka w rzeczywistości były większe, i kolorowe) - super się sałatka prezentowała w półmisku :tak:
i mój błąd jaki zrobiłam - dodałam zielonej papryki :baffled: (przez co miała lekko gorzkawy posmak) - lepiej dodać samej czerwonej, pomarańczowej :tak:

Załączniki

• makaron.jpg
    makaron.jpg
    27,8 KB · Wyświetleń: 89
reklama
makaron świderki lub rurki,
papryka czerwona i żółta,
ogórek konserwowy,
por(biała część), kukurydza,
ser żółty,
szynka,
majonez,
sól, pieprz,
Makaron ugotuj aldente,ser i szynke pokrój w paski,wymieszaj z reszta składników i odstaw na trochę

pychota.....

Super pomysł z tymi przepisami:tak:

Oto moja ulubiona, Bardzo, bardzo smaczna sałatka:sorry::

-ugotować filet z kurczaka ( może być nawet na kostce rosołowej), ostudzić, pokroić w kostkę
-ryż ( oczywiście też ugotować i ostudzić:-D)
- ananas z puszki - pokrojony w kostki
- rodzynki ( oparzone)
- majonez
ewentualnie sól do smaku, chociaż ja nie daję, bo i tak filet i ryż solę przy gotowaniu, a ananasa i rodzynek solić nie trzeba:happy:
Nie podałam ilości składników, ale to naprawdę wg uznania - ja robię "na oko":rofl2:

Smacznego!!

I druga sałatka, tez smaczna, tylko, że z pomidorami:-) - to chyba lepiej poczekać, aż w sklepach będą ładniejsze i smaczniejsze, bo teraz to...:baffled:

ryż
pomidory pokrojone w kostkę
puszka tuńczyka w sosie własnym
majonez ( ja daję mało majonezu i jak już, to pół na pół z jogurtem

I jeszcze coś dla urozmaicenia:blink:

Ciasto marchewkowe - bardzo smaczne i proste do zrobienia.:blink:
4 jaja
2 szkl. mąki
1 1/2 szkl. cukru
1 1/4 szkl. oleju
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier wanilin.
2-3 szkl. utartej marchwi ( surowej)
rodzynki i inne bakalie ( orzechy, słonecznik)
paczka cynamonu

Piec 35-40 min.

No dobrze, wystarczy tych przepisów, bo się pomału robię głodna :rofl2:

Super pomysł z tymi przepisami:tak:

Oto moja ulubiona, Bardzo, bardzo smaczna sałatka:sorry::

-ugotować filet z kurczaka ( może być nawet na kostce rosołowej), ostudzić, pokroić w kostkę
-ryż ( oczywiście też ugotować i ostudzić:-D)
- ananas z puszki - pokrojony w kostki
- rodzynki ( oparzone)
- majonez
ewentualnie sól do smaku, chociaż ja nie daję, bo i tak filet i ryż solę przy gotowaniu, a ananasa i rodzynek solić nie trzeba:happy:
Nie podałam ilości składników, ale to naprawdę wg uznania - ja robię "na oko":rofl2:

Smacznego!!

Na tą mam smaka i chyba dzis zrobie :tak:
Bo nie znosze papryki i inne przepisty odpadają niestety :-(

Sałatka w kurczakiem i ananasem

składniki:
- puszka ananasa
- 3-4 piersi z kurczaka
- groszek (puszka)
- kukurydza
- ryż (saszetka)

ananasa pokroić w cząstki. piersi z kury ugotować w rosołkach drobiowych. ryż ugotować. wszystkie składniki połączyć i wymieszać. dodać majonez.

dzisiaj będę po raz pierwszy robiła ciasto pt.:" TROCINAK"
jeżeli rodzinka i moje babki w pracy przeżyją - jutro wrzucę przepis... Póki co nie będę ryzykowała i testowała owego przepisu na Was Kochane ;-)

a teraz coś szybkiego na kolacyjkę

BAGIETKI CZOSNKOWE

SKŁADNIKI:
  • Składniki na 4 porcje
  • 2 bagietki
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek lub pietruszka
  • ser żółty (twardy)
  • sól
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Bagietki poprzekrajac na całej długości w poprzek ale tak aby nie przeciąć ich do końca tylko zrobić mały rowek.
2. Czosnek przecisnąć przez praske i wymieszać z odrobiną soli. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Koperek lub pietruszke bardzo drobno pokroić. Można urzyc równiez innych świerzych ziół, np. bazylię.
4. Masło, czosek oraz zieleninę dokładnie utrzeć w małym naczyniu a następnię posmarować przygotowaną masą rowki bagietki. Posypac całość startym serem żółtym.
5. Blachę posmarować cienko olejem lub margaryną i ułożyć na nią przygotowane bagietki. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 150 st. aż się nie zrumienią (ok. 10min). Jeszcze ciepłe podawać na stół.

link do przepisu: MNIAMUSNIE.COM - Bagietki czosnkowe

ja często robię ziołowe bagietki (bez czosnku) ze względu na dodatek do nich - ale to za chwilkę..

reklama
SAŁATKA DO BAGIETEK:

4 pomidory (na 2 zapiekane bagietki)
ser żółty (najlepsza jest mozarella albo parmezan, ale i z liliputem jest pyyycha)
ser pleśniowy np. LAZUR (* w czasie ciąży lepiej sobie odpuścić)
sos czosnkowy (mały kubek jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz)
bazylia

Wykonanie:
1. pomidory kroimy w plastry. Układamy na talerzu (ew. półmisku)
2. pomiędzy plastrami pomidorów układamy starty na grubych oczkach, bądź pokrojony na drobne plastry ser żółty
3. posypujemy całość bazylią
4. zalewamy sosem czosnkowym
5. wierzch obsypujemy tartym pleśniakiem
6. wstawiamy na 30-60 min do lodówki aby się wszystko przegryzło.

Sałatka rewelacyjnie się sprawdza przy każdym grillu. Ale i do zapiekanki nie ma lepszego dodatku!:blink:

Do góry