reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy

aga_k_m Ja poprzednim razem zrobilam wiecej masy smietanowej, to starczyla jedna galaretka. Aktualne ciasto jest juz z dwiema galaretkami na wierzchu, bo tez bylo malo tej jednej....
Bardzo sie ciesze, ze samakowalo :-D Jak cos jeszcze bede miala podobnego to podesle.

W tym ciescie smakowitosc polega na tych truskawkach chyba.... Bo takie ciasta ze smietanka robilam wczesniej, ale bez owocow i nie byly tak pyszne. Z truskawkami jest soooooczyscie :-)
 
reklama
TIRAMISU

7 żółtek
7 dużych (od zupy) łyżek cukru
3 serki Mascapone
2 paczki biszkoptów (najlepiej podłużnych)
kawa rozpuszczalna
kieliszek alkoholu (brandy, whiskey - w zależności co lubimy)


Ubić mikserem żółtka z cukrem, tak by żółtka stały się białe. Dodawać (po łyżce, dwie) serki Mascapone. Dobrze zmiksować. Wstawić do lodówki na 20 min.

W tym czasie przygotować pół szklanki kawy rozpuszczalnej, dodać ulubionego alkoholu, dobrze schłodzić (kawka musi być zimna).

Blaszkę (wielkość blaszki to połowa takiej dużej), wyłożyć biszkoptami - które wcześniej należy umoczyć w zimnej kawce.
Ważne: biszkopty zamaczamy tylko na sekunde!! (nie można zbyt mocno ich namoczyć bo potem ciasto może się rozpaść).

Na wyłożona jedną warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy, potem układamy drugą warstwę biszkoptów (także umoczonych w kawie) i kładziemy ostatnią masę. wierzch posypujemy (dla ozdoby) cacao.

Włożyć do lodówki na 12 godzin (przykryć folią spożywczą by nie przeszło zapachem).

(jeśli chcemy zwiększyć porcję do większej blaszki - zasada jest prosta - tyle samo żółtek co i łyżek cukru, serka dodać ok 1 serka na 2 żółtka.
biszkopty zamiast maczać w kawie można w mleku - wychodzi wersja łagodna.
i bardzo ważne - nie namaczać biszkoptów zbyt długo - wystarczy na 1 sekunde włożyć do kawki)
 
TIRAMISU



kieliszek alkoholu (brandy, whiskey - w zależności co lubimy)

......W tym czasie przygotować pół szklanki kawy rozpuszczalnej, dodać ulubionego alkoholu, dobrze schłodzić (kawka musi być zimna).


Ojjjj Kochana!!! Ty mi się tutaj takimi przepisami nie narażaj ;-) "ulubiony alkohol".. "w zależności co lubimy".. Achhh:rofl2:
Od początku ciąży tak mi brakuje alkoholu... że normalnie... czuję się jak jakaś alkoholiczka na odwyku, hihihi...:rofl2:
tyle, że mnie akurat ciągnie najbardziej do czerwonego wina, lekkiego piwa, ew. jakieś słodkie likiery...
Odbiję sobie pewnie po odłożeniu piersi (a wtedy to będzie się działo;-);-);-))
 
Ojjjj Kochana!!! Ty mi się tutaj takimi przepisami nie narażaj ;-) "ulubiony alkohol".. "w zależności co lubimy".. Achhh:rofl2:

hihihihi :-p :-p
niusia tego nie czuć wogóle... no ale na pewno coś zostaje ;-)
możesz zrobić wersje lajtową - bez alkoholu :tak:

a mnie o dziwo wcale nie ciągnie do alkoholu :confused:
dlatego byłam zaskoczona że ostatnio tak mi się chciało piwo że łoooo ;-) więc kupiłam sobie bez % cidersa :rofl2:
 
Ale pyszności...:-p jak tak czytam....to normalnie dobrze, że ostatni kawałek ciasta został już jest w moim brzuszku :-p
No więc i ja się podzielę przepisem, który trochę ulepszyłam własnymi działaniami:-p:
3 BIT
1 puszka mleka słodkiego w puszce
ok. 400g śmietany kremówki 30%
9 paczek herbatników (jeśli pakowane są po 8 szt) - najlepiej smakują te maślane
0,5 kostki margaryny
1 jogurt naturalny(200g)
4 łyżki kakao
2 budynie waniliowe
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
1,5 łyżki cukru pudru
1 kostka masła

Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, na nim herbatniki i można również ścianki dłuższych boków

1 warstwa - KARMEL - mleko w puszce gotować ok 2 godz. do 2,5 (im dłużej tym gęściejsza masa). Gotować to na małym ogniu. Zostawić puszkę do wystygnięcia, albo ostudzić w zimnej wodzie. Dopiero zimną puszką można otworzyć, bo inaczej grozi wybuchem.

2 warstwa - MASA BUDYNIOWA - zagotować 2 budynie w 0,5 l mleka (proporcje 2:1) Kiedy budyń jest jeszcze ciepły dodać całe masło pokrojone w kostkę (najlepiej by nie było zimne z lodówki, wtedy lepiej się miksuje) Oczywiście zmiksować.

3 warstwa - BITA ŚMIETANA - Zmrożoną kremówkę (mrozić ok 40 min.) wraz z cukrem pudrem ubić na puszystą bitą śmietanę. (zmrożenie jej spowoduje, że będzie się pięknie ubijać)

4 warstwa - POLEWA CZEKOLADOWA - Rozpuścić margarynę, wsypać cukier (nie doprowadzić do wrzenia) Dodać kakao, wymieszać. Następnie dodać jogurt mieszając trzepaczką, aż zrobi się jednolita masa. Przed wyłożeniem przestudzić.

Wszystkie warstwy przekładać herbatnikami, oprócz ostatniej. Polewa pięknie wygląda :-D Można ją posypać wiórkami jeśli ktoś uwielbia, albo pokruszonymi orzechami :-p
Przechowywać w lodówce.

Pychota!!! i w brew pozorom, nie jest tak dużo roboty jeśli wszystko się w czas przygotuje. Można oczywiście masę budyniową dać jako 1. warstwę a karmel jako 2. w zależności, czy karmel jest bardzo gęsty czy mniej, a jeśli ktoś lubi dużo karmelu to polecam 2 puszki bo z jednej jest cienka warstwa, choć mi wystarcza, bo ciasto i tak samo w sobie przez pozostałe składniki jest baaaaaaaaardzo słodkie :-p
 
Okruszku - dzięki Ci za ten przepis:-D
Miałam okazję spóbować już 3BITA i jest to rewelacyjne ciacho.

Co do 1 warstwy - to podpowiadam, że można użyć już gotowej masy krówkowej (również w puszce) :-D
 
Oj, oj, widzę kuszenia ciąg dalszy:-D:-D:-D
A kto na mnie krzyczał wczoraj, że piszę o "niezdrowych" przepisach;-);-) hi...hi...
Dołączam się tez do prośby, żeby doświadczone mamusie podesłały nam przepisy na smaczne,zdrowe dania na czas karmienia:-):-):-)
 
Malgoss przepis na sernik na zimno specjalnie dla Ciebie:)


Sernik na Zimno
4 serki homogenizowane najlepiej waniliowe
1 masło
żelatyna 2 łyżki
mleko-3/4 szklanki
3/4 szklanki cukier puder
4 jajka
troche cukry waniliowego
1 paczka galaretki


Mleko gotujemny i dodajemy żelatynę-mi zawsze robią sie grutki wiec trzeba przecedzić. odstawiamy do przestudzenia.
Masło z cukrem pudrem ucieramy na jednolitą masę, dodajemy 4 żółtka oraz serki homo.
Białka z 4 jaj ubijamy z szczyptą soli.
Białka łączymy z masą cały czas mieszając i dodajemy żelatynę. Wszytko miksujemy i gotową mase wlewamy do małej tortownicy.
I wstawiamy do lodówki.
Gdy masa sie zetnie na wierzch wlewamy galaretkę.

Sorki że przepis troche chaotyczny ale pisałam z głowy.
 
reklama
dziekuję, Aneteczko :-):-):-)
Dzis juz zrobiłam ciasto budyniowe ( pyszne!:blink:), wlasnie przed chwila sprobowalismy z M. po kawaleczku:zawstydzona/y:.
 
Do góry