Ale pyszności...
jak tak czytam....to normalnie dobrze, że ostatni kawałek ciasta został już jest w moim brzuszku
No więc i ja się podzielę przepisem, który trochę ulepszyłam własnymi działaniami
:
3 BIT
1 puszka mleka słodkiego w puszce
ok. 400g śmietany kremówki 30%
9 paczek herbatników (jeśli pakowane są po 8 szt) - najlepiej smakują te maślane
0,5 kostki margaryny
1 jogurt naturalny(200g)
4 łyżki kakao
2 budynie waniliowe
0,5 l mleka
2 łyżki cukru
1,5 łyżki cukru pudru
1 kostka masła
Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, na nim herbatniki i można również ścianki dłuższych boków
1 warstwa - KARMEL - mleko w puszce gotować ok 2 godz. do 2,5 (im dłużej tym gęściejsza masa). Gotować to na małym ogniu. Zostawić puszkę do wystygnięcia, albo ostudzić w zimnej wodzie. Dopiero zimną puszką można otworzyć, bo inaczej grozi wybuchem.
2 warstwa - MASA BUDYNIOWA - zagotować 2 budynie w 0,5 l mleka (proporcje 2:1) Kiedy budyń jest jeszcze ciepły dodać całe masło pokrojone w kostkę (najlepiej by nie było zimne z lodówki, wtedy lepiej się miksuje) Oczywiście zmiksować.
3 warstwa - BITA ŚMIETANA - Zmrożoną kremówkę (mrozić ok 40 min.) wraz z cukrem pudrem ubić na puszystą bitą śmietanę. (zmrożenie jej spowoduje, że będzie się pięknie ubijać)
4 warstwa - POLEWA CZEKOLADOWA - Rozpuścić margarynę, wsypać cukier (nie doprowadzić do wrzenia) Dodać kakao, wymieszać. Następnie dodać jogurt mieszając trzepaczką, aż zrobi się jednolita masa. Przed wyłożeniem przestudzić.
Wszystkie warstwy przekładać herbatnikami, oprócz ostatniej. Polewa pięknie wygląda
Można ją posypać wiórkami jeśli ktoś uwielbia, albo pokruszonymi orzechami
Przechowywać w lodówce.
Pychota!!! i w brew pozorom, nie jest tak dużo roboty jeśli wszystko się w czas przygotuje. Można oczywiście masę budyniową dać jako 1. warstwę a karmel jako 2. w zależności, czy karmel jest bardzo gęsty czy mniej, a jeśli ktoś lubi dużo karmelu to polecam 2 puszki bo z jednej jest cienka warstwa, choć mi wystarcza, bo ciasto i tak samo w sobie przez pozostałe składniki jest baaaaaaaaardzo słodkie