reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy

Mushoom Biriyani

2 szklanki ryżu basmati
pudełko pieczarek
biriyani masala power ( niestety do kupienia chyba tylko w indyjskim sklepie)
ginger- garlic paste ( też w indyjskim sklepie)
2 średnie cebule
2 pomidory

Surowy ryż usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż zrobi się lekko brązowy. Odstawić. Pieczarki umyć, pokroić na kawałki.
na oliwie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pomidory ( najlepiej bez skórki ) i chwilę podsmażyć. Dodać łyżkę ginger- garlic paste i 1-2 łyżki briyani masal power ( 2 łyżki to będzie bardzo ostre!),wymieszać. Dodać pieczarki, posolić.
Połączyć wszystko razem i dodać wody , w stosunku 2 kubki ryżu : 2,5 kubka wody i gotować wszystko pod przykryciem aż ryż będzie gotowy.

Jagnięcinę pokrojoną jak gulasz ( lub inne mięso- jak kto lubi) ugotować wg uznania. Ja gotowałam z odrobiną oleju, cebulą, czosnkiem, solą pieprzem.

Do tego polecam hinduską sałatkę ; świerzy ogórek, seler naciowy, marchewka, natka pietruszki, jogurt.Lub inną, ale musi być bardzo łagodna:)

Smacznego!
 
reklama
Dziewczyny a macie może przepis jak zrobić gofry ? Gofrownice mam od niedawna i nie potrafię zrobić ciasta!! Może któraś pomoże :-)
 
Milkada spieszę z przepisem;-):-D
Tradycyjne gofry (wychodzą smaczne i chrupiące) - sprawdzone:tak::-)
Składniki:
1,5 filiżanki mleka
3 jajka
7 łyżek oleju roślinnego
1,75 filiżanki mąki
1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Przesiej suche składniki do miski.
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka na sztywno.
Do suchych składników dodaj jednocześnie żółtka, olej i mleko.
Ubijaj aż ciasto będzie gładkie, bez grudek.
Delikatnie wymieszaj ubite białka z ciastem

Upiecz gofry: 5-7 minut (na złocisty kolor)

Nie zamykaj gofrownicy na zatrzask to wtedy gofry ładnie wyrosną i ciasto się nie wyleje:tak:
SMACZNEGO!!!!!!!
 
Kobietki prosiłyście o przepis na faworki w wątku czerwcowym więc wpisuje tutaj przepis na faworki takie jak ja robię. Bardzo je lubimy;-)

Faworki (chrust)
25 dag mąki pszennej
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka masła,
1 łyżka octu lub alkoholu (żeby nie "piły" zbyt wiele tłuszczu)
2 łyżki śmietany
szczypta soli
olej

Wszystkie składniki wyrobić ręką do uzyskania konsystencji przypominającej twarde ciasto (jak na makaron). Zarobione ciasto bić (warto wtedy pomyśleć o kimś kogo się nie lubi np. teściowie ;-)) 10 -15 minut wałkiem do ciasta żeby wychodziły pęcherzyki powietrza Rozwałkować na cienkie plastry i wykrawać faworki. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Gorące posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
 
albo poproś mężusia

oooooo, to jest genialny pomysl Magni!!!! :-)

wiecie, ze wczoraj czekaly na mnie w domu truskawki (lacznie znieslismy "przez Was" do domu 3 opakowania, 2 zjadlam na raz :-D), jak mu opowiedzialam o Waszej dyskusji tu na forum i o tym, ze ochote sobie narobilam :-p Moze faworki tez wyczaruje dla mnie ;-)
 
Niedaleko mnie, w starym miejscu mojego zamieszkania jest taka mala piekarnia rodzinna i tam maja wspaniale wypieki m. in. faworki. Chyba pojde na łatwizne i każe jutro męzowi kupic ;-):-)
 
reklama
o rany, to chyba nie robota na 2 trymestr ciazy :-D
ja przy nalesnikach teraz marudze ze zmeczenia :-p

Carmi to mam wrażenie przepisik dla Ciebie;-) smakują jak faworki ale robi się je znacznie łatwiej.

Ciasteczka a/la faworki ;-)
35 dag mąki
2 łyżki cukru pudru
5 dag masła
2 żółtka
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany np. 22%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Do dekoracji: lukier lub cukier puder

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Żółtka i całe jajka rozkłócić, utrzeć z cukrem pudrem, dodać śmietanę, wlać do mąki. Starannie zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki (ja wkładam do zamrażarki;-))potem rozwałkować i wykrawać ciastka, ja robiłam różne kształty ciasteczek (takie jakie się ma foremki) ostatnio serca ;-) ale można szklanką wycinać księżyce...
Smażyć na oleju na złoty kolor (często odwracać) i pilnować aby się nie przypalily. Układać na papierze aby wyciągnął z ciasteczek nadmiar tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem lub polukrować

Smacznego

W wolnej chwili zamieszczę przepis na moją ulubioną szarlotkę - zawsze się udaje i jest pyszna!!!
 
Ostatnia edycja:
Do góry