reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy

Kochane zbliżaja sie świeta Bozego Narodzenia podzielcie sie swoimi przepisami -chodzi mi o te tradycyjne być moze takie które przechodzą z pokolenia na pokolenie Dla mnie to okres radości i zadumy (rocznica śmierci mojego taty i chociaz zawsze w wigilie płacze i te świeta straciły urok to mam dzieci i dbam aby tradycje im przekazywac)



to ja bede pierwsza i pokaze Wam swoja pierwsza żywą choinke nigdy w pl nie było nas stac zeby była żywa cieszyłam sie jak dziecko kiedy mój mąż zabrał mnie do szkółki :)


kliknij na zdjecie powiekszy sie :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Muszę wyciągnąć od mamy przepis na moją ulubioną rybną zupę - zawsze tylko byłam pomocnikiem w jej wykonaniu więc nie do końca wiem co się tam robi, oprócz tego że jest bardzo pracochłonna i warta każdej poświęconej minuty. Pycha.
A co do innych przygotowań: zaczęłam suszyć papryczki chilli oraz plasterki pomarańczy - lubię nimi obwieszać choinkę...
 
Potrawy wigilijne

Oplatek,
Zupa grzybowa (bez smietany) z lazankami,
Zupa barszcz czerwony z uszkami (uszka z miesem),
Pierogi z kapusta i grzybami (najpierw ugotowane potem podsmazone na patelni),
Makowka (mak z chalka i mleko - pycha caly rok na to czekam :tak:jak ktos bedzie chccial to podam przepis),
Kluski z makiem (tradycja u meza w rodzinie gruby makaron i mak jak do mojej makowki),
Rybka smazona. Zazwyczaj sa to filety bo oboje nie przepadamy za karpiem,
Ryba po grcku,
Pare rodzai sledzi,
Chleb,
kompot z suszonych sliwek (zepomnialam wczesniej dodac ;-) )
Jakies dobre czerwone winko.
Ciasto zazwyczaj sernik z bakaliami :-)

A na drugi i trzeci dzien swiat jest jeszcze:
Bigos,
Salatka jarzynowa,
I jeszcze jakies 2 inne salatki wedle uznania ;-)Nie wiem jakie zrobie wtym roku. Cos glowy do wymyslania nie mam ;-)
No i miecho. W tym roku mam zamiar upiec nozki z kurczaczka i chcialabym zrobic kurczaka nadziewaniego farszem, ale jeszcze nigdy nie robilam i troche boje sie do tego zabrac ;-) (dopisuje bo tez wczoraj zapomnialam dodac ;-) skleroza ;-P )
Owoce,
Slodycze.

To by bylo chyba na tyle ;-)
 
Ostatnia edycja:
U nas na Wigilię serwuje się następujące potrawy (razem z mężem i synkiem spędzamy Wigilię z moimi rodzicami i braćmi):
- zupa grzybowa (nie zabielana) z ziemniakami
- barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami (u nas nie je się mięsa w Wigilię)
- pierogi z kapustą i grzybami
- kapusta z grochem
- smażone filety z ryby (my też nie jemy karpia :tak:)
- kluski z makiem
- śledzie pod różną postacią
- kompot z suszonych śliwek lub z suszonych owoców (u nas nie pije się alkoholu w Wigilię)
- różne rodzaje ciast

Na drugi dzień Świąt to już różnie - menu się zmienia, ale zawsze jest sałatka jarzynowa (moja mama robi przepyszną) :-) i różne ciasta.
 
U mnie Nanya prawie tak samo jak u Ciebie ,tylko ze ciasto jemy dopiero po pasterce,znaczy sie ja bo maz ma troszke inne obyczaje ,oni jedza mieso i ciasto juz w wigillie i maja bialy barszcz z jajkiem zamiast czerwonego jak my.My co roku sie zmieniamy ,raz idziemy do mojej siostry raz do meza a za rok czas na mnie...
 
My z mężem wigilię spędzamy z moimi rodzicami i bratem.
Tradycyjnie podaje się u nas:

dwa rodzaje śledzi
smażonego karpia (nie lubię, ale moja mama jest fanką, wiec zazwyczaj zjadam tylko symbolicznie)
drugą smażoną rybę ale to już rożne gatunki zależy jaka fantazja kupującego ;-)
zupę grzybową z prawdziwków z łazankami
barszcz z uszkami
pierogi z kapusta i grzybami
groch z kapustą
kompot z suszu
makowiec, piernik, owoce i bakalie (dla każdego coś dobrego)

Uff dużo tego ale tradycja to tradycja trzeba każdej potrawy spróbować;-)
 
dziewczyny, a czy macie sprawdzony przepis na kruchy spód do ciasta, spód na serniczki z foremek?
 
Juz ci pisze ;-)

Kruche ciasto

Skladniki:
3 zoltka,
3 szklanki maki,
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia,
25dkg margaryny
1 szklanka cukru.

Zoltka utrzec z cukrem nastepnie dodac reszte skladnikow, wyrobic ciasto az bedzie odchodzilo od reki (tylko nie za dlugo bo potem bedzie twarde) i wylozyc na blache.


Kruche ciasto

Skladniki:
20dkg masla,
4,5 szklanki maki,
5 lyzek kwasnej smietany,
3 lyzeczki proszku do pieczenia,
20dkg cukru pudru,
4 zoltka.

Ciasto zagniesc i podzielic na dwie czesci.


Smacznego

 
reklama
Do góry