Przepis na moją ukochaną zupę rybną, sklada się z wywaru i z pulpetów rybnych:
Wywar:
25-30 dag ryby słodkowodnej (karp, szczupak)
15 dag włoszczyzny
2 l wody
1/8 l śmietany
1 liść laurowy, ziele ang., gałka muszkatałowa, pieprz, sól
3 dag mąki
Gotujemy jak rosół, mąkę i śmietanę dodajemy dopiero po włożeniu pulpetów
Pulpety:
15 dag mięsa z ryb (mogą być resztki z ryb gotowanych, smażonych, pieczonych tylko trzeba oczyścić z ości, skóry, panierki itp.)
5 dag cebuli (zrumienić)
3 dag czerstwej bułki
2 dag bułki tartej
2 jaja
tłuszcz (do smażenia cebuli)
sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
Podobnie jak kotlety mielone - wszystko przekręcamy przez maszynkę, tylko potem trzeba koniecznie utrzeć na gładką masę.
Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, jak już wszystkie bedą gotowe to ugotować - w wywarze z ryby lub osobno, we wrzątku.
Po włożeniu pulpetów do wywaru wywar zaprawić mąką i śmietaną.
Smacznego
mąka do obtaczania pulpetów