Mushoom Biriyani
2 szklanki ryżu basmati
pudełko pieczarek
biriyani masala power ( niestety do kupienia chyba tylko w indyjskim sklepie)
ginger- garlic paste ( też w indyjskim sklepie)
2 średnie cebule
2 pomidory
Surowy ryż usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż zrobi się lekko brązowy. Odstawić. Pieczarki umyć, pokroić na kawałki.
na oliwie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pomidory ( najlepiej bez skórki ) i chwilę podsmażyć. Dodać łyżkę ginger- garlic paste i 1-2 łyżki briyani masal power ( 2 łyżki to będzie bardzo ostre!),wymieszać. Dodać pieczarki, posolić.
Połączyć wszystko razem i dodać wody , w stosunku 2 kubki ryżu : 2,5 kubka wody i gotować wszystko pod przykryciem aż ryż będzie gotowy.
Jagnięcinę pokrojoną jak gulasz ( lub inne mięso- jak kto lubi) ugotować wg uznania. Ja gotowałam z odrobiną oleju, cebulą, czosnkiem, solą pieprzem.
Do tego polecam hinduską sałatkę ; świerzy ogórek, seler naciowy, marchewka, natka pietruszki, jogurt.Lub inną, ale musi być bardzo łagodna
Smacznego!
2 szklanki ryżu basmati
pudełko pieczarek
biriyani masala power ( niestety do kupienia chyba tylko w indyjskim sklepie)
ginger- garlic paste ( też w indyjskim sklepie)
2 średnie cebule
2 pomidory
Surowy ryż usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż zrobi się lekko brązowy. Odstawić. Pieczarki umyć, pokroić na kawałki.
na oliwie zeszklić cebulę, dodać pokrojone pomidory ( najlepiej bez skórki ) i chwilę podsmażyć. Dodać łyżkę ginger- garlic paste i 1-2 łyżki briyani masal power ( 2 łyżki to będzie bardzo ostre!),wymieszać. Dodać pieczarki, posolić.
Połączyć wszystko razem i dodać wody , w stosunku 2 kubki ryżu : 2,5 kubka wody i gotować wszystko pod przykryciem aż ryż będzie gotowy.
Jagnięcinę pokrojoną jak gulasz ( lub inne mięso- jak kto lubi) ugotować wg uznania. Ja gotowałam z odrobiną oleju, cebulą, czosnkiem, solą pieprzem.
Do tego polecam hinduską sałatkę ; świerzy ogórek, seler naciowy, marchewka, natka pietruszki, jogurt.Lub inną, ale musi być bardzo łagodna
Smacznego!