reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy

reklama
Składniki:
-makaron (2-4 jajeczny najlepszy).
-szpinak 250- 500g (zależy czy ktoś lubi)\
-pierś kurczaka lub pieczarki
-czosnek (wg uznania)
-śmietana (ze 4 tyżki)
-gałka muszkatołowa
-ser żółty (odrobinę na posypkę)

nie wiem jak ari1997 , ale ja przysmażam czosnek (30sec) na oleju (może być z pomidorów), wrzucam szpinak, smażę aż odparuje wodę... wrzucam usmażone kawałki kurczaczka lub np pieczarki (wersja wege), dodaję odrobinę śmietany i gałki...
Ewentualnie dodaję pomidorki suszone i pokrojone drobno... oraz ser żółty (lepszy pewnie parmezan, ale to już drogo wychodzi :rofl2:).
Teraz pozostaje już tylko wymieszać z ugotowanym makaronem (dla mnie najlepszy jest tagiatelle).
I to jest pyszne!:-D

Glupie pytanie: a jaki to jest makaron jajeczny? :-)
I kolejne: czy galka jest konieczna? :-D
 
Wklejam Wam dziewczyny proste, szybkie i jakie pyszne ciacho z jablkami :tak:

Ciasto z jabłkami

Składniki:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate szklanki mąki
3 łyżki kakao
3-4 jajka
4 łyżki stopionej margaryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
można też dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)

Sposób przygotowania:
Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Oraz odstawić na 1 - 1,5 godziny do lodówki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.


Smacznego !!
 
Ja mam od Madziumby przepis na ciasto na bazie jablek, ciacho robi sie w jednej misce i wstawia do piekarnika. Ale przepis podam jutro, bo mam poparzone paluchi :-D (i nie moge klikac)
Chyba, ze sie Madziumba ulituje ;-)
 
A to mój dzisiejszy obiad. Robiłam sama pierwszy raz - przepis bardzo prosty i smaczny. Do farszu dodałam jeszcze pierś z kurczaka. A do tego wszystkiego pyszna, kolorowa, wiosenna sałatka - polecam:tak:
Calzone


[FONT=georgia,palatino]
calzone_4.jpg
[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga, z różnorodnym nadzieniem. Każdy pieróg może być inny i taki, jaki lubicie: można dodać więcej warzyw, np. paprykę, pomidora, ponadto szynkę, podsmażonego kurczaka ... Wspaniały przepis na każdą porę roku. Polecam :)[/FONT]​
[FONT=georgia,palatino] [/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Składniki na ciasto (4 sztuki calzone): [/FONT]

  • [FONT=georgia,palatino]450 g mąki pszennej chlebowej[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]1 łyżeczka soli[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]2 łyżki oliwy z oliwek[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]250 ml ciepłego mleka[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Składniki na nadzienie:
[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]4 łyżki oliwy z oliwek[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]4 czerwone cebule, drobno pokrojone[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]2 ząbki czosnku, posiekane[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]220 g pieczarek, pokrojonych[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]220 g czarnych oliwek (pokrojonych na plasterki)[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]2 - 4 łyżki posiekanego oregano[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]sól i pieprz do smaku[/FONT]
  • [FONT=georgia,palatino]220 g świeżego parmezanu lub cheddara, startego na tarce[/FONT]

[FONT=georgia,palatino]Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, podsmażyć do miękkości (około 8 minut) . Dodać grzyby, smażyć kolejne kilka minut. Ściągnąć patelnię z palnika, dodać oliwki, oregano i przyprawy. Odstawić.[/FONT]

[FONT=georgia,palatino]Ponadto:[/FONT]

  • [FONT=georgia,palatino]jajko roztrzepane do posmarowania[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Wykonanie:
[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia.
[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]
calzone_1.jpg
[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]
calzone_2.jpg
[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]
calzone_3.jpg
[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.
[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Metoda dla maszynistów: [/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po zakończeniu programu wyjąć, wyrobić, podzielić na 4 części, dalej postępować wg powyższego przepisu.[/FONT]
[FONT=georgia,palatino]Smacznego :) [/FONT]
 
Z takiej licytacji to ja odpadam, mam rewelacyjnie piekącą Mamę i bardzo dobrą cukiernię 50 m od mieszkania, wolę gotować niż piec, ale może wszystko przyjdzie z czasem ( czytaj : po trzydziestce :rofl2: )
 
Z takiej licytacji to ja odpadam, mam rewelacyjnie piekącą Mamę i bardzo dobrą cukiernię 50 m od mieszkania, wolę gotować niż piec, ale może wszystko przyjdzie z czasem ( czytaj : po trzydziestce :rofl2: )

Ej, nocanko, my jesteśmy osiemnastki!!! nie postarzajmy się za bardzo :-)
 
Podrażnię wam podniebienia... mam taki przepisik na ciacho biszkoptowe z kremem galaretkowo-budyniowo-maslanym...
na ciasto:
7 jajek
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki

najpierw białka ubić na sztywną pianę, dodać oba cukry, potem żółtka, proszek. to zmiksować a mąkę wsypać i najlepiej ręcznie wymieszać wtedy tak szybko ciasto nie opadnie... potem na blaszkę, na 50 min do piekarnika na 180 stopni... po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a jak ostygnie, to przekroić go na dwie części.

robimy krem... do garnka wlewamy 2 szklanki wody. nalewamy kolejne pół i do niej wsypujemy dwa budynie (najlepiej smietankowe), i mieszamy do rozpuszczenia. gdy woda w garnku się zagotuje, wsypujemy dwie galaretki (smak dowolny), do tego wrzątku i cały czas mieszamy... zagotuje się, to wlewamy budynie i mieszamy... robi się gęsta supersłodka masa <mniam> :-D bierzemy masełko i miksując mieszamy z tą ugotowaną masą. potem zalewamy tym uprzednio przygotowany biszkopt. i pokrywamy drugą częścią biszkoptu. pozostawiamy do ostygnięcia a potem do lodówki, żeby masa galaretkowa stężała :-) a potem... hehe tylko jeść i paluchy lizać!!!! smacznego! jak chcecie wrzucę jeszcze przepisy na parę moich firmowych ciast...
 
reklama
Ja jestem noga jeśli chodzi o pieczenie ciast, ciasteczek, ogólnie robienie wypieków :-( Za cokolwiek się w tym względzie zabiorę, to... nie będę się brzydko wypowiadać. Wychodzą mi tylko desery na zimno i przy nich pozostanę. Na szczęście moja mama umie świetnie piec, więc domowego ciasta u nas nigdy nie brakuje.
 
Do góry