reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepisy

ooo, za to moze sie juz bede miala sily wziasc :-) dzieki Inja!!!

wytlumacz tylko mi prosze, co dokladnie znaczy :zawstydzona/y: bo ja tym kuchennym fachowym slownictwem kiepsko operuje :sorry2: :

posiekać z masłem
znaczy wrzucic to 5dag masla do maki?

Żółtka i całe jajka rozkłócić
:confused: znaczy co, oddzielic zoltko od bialka?

Żółtka(...) utrzeć z cukrem pudrem

reszta jasna :-D
acha, smietane w DE mamy niestety tylko jedna :crazy:

reklama
Carmi
ja też się na tym nie znam specjalnie - taki mam przepis;-):-D
W każdym razie już mówię:
Cytat:
Napisał Inja
posiekać z masłem

znaczy wrzucic to 5dag masla do mąki i nożem na małe kawałki rozdrobnić mieszając tym samym masło z mąką (oczywiście wstępnie)

Cytat:
Napisał Inja
Żółtka i całe jajka rozkłócić

Rozkłócić - chodziło mi o ubicie np trzepaczką tak żeby była piana (zarówno jajka jak i żółtka - razem w jednej misce)

Cytat:
Napisał Inja
Żółtka(...) utrzeć z cukrem pudrem

Potem wsypać cukier puder i ucierać np drewnianą kulką albo poprostu dobrze wymieszać

acha, smietane w DE mamy niestety tylko jedna :crazy:

Nie ma problemu ja ostatnio robiłam te ciastka na 12% śmietanie i wyszły pyszne, więc bez obaw:tak:
Powodzenia:-)

Ostatnia edycja:
A to najłatwiejszy w świecie przepis na CIASTECZKA MARCHEWKOWE

• 1 Cukier wanilinowy
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanki marchewki startej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki smalcu
  • sól
Sposób przyrządzania

Ugnieść razem wszystkie skladniki. Rozwałkować i wykrawać różne formy ciastek. Można również zrobić rogaliki nadziewane marmoladą.

PYCHOTKA...........

I jeszcze przepis na zajesmaczne NALEŚNICZKI
  • Ciasto:
  • 1 Budyń o smaku bananowym
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 200 g białego sera
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • Sos truskawkowy:
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
Mleko, proszek budyniowy, mąkę, jajka i sól zmiksować. Dodać mak. Usmażyć 8 naleśników, posmarować serem, złożyć i zapiec 10-15 minut.

Farsz:
Ser zmiksować ze śmietaną i cukrem.

Sos truskawkowy:
Truskawki oczyścić i zmiksować z cukrem pudrem, następnie przetrzeć przez sito i polać nim naleśniki.

PALCE LIZAĆ ....

Załączniki

• 00A.jpg
    00A.jpg
    7,1 KB · Wyświetleń: 47
mini naleśniczki z risottą.

Składniki na 20 placków:
250 g serka risotta
125 ml mleka
2 duże jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
owoce
olej do smażenia

Przepis:
Oddziel żółtka od białek. Dokładnie zmieszaj w misce ricottę, mleko i żółtka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto.
Ubij pianą z białek dodaj do mleczno-serowej mieszaniny. Rozgrzej olej na patelni. Porcje ciasta nabieraj łyżką. Placuszki nie maja być duże, mniejsze niż amerykańskie pancakesy. Smaż placki przez minutę, aż zrobią się złociste. Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Podawaj z owocami (lub, jeśli chcesz, z miodem, cukrem pudrem i wszystkim, na co masz ochotę

PYCHOTKA.......
DSCN2167.JPG

U mnie ostatnim hitem są frankfurterki z grilla.

Proste, łatwe i szybkie do zrobienia :-)

2 frankfurterki owinąć plastrem żółtego sera i to całe cudo jednym bądź 2 plasterkami (cieniutkimi) boczku, wstawić do piekarnika/mikrofali na ok 8 min na opcję Grill

Gdyby ktoś kilka miesięcy temu powiedział mi że będę boczek jeść nie uwierzyłabym ;-)

A ja się zachwycam ciastem z marchewki. Zrobiłam je na polowinki. Oczywiście TŻ nie jada ciasta :-D, ale jak już jest to "samo znika". Moja mama nawet zrobiła z tego tort, poprostu pokrywając bitą śmietaną. Ja uwielbiam z serkiem...Muszę jeszcze wypróbować w formie do muffinów.

Ciasto marchewkowe - składniki

• 1 i 1/4 szkl. oleju
  • 4 jaja
  • 2 szkl. drobno utartej marchewki
  • 2 szkl. mąki 2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody szczypta soli
  • orzechy
  • rodzynki
    polewa: czubata łyżka kakao
  • 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki zimnej wody
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym.

reklama
Dziewczyny a moze jakis przepisik na ten makaron;-) byscie wrzucily

Składniki:
-makaron (2-4 jajeczny najlepszy).
-szpinak 250- 500g (zależy czy ktoś lubi)\
-pierś kurczaka lub pieczarki
-czosnek (wg uznania)
-śmietana (ze 4 tyżki)
-gałka muszkatołowa
-ser żółty (odrobinę na posypkę)

nie wiem jak ari1997 , ale ja przysmażam czosnek (30sec) na oleju (może być z pomidorów), wrzucam szpinak, smażę aż odparuje wodę... wrzucam usmażone kawałki kurczaczka lub np pieczarki (wersja wege), dodaję odrobinę śmietany i gałki...
Ewentualnie dodaję pomidorki suszone i pokrojone drobno... oraz ser żółty (lepszy pewnie parmezan, ale to już drogo wychodzi :rofl2:).
Teraz pozostaje już tylko wymieszać z ugotowanym makaronem (dla mnie najlepszy jest tagiatelle).
I to jest pyszne!:-D

Do góry