reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Przepisy

Ale mi saka narobilyscie. moze sie zmobilizuje i cos z tych przepisow wytworze w weekend :)

Nanya ja tez mam 2 lewe rece o ciast- za to szarlotka mojej tesciowej to niebo w gebie :D
 
reklama
Ewunia dziekuje :-)
dam znac jakby co ;-)

Polecam się na przyszłość :-) naszła mnie wena... podam kolejny przepisik... na ciasto kruche z jabłkami i budyniem
na ciasto:
5 jajek
szklanka cukru
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
kostka masła
proszek do pieczenia - ze dwie łyżeczki

wyciągamy stolnicę, wysypujemy sypkie produkty...
zarabiamy ciasto tak: wbijamy dwa całe jajka do produktów, a z trzech pozostałych jaj oddzielamy zółtka i dodajemy do ciasta. potem wrzucamy masełko, i ugniatamy jednolitą masę. jak zrobimy ciasto, to przekrawamy je mniej więcej na pół, jedną połówkę odkładamy a drugą wałkujemy. przygotowane ciasto wkładamy do blaszki. Potem bierzemy jabłka, obieramy ze skórki, i kroimy w kostkę i wykładamy nimi ciasto (to w blasze), dla dodania smaczku posypujemy cynamonem... i teraz bierzemy się za budyń. 2 Budynie przygotowuje się wg instrukcji na opakowaniu, ugotowanym i jeszcze gorrrrrącym budyniem zalewamy ciasto z jabłkami. potem wałkujemy drugą połowę ciasta i kładziemy na masie budyniowej. wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 40-50 minut dopóki się ciacho nie zarumieni. wyciągamy... ja jeszcze posypuję wierzch ciepłego ciasta normalnym cukrem kryształem... ostygnie <mniam>!!!!!! paluchy lizać :-) smacznego!!!!



PS macie jakiegoś dobrego patenta na bigos? podajcie ratujcie!!!!!
 
Ostatnia edycja:
Bigos powiadasz ;-) Moj babciny sposob:

Skladniki:
1 glowka bialej kapusy
1 sloik kapusty kiszonej
kielbasa,
okolo 600gr miesa wolowego lub wieprzowego, moze byc tez boczek czy nawet mieso z kurczaka.
grzyby suszone
pieczarki
1 sloiczek przecieru pomidorowego
przyprawy: kostka rosolowa i kostka grzybowa, pieprz, wegeta, liscie laurowe i ziele angielskie.

Przygotowanie:
Kapuste kiszona odsaczyc z wody ze sloika, wyplukac w zimnej wodzie i wlozyc do duzego garnka, zalac woda i gotowac. Po zagotowaniu jezeli jest zbyt kwasne odlac ta wode i wlac nowa i znow zagotowac. W miedzyczasie pokroic biala kapuste i przelozyc do gotujacej sie kapusty kiszonej. Przyprawic 1 kostka rosolowa, 1 kostka grzybowa, dodac pieprzu, wegetki do smaku oraz ziele angielskie i lisc laurowy. Pokroic kielbase i obsmazyc na niewielkiej ilosci tluszczu i przelozyc do garnka z kapusta. Nastepnie pokroic pieczarki i podsmazyc, potem przelozyc do garnka z bigosem. Dodac garsc suszonych grzybow. Miesko pokroic i podsmazyc, dodac do reszty. Na koniec dodac caluy sloiczek przecieru pomidorowego. Wszytsko dokladnie wymieszac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu. Im dluzej sie gotuje tym bigosik jest lepszy :-)

Smacznego !!
 
Ostatnia edycja:
Ewunia - ja robię bigos następująco:

Składniki " na oko"
-Tyle samo kapusty kiszonej co białej ( zależy czy lubisz bardziej kwaśną czy mniej, bo można tylko z białej na przykład)
-żeberka wieprzowe i mięso gulaszowe ( też na oko, w zależności czy chcesz bardziej lub mniej mięsny)Jakoś nie przepadam za bigosem z kiełbasą, ale jak ktoś lubi, to można dać.

Wsadzam wszystko do gara ( kwaszoną kapustę razem z tą wodą ), dodaję trochę wody i przyprawy ( wegetę, pieprz, kminek mielony, paprykę słodką i ostrą i resztę według uznania). Gotuję aż mięso będzie miękkie. Potem dodaję ketchup , ale taki własnej roboty, bo on nadaje taki specyficzny smak, który bardzo lubię. Ale możesz dodać zwykły.
W wersji wzbogaconej dodajesz śliwki suszone lub/i grzyby. ( Grzyby wcześniej, bo muszą się trochę pogotować, ja daję na początku).
Smacznego!
 
No ta dam Wam przepis na zapiekankę :-)

500 g białych części pora pokrojontch w paseczki ( ja kroje w póltalarki ),
500 g szynki pokrojonej w kostke,
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w plastry,
10 pomidorów koktailowych rzecietych na ćwiartki,
7 łyżek masła,
2 łyzki mąki,
1 szklanka mleka,
1 duzy oscypek biały ( ja uzywam innego sera kupowanego na kg, byle był słony i konsystencja był podobny do oscypka )
1 łyzka ziół prowansalskich,
sól i pieprz,


Piekarnyk z termoobegiem nagrzewamy do 180 stopni.
Pora z 5 łyzkami masła musimy zeszklić na patelni ( własciwie im wiecej masła tym lepiej bo por je lubi ),
Szynkę na reszcie masła podsmażamy na patelni, opruszamy mąką, po chwili wlewamy mleko i zanim sie ono zagotuje wrzucamy ziola prowansalskie.
Teraz mieszamy wszystko razem - do szynki dodajemy: por, ziemniaki, pomidorki, doprawiamy sola i pieprzem.
Do żaroodpornego naczynia przekladamy dobrze wymieszane składniki i na wierzch posypujemy startym oscypkiem.
W piekarniku zapiekanka jest tak długo, aż ser zacznie sie rumienić ( niektóre sery sie nie zarumienia tylko po prostu zaczynaja sie bardzo topić dlatego trzeba wyczuc odpowiedni moment )
Po wyciagnieciu z piekarnika posypujemy zapiekankę natka pietruszki.

Zapiekanka łatwa i bardzo dobra :tak::-)

Na nas dwóch robię zapiekanke z połowy porcji, a i tak jeszcze zostaje :-)

Smacznego :-)
 
reklama
A to mój dzisiejszy obiad. Robiłam sama pierwszy raz - przepis bardzo prosty i smaczny. Do farszu dodałam jeszcze pierś z kurczaka. A do tego wszystkiego pyszna, kolorowa, wiosenna sałatka - polecam:tak:
Calzone


[FONT=georgia,palatino]
calzone_4.jpg
[/FONT]

Zrobilam to w zeszly weekend- mnmiam. Maz byl zachwycony a nastepnym razem zrobie z kapustka:cool2:
 
Do góry