reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy

Ale mi saka narobilyscie. moze sie zmobilizuje i cos z tych przepisow wytworze w weekend :)

Nanya ja tez mam 2 lewe rece o ciast- za to szarlotka mojej tesciowej to niebo w gebie :D
 
reklama
Ewunia dziekuje :-)
dam znac jakby co ;-)

Polecam się na przyszłość :-) naszła mnie wena... podam kolejny przepisik... na ciasto kruche z jabłkami i budyniem
na ciasto:
5 jajek
szklanka cukru
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
kostka masła
proszek do pieczenia - ze dwie łyżeczki

wyciągamy stolnicę, wysypujemy sypkie produkty...
zarabiamy ciasto tak: wbijamy dwa całe jajka do produktów, a z trzech pozostałych jaj oddzielamy zółtka i dodajemy do ciasta. potem wrzucamy masełko, i ugniatamy jednolitą masę. jak zrobimy ciasto, to przekrawamy je mniej więcej na pół, jedną połówkę odkładamy a drugą wałkujemy. przygotowane ciasto wkładamy do blaszki. Potem bierzemy jabłka, obieramy ze skórki, i kroimy w kostkę i wykładamy nimi ciasto (to w blasze), dla dodania smaczku posypujemy cynamonem... i teraz bierzemy się za budyń. 2 Budynie przygotowuje się wg instrukcji na opakowaniu, ugotowanym i jeszcze gorrrrrącym budyniem zalewamy ciasto z jabłkami. potem wałkujemy drugą połowę ciasta i kładziemy na masie budyniowej. wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 40-50 minut dopóki się ciacho nie zarumieni. wyciągamy... ja jeszcze posypuję wierzch ciepłego ciasta normalnym cukrem kryształem... ostygnie <mniam>!!!!!! paluchy lizać :-) smacznego!!!!



PS macie jakiegoś dobrego patenta na bigos? podajcie ratujcie!!!!!
 
Ostatnia edycja:
Bigos powiadasz ;-) Moj babciny sposob:

Skladniki:
1 glowka bialej kapusy
1 sloik kapusty kiszonej
kielbasa,
okolo 600gr miesa wolowego lub wieprzowego, moze byc tez boczek czy nawet mieso z kurczaka.
grzyby suszone
pieczarki
1 sloiczek przecieru pomidorowego
przyprawy: kostka rosolowa i kostka grzybowa, pieprz, wegeta, liscie laurowe i ziele angielskie.

Przygotowanie:
Kapuste kiszona odsaczyc z wody ze sloika, wyplukac w zimnej wodzie i wlozyc do duzego garnka, zalac woda i gotowac. Po zagotowaniu jezeli jest zbyt kwasne odlac ta wode i wlac nowa i znow zagotowac. W miedzyczasie pokroic biala kapuste i przelozyc do gotujacej sie kapusty kiszonej. Przyprawic 1 kostka rosolowa, 1 kostka grzybowa, dodac pieprzu, wegetki do smaku oraz ziele angielskie i lisc laurowy. Pokroic kielbase i obsmazyc na niewielkiej ilosci tluszczu i przelozyc do garnka z kapusta. Nastepnie pokroic pieczarki i podsmazyc, potem przelozyc do garnka z bigosem. Dodac garsc suszonych grzybow. Miesko pokroic i podsmazyc, dodac do reszty. Na koniec dodac caluy sloiczek przecieru pomidorowego. Wszytsko dokladnie wymieszac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu. Im dluzej sie gotuje tym bigosik jest lepszy :-)

Smacznego !!
 
Ostatnia edycja:
Ewunia - ja robię bigos następująco:

Składniki " na oko"
-Tyle samo kapusty kiszonej co białej ( zależy czy lubisz bardziej kwaśną czy mniej, bo można tylko z białej na przykład)
-żeberka wieprzowe i mięso gulaszowe ( też na oko, w zależności czy chcesz bardziej lub mniej mięsny)Jakoś nie przepadam za bigosem z kiełbasą, ale jak ktoś lubi, to można dać.

Wsadzam wszystko do gara ( kwaszoną kapustę razem z tą wodą ), dodaję trochę wody i przyprawy ( wegetę, pieprz, kminek mielony, paprykę słodką i ostrą i resztę według uznania). Gotuję aż mięso będzie miękkie. Potem dodaję ketchup , ale taki własnej roboty, bo on nadaje taki specyficzny smak, który bardzo lubię. Ale możesz dodać zwykły.
W wersji wzbogaconej dodajesz śliwki suszone lub/i grzyby. ( Grzyby wcześniej, bo muszą się trochę pogotować, ja daję na początku).
Smacznego!
 
No ta dam Wam przepis na zapiekankę :-)

500 g białych części pora pokrojontch w paseczki ( ja kroje w póltalarki ),
500 g szynki pokrojonej w kostke,
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w plastry,
10 pomidorów koktailowych rzecietych na ćwiartki,
7 łyżek masła,
2 łyzki mąki,
1 szklanka mleka,
1 duzy oscypek biały ( ja uzywam innego sera kupowanego na kg, byle był słony i konsystencja był podobny do oscypka )
1 łyzka ziół prowansalskich,
sól i pieprz,


Piekarnyk z termoobegiem nagrzewamy do 180 stopni.
Pora z 5 łyzkami masła musimy zeszklić na patelni ( własciwie im wiecej masła tym lepiej bo por je lubi ),
Szynkę na reszcie masła podsmażamy na patelni, opruszamy mąką, po chwili wlewamy mleko i zanim sie ono zagotuje wrzucamy ziola prowansalskie.
Teraz mieszamy wszystko razem - do szynki dodajemy: por, ziemniaki, pomidorki, doprawiamy sola i pieprzem.
Do żaroodpornego naczynia przekladamy dobrze wymieszane składniki i na wierzch posypujemy startym oscypkiem.
W piekarniku zapiekanka jest tak długo, aż ser zacznie sie rumienić ( niektóre sery sie nie zarumienia tylko po prostu zaczynaja sie bardzo topić dlatego trzeba wyczuc odpowiedni moment )
Po wyciagnieciu z piekarnika posypujemy zapiekankę natka pietruszki.

Zapiekanka łatwa i bardzo dobra :tak::-)

Na nas dwóch robię zapiekanke z połowy porcji, a i tak jeszcze zostaje :-)

Smacznego :-)
 
reklama
A to mój dzisiejszy obiad. Robiłam sama pierwszy raz - przepis bardzo prosty i smaczny. Do farszu dodałam jeszcze pierś z kurczaka. A do tego wszystkiego pyszna, kolorowa, wiosenna sałatka - polecam:tak:
Calzone


[FONT=georgia,palatino]
calzone_4.jpg
[/FONT]

Zrobilam to w zeszly weekend- mnmiam. Maz byl zachwycony a nastepnym razem zrobie z kapustka:cool2:
 
Do góry