reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Przepis na sałatke z gyrosem:
-800gram piersi z kurczaka(drobno pokroić) , usmażyć posolic, pieprzyć, i całą torebke przyprawy do gyrosa dodać
-4 cebule podsmażyć(żeby sie lekko zrumieniła)
-keczup
-ogórki konserwowe(ok pół słoika , pokroić w kostke)
-puszka kukurydzy
-papryka(pokroić w kostke)
-sos czosnkowy (ja robie go tak: pół śmietany+pół słoika majonezu+ kilka ząbków czosnku w zalezności jak mocny chcecie mieć sos+só+pieprz. Wszystko wymieszać i sos gotowy)
-kapusta pekińska, lub lodowa

Wszystko ukłądać w misce w kolejności jaką podałamm, momencie nabierania na talerz skłądniki warstowo będa szły:) Wszystkie składniki odsączyć z wody i oleju przed wkłądaniem do miski , żeby sie ciapa nie zrobiła.
Sałatki wyjdzie cała duża miska , gdy któś nie potrzebuje tak dużo to zmniejszyc wszystkie składniki o połowe.
Smacznego

Robie troszke inaczej ale musze ktoregos razu wyprobowac Twoj przepis:-)

reklama
BOUNTY

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy - 16 g

Polewa:
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
12,5 dag margaryny

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.

Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.

Wlasnie zrobilam galaretowca- przysmak dzieci tych mlodszych i...tych starszych :-)

-2 galaretki czerwone
-2 galaretki zielone luz zolte
-2 szklanki mleka
-2 smietan fixy

Kazda galaretke rozpuszczamy osobno w miseczce (w 400ml wody). Kiedy ostygna, ubijamy mleko z fixami na piane(ok minuty). Polowe piany mieszamy z 1 czerwona galaretka, druga polowe z 1 zielona. Do wiekszej miseczki lub jakiejs salaterki, wlewamy zielona galaretke i do lodowki, az zastygnie. Na to wykladamy czerwony krem i do lodowki az zastygnie. Potem zielony krem i znow do lodowki. Na koncu czerwona galaretke i spowrotem wkladamy do lodowki. Po paru h przylozyc wiekszy talerz i odwrocic do gory nogami. Galaretowiec jest slodki, prosty i pyszny :-)

Wlasnie zrobilam galaretowca- przysmak dzieci tych mlodszych i...tych starszych :-)

-2 galaretki czerwone
-2 galaretki zielone luz zolte
-2 szklanki mleka
-2 smietan fixy

Kazda galaretke rozpuszczamy osobno w miseczce (w 400ml wody). Kiedy ostygna, ubijamy mleko z fixami na piane(ok minuty). Polowe piany mieszamy z 1 czerwona galaretka, druga polowe z 1 zielona. Do wiekszej miseczki lub jakiejs salaterki, wlewamy zielona galaretke i do lodowki, az zastygnie. Na to wykladamy czerwony krem i do lodowki az zastygnie. Potem zielony krem i znow do lodowki. Na koncu czerwona galaretke i spowrotem wkladamy do lodowki. Po paru h przylozyc wiekszy talerz i odwrocic do gory nogami. Galaretowiec jest slodki, prosty i pyszny :-)

Ja robie tylko ze w tortownicy i ze sniezka trojkolorowe,zalewam galaretka na wierz jak wszystko zastygnie :-)

Ostatnia edycja:
Styropian! bomba :-) ciasto lekkie jak piórko!
Ciasto:

3 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.

Środek:

1 litr śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.

Orgazm
10 dkg rodzynek
20 dkg orzechow wloskich
20 dkg orzechow laskowych
20 dkg migdalow
5 jaj
25 dkg kokosu
20 dkg cukru
2 lyzki smietany
1 kostka masla (palma,kasia)
3 lyzki cukru pudru
duzy jogurt naturalny
gorzka czekolada
lyzka zelatyny
1/2 szkl wodki

1.Bakalie pokroic dzien wczesniej i zalac wodka na noc.
2.Ubic bialka z cukrem dodac kokos i smietane i piec okolo 20min.
3.Ucieramy maslo z 2,3 lyzeczkami cukru pudru i zoltkami,dodajemy bakalie i wykladamy na ciasto.
4.Ubijamy jogurt naturalny,dodajemy zelatynerozpuszczona w 1/4 szkl goracej wody,cukier puder oraz starta gorzka czekolade,wykladamy na mase.
Wkladamy do lodowki na okolo 2godziny.

za miast jogurtu naturalnego ubilam sniezke...rozpuscilam w 0,5szkl wrzatku galaretke pomaranczowa,wystygnieta dodalam do ubitej sniezki-wymieszalam mikserem.Potem dodalam starta na duzych oczkach polowe gorzkiej czekolady!!!
Orzeczy proponuje zmielic lub drobno pokroic....PALCE LIZAC!!!!

Moj stwierdzil ze pomimo zjedzenia ciasta orgazmu i tak nie mial heheheheh

Chlebek bananowy:-)
Składniki:
3 lub 4 dojrzałe banany, rozgniecione
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru brązowego (można dać mniej, chlebek jest dość słodki)
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki

W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.
Piec przez godzinę czasu w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

Maślane muffinki

50gr masła
1/3 szkl. self-raising flour
1/4 szkl.cukru ( a nawet mniej bo wyszły słodkie za bardzo jak dla mnie)
jajko

połączyć składniki na jednolitą masę i po łyżce wkładać do papierowych foremek takich jak na muffinki ( ja te foremki poustawiałam na blaszce) i do 180st. na ok 10 min dopóki nie urosną i się zarumienią.Wyłożyć je na kratkę do ostygnięcia. Wyszło mi 9 maślanych babeczek normalnie cud miód i orzeszki, niestety się skusiłam na pół i teraz nie wiem jak się powstrzymam aby nie spałaszować reszty :zawstydzona/y::-D ogólnie zrobiłam je dla dzieci Zuzce baardzo smakują Wiktor jeszcze się nie zdobył na spróbowanie :sorry2:

reklama
Risotto Italiano

Robiłam na próbę małą porcję dla 2 osób

Składniki:
Ryż Arborio pól szklanki
Pół cebuli
4 różyczki brokółów
1 mała marchewka
pokrojona w talarki
4 pieczarki (półćwiartki)
Bulion warzywny
2 łyżki startego parmezanu
6 listków świeżej bazylii

W woku rozgrzałam 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszkliłam posiekana cebulke, dodac ryż (nie płukac go) i podsmazyc 5 minut cały czas mieszając
W oryginalnej wersji dodaje sie białe wytrawne wino i czeka aż ryz je wchłonie, ja wina nie miałam i odrazu dałam bulion (użyłam rosolu, który robiłam dzien wczesniej) 1 szklanka, do tego warzywa i dusiło sie to na malym ogniu około 20 minut

Jeśli bulion wyparuje, a składniki jeszcze twarde to nalazy uzupełnić
Ugotowane danie, posypac startym parmezanem i posypac posiekana bazylia
Smacznego :-)

Uwagi:
W risotto najważniejsze jest ze ryz gotuje się razem z warzywami, a nie osobno, mozna dodac dowolne warzywa, no i nie może zabraknąc parmezanu i bazylii

Do góry