reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Przepisy na ciasto ,sałatki itp..:O)

Ewelcia jeszcze mi napisz ile śmietany i czy ta margaryna ma być rozpuszczona jak ją dodaję?A jak do drożdży z cukrem dodam resztę składników to tylko mam to wymieszać czy trzeba jakoś wyrabiać to ciasto?:sorry:Piec aż się zrumienią,to tak na oko ile,ze 20 minut,żebym ich nie wsadziła i se poszła a one się spaliły:zawstydzona/y::-D:-D
tak na oko,z 200ml moze wiecej,tak zeby ciasto nie bylo takie zbyt tempe.
Margaryna ma byc cala,tylko nie prosto z lodowki.
Pozniej trza to wygniesc na stolnicy-tzn wszystkie skladniki...
Ile piec??oj nie wiem,..no na oko ja pieklam:sorry:jakos specjalnie nie patrzylam na zegarek noa le ze 20min tu na pewno.

reklama
Ewelcia dziś zrobiłam rogaliki z Twojego przepisu:tak:Wyszło mi 36:szok:18 z marmoladą i 18 z nutellą:-pJeszcze je polukrowałam i cud,miód,palce lizać:-pAle się P ucieszy jak z pracy wróci bo on taki słodki chłopak jest:-DPyszne są:tak:Mniam...
Masz szczęście,no!:-D:-D

Chleb ziołowy Dukana

Składniki:
- 3 jajka
- kostka chudego twarogu ( 200 gram )
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany
- szczypta pieprzu i soli (może być sól cebulowa)

Przygotowanie:
Rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia.
Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła, pieprz oraz sól i dalej miksujemy.
W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko.
Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki.
"Keksówkę" lub wąską blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Pieczenie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem 160-170 stopni)
i pieczemy około 30-40 minut. Najlepiej po upływie 30 minut sprawdzić patyczkiem.
Jeżeli wyciągniemy suchy i nie obklejony ciastem to oznacza gotowy chlebek.
Wyciągamy z piekarnika i zdejmujemy papier.
Zobacz załącznik 331110Zobacz załącznik 331111

Ostatnia edycja:
Didi a ty pieklas ten chleb??
Pauletta piekla jakis ziolowy i jej nie wyszedl....

Jak ja bylam na Dukanie tto wszystkimi przepisami dzielilysmy sie na watku"wracamy do formy" tam tez znajdziesz fajny przepis na chleb i buleczki-ja wstawialam...pieklam i polecam

Edit:
ja jednak pieklam z b.podobnego przepisu,tylko ze ja z innych proporcji i ze skrobia kukurydziana

Ostatnia edycja:
A ja wlasnie pieke ten chlebek i niestety musze go trzymac w piekarniku dluzej bo w srodku jest surowy :( ale tak kolo godzinki i jest super;-) mi on bardzo smakuje :-)( szkoda ze mozna go tylko dwie kromeczki dziennie:-p)

reklama
Przepis na sałatke z gyrosem:
-800gram piersi z kurczaka(drobno pokroić) , usmażyć posolic, pieprzyć, i całą torebke przyprawy do gyrosa dodać
-4 cebule podsmażyć(żeby sie lekko zrumieniła)
-keczup
-ogórki konserwowe(ok pół słoika , pokroić w kostke)
-puszka kukurydzy
-papryka(pokroić w kostke)
-sos czosnkowy (ja robie go tak: pół śmietany+pół słoika majonezu+ kilka ząbków czosnku w zalezności jak mocny chcecie mieć sos+só+pieprz. Wszystko wymieszać i sos gotowy)
-kapusta pekińska, lub lodowa

Wszystko ukłądać w misce w kolejności jaką podałamm, momencie nabierania na talerz skłądniki warstowo będa szły:) Wszystkie składniki odsączyć z wody i oleju przed wkłądaniem do miski , żeby sie ciapa nie zrobiła.
Sałatki wyjdzie cała duża miska , gdy któś nie potrzebuje tak dużo to zmniejszyc wszystkie składniki o połowe.
Smacznego

Do góry