reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne :)

przepis na super łatwy biszkopt(chyba pasuje ze tu zwstawie0:

4 jajka,
130 g mąki tortowej
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody

Jajka oddzielamy żółtka od białka, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po 1 łyżeczce wody. Do białek odrobine soli i miksujemy z 50 g cukru az wyjdzie sztuwna piana. Dodajemy piane do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do piany i żóltek, mieszamy na jednolitą mase. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej maslem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w piekarniku 180 stopniach przez 30-40 minut. Blacha srednica 24 cm. Ja piecyka nie nagrzewam, ewentualnie odrobine. No i zeby wyszedl naprawde super to dobra mąkę tortową trzeba poszukac, polecam Lubella Tortową.
 
reklama
Spaghetti z tuńczykiem

Składniki:
4 cebule
1 marchewka
pomidory w puszce
tuńczyk w kawałkach w oleju
mały przecier pomidorowy
czosnek- 4 ząbki
zioła do smaku- np. bazylia, zioła prowansalskie
4 łyżki oleju

Cebulę, marchwkę i czosnek dusimy na oleju z pół szklanki wody ok. 20 min. Następnie dodajemy tuńczyka- dusimy kolejne 10 min. Dalej pomidory i dusimy aż woda odparuje, następnie dodajemy przecier i przyprawiamy.
Mój m kroi wszystko w duże kawałki, a po uduszeniu warzyw wszystko razem blenderuje. Także konsystencję robimy wg uznania.
No i cała reszta jest znana, makaron, ser i gotowe.

Smacznego!
 
ja tez robie spaghetti z tunczykiem calkiem inny przepis ale tez pyszne:tak:

na oleju podsmazam cebulke dodaje odsaczonego tunczyka z wody
kupuje jakas mrozonke warzywna najlepiej zeby byly w niej: marchewka, brokul, kalafior, fasolka szparagowa, itp itd, dodaje do tunczyka
dusze to razem do lekkiej miekkosci, dodaje czosnek,pomidory z puszki, moze byc kukurydza z puszki jesli nie bylo jej w mrozonce, ja zazwyczaj daje bo bardzo lubie... czosnek przyprawy,

jest pyszne bo te jarzynki tak przyjemnie chrupia

ja uzywam makaronu spaghetti pelnoziarnistego lubelli i na to starty parmezan albo w zastepstwie inny ser, jak jest sezon to pokrojona zielona cebulka
pycha!:-)
 
Frocia biszkopt dzięki Tobie i polci wyszedł mi super dziękuję.
KAtrinka robiłam ten tort co go wkleiłas jest bardzo dobry , ale jak dla mnie za słodki, brakuje w nim alkoholu, za duzo jest smietany, zrobiłam malutki drugi z tego co zostało, trudno nałozyc biała mase na ta czekoladowa, by sie nie pomiesząły, no i jest drogawy.
 
Ambasador :)
masa :
Masa:
masło - 2 kostki,
cukier - 1,5 szklanki,
żółtka - 7 szt,
kakao - 3 łyżki,
mleko - 3 szklanki,
budyń waniliowy - 2 opak,
brzoskwinie - 1 puszka,
ananas - puszka
pomarańcza - 1szt
gorzka czekolada - 1 tabliczka

2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem.
Rozmącamy żółtka, rozprowadzamy z pozostałym zimnym mlekiem i mieszamy z budyniem. Wlewamy gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając.
Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy na puch i wciąż ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i mieszamy. Do drugiej części masy wykładamy pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy, posiekany pomarańcz i ananas. Nasączamy biszkopt sokiem z brzoskwiń.

biszkopt :
4 jaja
1 szkl cukru
4 łyżki wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki

najpierw białka z cukrem ubijamy potem dodajemy po żółtku, potem woda i olej, a na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżka. pieczemy ok, 40 min w 185 stopniach.

najpierw czekoladowa masa, potem biała a na wierzch galaretka

pycha :)
 
polusia biała masa na biszkopt czy pod? biszkopt w połowie przekroić?

napiszę warstwami : na sam dół biszkopt, potem czekoladowa masa na to masa biała a na wierzch galaretka. masa się nie wymiesza jedna z drugą jeżeli na 20 min włożysz do lodówki tzn jak będziesz przygotowywać czekoladową to podstawową masę włóż do lodówki, natomiast jak będziesz robiła owocową - białą to ciasto włóż do lodówki i za moment wylejesz białą .
 
Super przepis na Tłusty Czwartek:) Polusiu ty mi o nim przypomniałaś:)Oponki serowe:)
1/2 kg twarogu półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 litra kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać zmielony ser,wbić żółtka, dodać cukier,smietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm,
wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę.Smażymy na głębokim tłuszczu.

1028145.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry