reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne :)

przepis na super łatwy biszkopt(chyba pasuje ze tu zwstawie0:

4 jajka,
130 g mąki tortowej
130 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek wody

Jajka oddzielamy żółtka od białka, do żółtek dodajemy 200 g cukru i miksujemy dodając po 1 łyżeczce wody. Do białek odrobine soli i miksujemy z 50 g cukru az wyjdzie sztuwna piana. Dodajemy piane do żółtek , przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do piany i żóltek, mieszamy na jednolitą mase. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej maslem i wysypanej bułką tartą, pieczemy w piekarniku 180 stopniach przez 30-40 minut. Blacha srednica 24 cm. Ja piecyka nie nagrzewam, ewentualnie odrobine. No i zeby wyszedl naprawde super to dobra mąkę tortową trzeba poszukac, polecam Lubella Tortową.

reklama
Spaghetti z tuńczykiem

Składniki:
4 cebule
1 marchewka
pomidory w puszce
tuńczyk w kawałkach w oleju
mały przecier pomidorowy
czosnek- 4 ząbki
zioła do smaku- np. bazylia, zioła prowansalskie
4 łyżki oleju

Cebulę, marchwkę i czosnek dusimy na oleju z pół szklanki wody ok. 20 min. Następnie dodajemy tuńczyka- dusimy kolejne 10 min. Dalej pomidory i dusimy aż woda odparuje, następnie dodajemy przecier i przyprawiamy.
Mój m kroi wszystko w duże kawałki, a po uduszeniu warzyw wszystko razem blenderuje. Także konsystencję robimy wg uznania.
No i cała reszta jest znana, makaron, ser i gotowe.

Smacznego!

ja tez robie spaghetti z tunczykiem calkiem inny przepis ale tez pyszne:tak:

na oleju podsmazam cebulke dodaje odsaczonego tunczyka z wody
kupuje jakas mrozonke warzywna najlepiej zeby byly w niej: marchewka, brokul, kalafior, fasolka szparagowa, itp itd, dodaje do tunczyka
dusze to razem do lekkiej miekkosci, dodaje czosnek,pomidory z puszki, moze byc kukurydza z puszki jesli nie bylo jej w mrozonce, ja zazwyczaj daje bo bardzo lubie... czosnek przyprawy,

jest pyszne bo te jarzynki tak przyjemnie chrupia

ja uzywam makaronu spaghetti pelnoziarnistego lubelli i na to starty parmezan albo w zastepstwie inny ser, jak jest sezon to pokrojona zielona cebulka
pycha!:-)

Frocia biszkopt dzięki Tobie i polci wyszedł mi super dziękuję.
KAtrinka robiłam ten tort co go wkleiłas jest bardzo dobry , ale jak dla mnie za słodki, brakuje w nim alkoholu, za duzo jest smietany, zrobiłam malutki drugi z tego co zostało, trudno nałozyc biała mase na ta czekoladowa, by sie nie pomiesząły, no i jest drogawy.

Ambasador :)
masa :
Masa:
masło - 2 kostki,
cukier - 1,5 szklanki,
żółtka - 7 szt,
kakao - 3 łyżki,
mleko - 3 szklanki,
budyń waniliowy - 2 opak,
brzoskwinie - 1 puszka,
ananas - puszka
pomarańcza - 1szt
gorzka czekolada - 1 tabliczka

2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem.
Rozmącamy żółtka, rozprowadzamy z pozostałym zimnym mlekiem i mieszamy z budyniem. Wlewamy gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając.
Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy na puch i wciąż ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i mieszamy. Do drugiej części masy wykładamy pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy, posiekany pomarańcz i ananas. Nasączamy biszkopt sokiem z brzoskwiń.

biszkopt :
4 jaja
1 szkl cukru
4 łyżki wody
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki

najpierw białka z cukrem ubijamy potem dodajemy po żółtku, potem woda i olej, a na końcu przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżka. pieczemy ok, 40 min w 185 stopniach.

najpierw czekoladowa masa, potem biała a na wierzch galaretka

pycha :)

polusia biała masa na biszkopt czy pod? biszkopt w połowie przekroić?

napiszę warstwami : na sam dół biszkopt, potem czekoladowa masa na to masa biała a na wierzch galaretka. masa się nie wymiesza jedna z drugą jeżeli na 20 min włożysz do lodówki tzn jak będziesz przygotowywać czekoladową to podstawową masę włóż do lodówki, natomiast jak będziesz robiła owocową - białą to ciasto włóż do lodówki i za moment wylejesz białą .

Super przepis na Tłusty Czwartek:) Polusiu ty mi o nim przypomniałaś:)Oponki serowe:)
1/2 kg twarogu półtłustego
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
1/4 litra kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę,dodać zmielony ser,wbić żółtka, dodać cukier,smietanę,sodę i ocet.
Zagnieść ciasto. Wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm,
wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę.Smażymy na głębokim tłuszczu.

1028145.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry