reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne :)

Dziewczyny czy któreś z Was lubią krewetki. Mnie coś natchnęło i chciałabym coś sobie takowego z tymi owockami morza upichcić ale musi być naprawdę dobre.:-D Dziś klientka podała mi taki przepis: Krewetki podsmażyć na patelni na oleju, dodać pokruszony ser pleśniowy np. lazur, rozpuścić, dodać posiekaną pietruszkę oraz ugotowany wcześniej makaron. Muszę spróbować, ona mówi że pycha. W każdym razie M musi mieć wtedy co innego bo on tego w życiu nie tknie:-D A Wy macie jakieś takie krewetkowe, sprawdzone przepisy?

kochana ja mam prosty makaron penne, pomidory zp uszki, cebula i krewetki mniamiiiiiiiii :)) plus bazylia oregano kto jak woli :-)

frotka mam pytanie czy masz jakis fajny przpeis na cus z truskawkami na biszkopcie :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
dla polusi i nietylko :)
Mój sprawdzony krem do torta biały:
1.5kostki masła
2łyżki cukru pudru
1.5łyżki cukru kryształu
3jajka
Sok z połowy cytryn.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jaja z cukrem kryształem ubic na parze koniecznie i ostudzć, utrzec masło z ostudzonymi jajami na koniec dodać sok z cytryny :) gotowe
Starczy na dwie warstwy a na udekorowanie całego tortu biorę podwójną porcję:)
P.s. Można dodać cukier wanilinowy lub aromat do ciast :)

A mój biszkopt to :
7jaj
Szklanka cukru
Szklanka mąki
Cukier wanilinowy
1łyka proszku do pieczenia

Ubijamy piane z białek z dodatkiem szczypty soli. Jak będzie sztywna dodajemy powoli cukier nadal ubijajac i cukier w. Potem żółtka dodajemy nie przestajac ubijac i na koniec przesiana make z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta ewentualnie kasza manna. To biszkoptów na tort nie używam papieru do pieczenia. Pieczemy około 40minut w 180stopniach. Sprawdzamy patyczkiem po 30minutach tylko raz. By nie opadł kładę go na 4szklankach do góry nogami w tortownicy.
 
Ostatnia edycja:
ja zawsze robie mase na bitej smietanie, tylko trudno u mnie z przepisem bo ja tak na oko zawsze, ale mozna rozne kombinacje robic i nie wychodzi mocno slodkie
ubijam smietane jak ma byc sama albo dodatek nie slodki to daje jeden cukier waniliowy, a jak dodatek slodki to wtedy nie daje cukru no i potem zeltyna namoczona i rozpuszczona w wodzie
a dodatki mogą byc rozne np kawa, kakako, dzem, syrop owocowy, owoce zmiksowane, ajerkoniak, przerozne likiery
do ubitej smietany dodaje dodatek i na koncu zelatyne
a zelatyne robie tak
proporcje mnie wiecej jak na opakowaniu
do żelatyny dolewam wody tak zeby napęczniala - to sie zrobi takie sztywne
a potem w kąpieli wodnej to rozpuszczam no i wlewam do tej smietany no i to jest juz gotowa masa
generalnie wszystkie torty robie na bazie bitej smietany a smaki mozna sobie przerozne to wymyslic :)
moze torche chaotycznie, ale nie nigdy nie mam stalych proporcji :)

a tu znalazlam ciekawy przepis na krem musze kiedys wyprobowac http://slodkowytrawnie.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?0,2010
 
Ostatnia edycja:
Marciaa biszkopt robie jak Polka.Tylko make mieszam z reszta drewniana łyzka.Baszkę smaruję margaryną tylko dno i sypię bułką tartą.Boki wtedy sie nie przyklejaja i biszkopt nie opada.Po upieczeniu goraca blaszke z ciastem upuszczam z 30 cm nad podłogą.Odwracam dnem do góry na drewnianej desce to wyrównuje sie i jest ekstra równy na tort.
wklejam link do ciacha z truskawkami.Naprawdę polecam.Wielkie Żarcie - Przepis - Biszkopt z truskawkami trochę inny

Biszkopt z tego przepisu jest własnie najlepszy,Jak chcesz bardzo duzy to zwiekszasz ilość jajek i proporcjonalnie reszte składników.Śmietana ma byc zwykła 18% gesta ja uzywam zott i daje 700ml.Biszkopt gorący przekrajam nitką na pół, i od razu na gorący wylewasz całą śmietanę taką prosto z opakowania.Nie może byc kremówka czy jakas inna tylko zwykła 18%. Przykrywasz druga częścią biszkoptu i pozwalasz powoli mu stygnąć. Na wierzch układasz truskawki i zalewasz dwoma galaretkami tężejącyni zeby nie przeleciały do srodka. Ciasto jest nie bardzo słodkie, słodycz nadrabia galaretką.Jest pyszne ,znika migiem i goście proszą o przepis:)
 
nom ja też dno tylko sypie :) hi hi skrót myślowy.

Ja nie trawie bitej śmietany kremówki i dlatego robię normalny krem a jak brak czasu to kupuje tylko i wyłącznie dr. Oetkera ale rzadko.

Frotka muszę spróbować ten Twój przepis.
 
Polcia spróbuj bo łatwiutki a z tej śmietany robi się taki aksamitny krem ,nikt nie zgadnie co to jest:)


Dopisuje bo tu produkcja moich postów rośnie hehe
Masa budyniowa do tortu:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 l mleka,
25 dag masła.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać tę masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Do goracego budyniu mikserem wkręcić 1/2 kostki masła. Resztę masła utrzeć i dodawać porcjami ostudzony budyń z wkręconym wczesniej masłem.
 
Ostatnia edycja:
reklama
marcia a ten gotowy sernik na zimno z torebki? - ja nieraz robie jest delikatny i smaczny - tylko nie wiem czy to o to chodzi ?;)
na biszkopcie albo biszkoptach albo herbatnikach albo na tym spodzie z nutelli -któraś kiedyś podawała , na wierzch truskawki - zalane galaretką ;)
 
Do góry