reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne :)

Dziewczyny czy któreś z Was lubią krewetki. Mnie coś natchnęło i chciałabym coś sobie takowego z tymi owockami morza upichcić ale musi być naprawdę dobre.:-D Dziś klientka podała mi taki przepis: Krewetki podsmażyć na patelni na oleju, dodać pokruszony ser pleśniowy np. lazur, rozpuścić, dodać posiekaną pietruszkę oraz ugotowany wcześniej makaron. Muszę spróbować, ona mówi że pycha. W każdym razie M musi mieć wtedy co innego bo on tego w życiu nie tknie:-D A Wy macie jakieś takie krewetkowe, sprawdzone przepisy?

kochana ja mam prosty makaron penne, pomidory zp uszki, cebula i krewetki mniamiiiiiiiii :)) plus bazylia oregano kto jak woli :-)

frotka mam pytanie czy masz jakis fajny przpeis na cus z truskawkami na biszkopcie :)
 
Ostatnia edycja:
reklama
dla polusi i nietylko :)
Mój sprawdzony krem do torta biały:
1.5kostki masła
2łyżki cukru pudru
1.5łyżki cukru kryształu
3jajka
Sok z połowy cytryn.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jaja z cukrem kryształem ubic na parze koniecznie i ostudzć, utrzec masło z ostudzonymi jajami na koniec dodać sok z cytryny :) gotowe
Starczy na dwie warstwy a na udekorowanie całego tortu biorę podwójną porcję:)
P.s. Można dodać cukier wanilinowy lub aromat do ciast :)

A mój biszkopt to :
7jaj
Szklanka cukru
Szklanka mąki
Cukier wanilinowy
1łyka proszku do pieczenia

Ubijamy piane z białek z dodatkiem szczypty soli. Jak będzie sztywna dodajemy powoli cukier nadal ubijajac i cukier w. Potem żółtka dodajemy nie przestajac ubijac i na koniec przesiana make z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta ewentualnie kasza manna. To biszkoptów na tort nie używam papieru do pieczenia. Pieczemy około 40minut w 180stopniach. Sprawdzamy patyczkiem po 30minutach tylko raz. By nie opadł kładę go na 4szklankach do góry nogami w tortownicy.
 
Ostatnia edycja:
ja zawsze robie mase na bitej smietanie, tylko trudno u mnie z przepisem bo ja tak na oko zawsze, ale mozna rozne kombinacje robic i nie wychodzi mocno slodkie
ubijam smietane jak ma byc sama albo dodatek nie slodki to daje jeden cukier waniliowy, a jak dodatek slodki to wtedy nie daje cukru no i potem zeltyna namoczona i rozpuszczona w wodzie
a dodatki mogą byc rozne np kawa, kakako, dzem, syrop owocowy, owoce zmiksowane, ajerkoniak, przerozne likiery
do ubitej smietany dodaje dodatek i na koncu zelatyne
a zelatyne robie tak
proporcje mnie wiecej jak na opakowaniu
do żelatyny dolewam wody tak zeby napęczniala - to sie zrobi takie sztywne
a potem w kąpieli wodnej to rozpuszczam no i wlewam do tej smietany no i to jest juz gotowa masa
generalnie wszystkie torty robie na bazie bitej smietany a smaki mozna sobie przerozne to wymyslic :)
moze torche chaotycznie, ale nie nigdy nie mam stalych proporcji :)

a tu znalazlam ciekawy przepis na krem musze kiedys wyprobowac http://slodkowytrawnie.blox.pl/html/1310721,262146,14,15.html?0,2010
 
Ostatnia edycja:
Marciaa biszkopt robie jak Polka.Tylko make mieszam z reszta drewniana łyzka.Baszkę smaruję margaryną tylko dno i sypię bułką tartą.Boki wtedy sie nie przyklejaja i biszkopt nie opada.Po upieczeniu goraca blaszke z ciastem upuszczam z 30 cm nad podłogą.Odwracam dnem do góry na drewnianej desce to wyrównuje sie i jest ekstra równy na tort.
wklejam link do ciacha z truskawkami.Naprawdę polecam.Wielkie Żarcie - Przepis - Biszkopt z truskawkami trochę inny

Biszkopt z tego przepisu jest własnie najlepszy,Jak chcesz bardzo duzy to zwiekszasz ilość jajek i proporcjonalnie reszte składników.Śmietana ma byc zwykła 18% gesta ja uzywam zott i daje 700ml.Biszkopt gorący przekrajam nitką na pół, i od razu na gorący wylewasz całą śmietanę taką prosto z opakowania.Nie może byc kremówka czy jakas inna tylko zwykła 18%. Przykrywasz druga częścią biszkoptu i pozwalasz powoli mu stygnąć. Na wierzch układasz truskawki i zalewasz dwoma galaretkami tężejącyni zeby nie przeleciały do srodka. Ciasto jest nie bardzo słodkie, słodycz nadrabia galaretką.Jest pyszne ,znika migiem i goście proszą o przepis:)
 
nom ja też dno tylko sypie :) hi hi skrót myślowy.

Ja nie trawie bitej śmietany kremówki i dlatego robię normalny krem a jak brak czasu to kupuje tylko i wyłącznie dr. Oetkera ale rzadko.

Frotka muszę spróbować ten Twój przepis.
 
Polcia spróbuj bo łatwiutki a z tej śmietany robi się taki aksamitny krem ,nikt nie zgadnie co to jest:)


Dopisuje bo tu produkcja moich postów rośnie hehe
Masa budyniowa do tortu:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 l mleka,
25 dag masła.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać tę masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Do goracego budyniu mikserem wkręcić 1/2 kostki masła. Resztę masła utrzeć i dodawać porcjami ostudzony budyń z wkręconym wczesniej masłem.
 
Ostatnia edycja:
reklama
marcia a ten gotowy sernik na zimno z torebki? - ja nieraz robie jest delikatny i smaczny - tylko nie wiem czy to o to chodzi ?;)
na biszkopcie albo biszkoptach albo herbatnikach albo na tym spodzie z nutelli -któraś kiedyś podawała , na wierzch truskawki - zalane galaretką ;)
 
Do góry