reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne :)

Karalajna rób bo smaczne i sie nie napracujesz:)zrobiłam z łopatki, bo T mi kupił 3,5kg w takiej paczce, 7zł za kg.Podzieliłam na gulasze, bitki,tłusciejsze do bigosu i kawał do pieczenia.i te kawałeczki na bitki zrobiłam zamiast karkówki.Keczup dałam pól na pół z pikantnym.Polecam dobre:)
Ja na święta zawsze piekę kaczkę.W tym roku z pomarańczami planuję:)
 
Ostatnia edycja:
reklama
mazia ja robię i mam super przepis na pierś z kurczaka w pomarańczach, jak będziesz chciała to wkleję :)

ponad to robię też kurczaka z farszem albo pierś z indyka faszerowaną :)
 
polusia ja chce ten przepis na pierś kury w pomarańczach, brzmi ciekawie, a nigdy tak nie robiłam

dziewczyny wklejam wam przepis na pyszne TIRAMISU

TIRAMISU

SYROP

  • 100 ml spirytusu (1 mała bombka, można więcej jak ma być mocniejsze)
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • ¾ szklanki cukru
  • 1,5-2 łyżek kawy rozpuszczalnej, wsypać do szklanki zalać dwoma łyżkami wrzątku, wymieszać i wlać do rondla z mlekiem


Wykonanie:
Wlewamy mleko niesłodzone do rondla + ¾ szklanki cukru , intensywnie podgrzewamy, mieszamy, pilnując aby się nie zagotowało, po rozpuszczeniu się cukru, wlewamy przygotowaną wcześniej kawę. Mieszamy, przez moment jeszcze podgrzewamy.
Odstawiamy. Po schłodzeniu dolewamy spirytus. Przygotowujemy dzień wcześniej.Wstawiamy do lodówki.
Tak przygotowanym likierem smarujemy pędzelkiem biszkopty. Biszkopty układane do wewnątrz(jako druga warstwa) nasączamy bardzo intensywnie ( około czterech razy)
MASA
Składniki:

  • Jajka -4 szt (tylko żółtka , białka ubijamy i dodajemy na końcu
  • Cukier puder - 4 łyżki
  • Serek mascarpone ( z Piątnicy) -3 opakowania po 250 każde
  • Śmietana 30% (kremówka) - 2 opakowania po 250 każde (ubijamy na sztywno)
  • Kakao
  • można dodać śmietan fix -3 opakowania do ubijania śmietany.
Wykonanie: Ucieramy na puszysta masę jajka z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone
ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do tego dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy ubite białka, też mieszamy łopatką. Tak przygotowana masę dzielimy na dwie równe części. ja do kremu dodałam 2 łyżeczki żelatyny



CIASTO:

  • Biszkopty (Petitki) - 3 opakowania na blachę 28cm (forma- tortownica)
WYKONANIE:
Zaczynamy od nasączenia biszkoptów (wcześniej przygotowanym likierem) pędzelkiem (przygotowanie na stole) - warstwa na dno musi być mniej nasączona tak z trzy razy, natomiast środkowa z cztery razy a nawet można. (ja wrzucałam biszkopty do likieru, chwile pomokły i wykładałam na blachę)

Wykładamy nasączone biszkopty na dno foremki, następnie połowę przygotowanej masy. To posypujemy cacao. Na tak przygotowana warstwę układamy ponownie nasączone biszkopty
i wykładamy pozostałą masę którą również posypujemy cacao. Wkładamy do lodówki.
 
Ostatnia edycja:
frotka na pewno wyprobuje w takim razie ten przepis;)

ja na swieta to na pewno kaczka a w jaki sposob to jeszcze nie wiem, ale raz robilam taka czarna nadziewana podrobami i kasza, wyszla super!! tylko ja czesto improwizuje w kuchni wiec przepisu dokladnego nie podam,
w tym roku moze cos wy podrzucicie...:tak:;-)
 
W tym roku idę po rodzinie , więc sama dużo nie przygotuję ale napewno zrobię śledziki w różnej postaci

Sałatka śledziowa
Składniki
3 płaty śledzowe matias
2 ugotowane marchewki
1 mały por
1 cebula cukrowa
1 jabłko
1 duży ugotowany ziemniak
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
3 jajka ugotowane na twardo
sól,pieprz

Płaty śledziowe wymoczyć 2 godz w zimnej wodzie.
Ugotowane warzywa pokroić w kostkę.
Dodać pokrojone jabłko, jajka, ogórki kiszone, pora, cebulę i natkę pietruszki.
sledziki osuszone pokroić w kostkę, dodać do reszty.
Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na końcu dodać majonez.
 
o kurcze, jaki długaśny przepis na tiramisu :-)

ja robię inaczej:
okrągłe biszkopty moczę w baaardzo mocnej kawie z amaretto
biore mascarpone, ze 4 jajka i pół szklanki cukru- żółtka ucieram z cukrem, dodaję serek, a z białek ubijam pianę i dodaję do masy serkowej, mieszam delikatnie.

nasączone biszkopty na dno, na to połowę masy, na to warstwa gorzkiego kakao (musi byc gorzkie, bo masa serkowa jest okropnie słodka), na to kolejne nasączone biszkopty, znowu masa i znowu kakao.
12 godzin w lodówce- jak to wytrzymać? ;-)
 
1007064u.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
Pierwsza część pierników udekorowana:) Dzisiaj synek miał zajecie:)
 
Wielkie Żarcie - Przepis - Pasztet z selera - pyszny Cudowny przepis na pasztet, bardzo prosty i w smaku jak mięsny.Nikt kto pierwszy raz próbuje nie zgadnie,ze z selera .Specjalnie selera nie lubię przez zapach ale pasztecik rarytas:)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe64614.html
Ten schabik robię właśnie:)Od dwóch dni mieszka w szafce na balkonie:)zobaczymy jak wyjdzie:)Ten uzytkownik ma w swoich przepisach jeszcze poledwice i karczek.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe53361.html
Przepyszne na przystawke na wszelkie okazje:)
Dziewczyny wklejam linki, ponieważ nie chcę przywłaszczać przepisów i być posądzona o plagiat:)A dodatkowo macie dostęp do komentarzy pod przepisem a tym samym do prad osób ,które wypróbowały przepis:)Polecam
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry