polusia ja chce ten przepis na pierś kury w pomarańczach, brzmi ciekawie, a nigdy tak nie robiłam
dziewczyny wklejam wam przepis na pyszne TIRAMISU
SYROP
- 100 ml spirytusu (1 mała bombka, można więcej jak ma być mocniejsze)
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- ¾ szklanki cukru
- 1,5-2 łyżek kawy rozpuszczalnej, wsypać do szklanki zalać dwoma łyżkami wrzątku, wymieszać i wlać do rondla z mlekiem
Wykonanie:
Wlewamy mleko niesłodzone do rondla + ¾ szklanki cukru , intensywnie podgrzewamy, mieszamy, pilnując aby się nie zagotowało, po rozpuszczeniu się cukru, wlewamy przygotowaną wcześniej kawę. Mieszamy, przez moment jeszcze podgrzewamy.
Odstawiamy. Po schłodzeniu dolewamy spirytus. Przygotowujemy dzień wcześniej.Wstawiamy do lodówki.
Tak przygotowanym likierem smarujemy pędzelkiem biszkopty. Biszkopty układane do wewnątrz(jako druga warstwa) nasączamy bardzo intensywnie ( około czterech razy)
MASA
Składniki:
- Jajka -4 szt (tylko żółtka , białka ubijamy i dodajemy na końcu
- Cukier puder - 4 łyżki
- Serek mascarpone ( z Piątnicy) -3 opakowania po 250 każde
- Śmietana 30% (kremówka) - 2 opakowania po 250 każde (ubijamy na sztywno)
- Kakao
- można dodać śmietan fix -3 opakowania do ubijania śmietany.
Wykonanie: Ucieramy na puszysta masę jajka z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone
ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do tego dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy ubite białka, też mieszamy łopatką. Tak przygotowana masę dzielimy na dwie równe części. ja do kremu dodałam 2 łyżeczki żelatyny
CIASTO:
- Biszkopty (Petitki) - 3 opakowania na blachę 28cm (forma- tortownica)
WYKONANIE:
Zaczynamy od nasączenia biszkoptów (wcześniej przygotowanym likierem) pędzelkiem (przygotowanie na stole) - warstwa na dno musi być mniej nasączona tak z trzy razy, natomiast środkowa z cztery razy a nawet można. (ja wrzucałam biszkopty do likieru, chwile pomokły i wykładałam na blachę)
Wykładamy nasączone biszkopty na dno foremki, następnie połowę przygotowanej masy. To posypujemy cacao. Na tak przygotowana warstwę układamy ponownie nasączone biszkopty
i wykładamy pozostałą masę którą również posypujemy cacao. Wkładamy do lodówki.