reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
dziewczyny ten senik i pijak boskie dzieki . Do pijaka chyba dodałam za duzo wódki ale to nic :) jest wesoło bynajmniej prócz tego ze smacznie

Ajentka specjalnie dla Ciebie :)
Ja robiłam z tego przepisu na naszą pierwszą rocznicę ślubu- wyszło super. Nie dawałam bulionu a chili to z przypraw w saszetce. Zamiast słoiczka sosu pomidorowego miałam taki 0,5l przecier pomidorowy z bazylią i oregano bodajże. A na deser były banany zapiekane w czekoladzie.

Chili con carne
składniki

-pół kilo mięsa mielonego, najlepiej wołowego
- puszka czerwonej fasoli
- puszka żółtej kukurydzy
- puszka krojonych albo i nie pomidorów w sosie
- 1 słoiczek sosu pomidorowego (może być z czosnkiem, cebulą, bazylią) ( przecier)
- 2 duże cebule
- 2 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- pół litra bulionu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
lub gotowa przyprawa chili con carne

Na wstępie warto przygotować sobie wszystkie składniki, to znaczy:

- cebulę, papryczkę oraz czosnek kroimy w drobne kosteczki
- odcedzamy kukyrydzę oraz fasolę
- gotujemy bulion, jako że to przepis nie-ital, może być z kostki rosołowej

Nie przedłużając - na gorącą patelnię wlewamy ze 4 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę. Gdy całość ładnie się przyrumieni, wrzucamy mięso, które smażymy aż się także zrumieni, wtedy dolewamy bulion. Mieszając, ewaporujemy większość wody, tak żeby na patelni zostało praktycznie samo mięso. Całość solimy i pieprzymy.
Dorzucamy pomidory z puchy i przecier. Całość trzymamy na małym gazie i mieszamy tak żeby wszystkie składniki ładnie się powiązały. Na koniec dorzucamy czerwoną fasolę oraz kukurydzę.
Przykręcamy gaz, przykrywamy i jescze momęcik gotujemy.Podajemu z bułeczkami lub świeżym chlebkiem.
Ja podaję z bagietką pokrojoną na skos w kromki, zpieczoną w piekarniku i zesmarowaną świeżym czosnkiem.

ciasto na pizze :)

składniki:
1,5 szkl mąki
3 dkg drożdży ja na oko daję połowę z połowy :)
3 łyżki oleju
0,5 szkl ciepłej wody
sól
troszkę cukru

do miski od miksera wsyp : mąkę , drożdże olej, cukier,sól, miksujesz pomalutku dodając wodę aż będzie masa, teraz zagniatasz i odkładasz po ściereczkę w jakieś ciepłe miejsce bez przeciągów :) czekasz aż wyrośnie. potem jeszcze zagniatasz raz i wałkujesz na pizze. proste jak drut to ciasto i zawsze wychodzi :)

w niedzielę na kolacje robiłam pizze, przepis podobny.Tylko ja nie daję mu wyrosnąć, rozciagam na blache i do zimnego piekarnika .Włączam temperaturę 100 i w tym czasie szykuje składniki na wierzch.Wyciagam ciasto nakładam składniki i do pieczenia:)w wyzszej juz temp.:)

My robimy troszeczke inaczej chilli con carne:

przyprawy do chilli con carne
pomidory obrane ze skorki z puszki
mieso wolowe
cebule
pieczarki
papryki
czosnek
papryczki chilli
czerwona fasolka

Najpierw podsmazamy cebulke i miesko razem na glebokiej patelni/garnku (ok 4-5 minut). Dodac pieczarki, pozniej papryki (obydwa rodzaje). Teraz mozna dodac przyprawy, sol, pieprz, proszek do chilli, ziola (oregano, bazylia) - co kto lubi. Dodac pomidory. Na samym koncu dodajemy fasolke. Gotowac razem ok 40 minut.

To chilli to bez przepisu, po prostu samouki jestesmy z M. Nam smakuje, Smacznego!

reklama
jej dziewczyny, pamietacie? jeszcze chodzilysmy w ciazy, ktoras dala przepis na napoleonke bez pieczenia, taka z herbatnikami... byla super, a nie moge odnalesc przepisu..

w necie tego bardzo duzo , ale ja chcialabym jakis sprawdzony.

Do góry