reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

tylko z czosnkiem jest problem bo nikt z rodziny mojego męża nie lubi go - na czele z nim ... ale jak bedzie impreza bez rodziny to zrobie bo ja uwielbiam czosnek...zwlaszcza pieczywo czosnkowe!!!!!!!!!

Ale dzieki za przepis:*

Katrinka jestes wielka!! Dzięki
 
reklama
Mnie tez ssie non stop:/ ale musze jakies menu ulozyc dzis!!

A serkiem to szynke smaruje jak podala Katrinka tak?? i bez galaretki tylko na pólmisku??
 
wiec Wasz przepis na chrzciny zrobie w galarece;-) a imprezowo - nie rodzinnie bedzie bez galaretki....Boziu już ślinie się .... heheh to teściówka zdziwi sie jaka jestem ambitna:-D ale to Wasza zasługa:*
 
ogolnie mozna ugotowac np piersi z kurczaka i na to ulozyc np kawalek jajeczka polowki winogronka kawalek brzoskwini albo ananasa albo i to i to :) troszke majonezem ciupnąc i to zalac tą galaretką co pisalam wczesninej i tez dosc fajnie wygląda, ja teraz bede cos takiego robic na chrzciny, tesciowa zawsze na swieta zamawia w garmazerce, ale to jest dosc proste do zrobienia wiec po co tyle kasy placic tym bardziej ze ja uwielbiam gotowac :)
 
Dziewczyny macie jakis fajny przepis na lasagne

Płaty lazanii, duuużo sera i mięsko mielone, plus różne inne składniaki.
Mięsko (najlepiej wołowo-wieprzowe) smażyć na patelni. Na drugiej smarzyć cebulkę, którą później dodać do mięska. Dorzucić oliwki pokrojone i paprykę w kostkę (papryki to tak 1/4 a oliwek ze 20). Dodać pomidory w puszce i ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Przyprawić na ostro plus oregano. Tak to sie dusi, a w tym czasie robić "sos beszamelowy". Rozpuścić pół kostki masła, dorzucić mąki, tak żeby się troszke zasmażyła ( tak ok. 2 łyzki), dolać szklanke niepełną mleka i rosołu. Cały czas trzeba mieszać. Dozrucić garstke startego sera i jak gęstnieje to wyłączyć.

Do naczynia żaroodpornego położyć na dno cieniutko sosu beszamelowego, na to płaty lazanii, na to mięsko, a na to ser, znowu sos beszamel, płaty mięso ser itd. Na samym wierzchu troszke inaczej bo płaty polać sosem beszamelowym i obsypać serem. I to wszystko do piekarnika na około 20 minut w 180 stopniach.

Ja robię bez oliwek bo nie lubię i dużo przyprawiam farsz oprócz oregano to sól czosnkowa, papryka słodka, ostra, cebulka granulowana, sól, pieprz i co tam mam pod ręką wszystko tak na wyczucie. Do sosu dolewam rosół z pół kostki rosołowej. Czasem jak nie chcę mi się latac za płatami lazanii to gotuje makaron rurki i jego używam zamiast płatów tez super smakuje.

Diewczyny któraś miała dodać przepis na ciasto 5 minutowe z mikrofali chyba frotka czy można prosić bo jetem ciekawa.
 
Ostatnia edycja:
reklama
można kawałki melona tego żółtego pozawijać w szynke parmeńską i juz przystawka gotowa. ja osobiscie nie lubie szynki parmeńskiej, ale z tego co widzę, większość lubi ;-)

a wczoraj robiłam cannelloni z trzema serami i to chyba najłatwiejszy makaron jaki robiłam (oprócz tego z oliwą i czosnkiem ;-))
potrzebna jest puszka pomidorów, czosnek, bazylia, sól, pieprz, łyżka oliwy i kropla octu balsamicznego- to bełtamy razem i odstawiamy- to nasz sos.
mozarellę, ricottę i parmezan (ja dałam tak z garść starkowanego) mieszamy w misce i doprawiamy pieprzem, czosnkiem, pietruszką i ewentualnie podziabanymi suszonymi pomidorami.
rury makaronowe napychamy najlepiej palcami, bo najwygodniej ;-)
na dno naczynia wlewamy odrobinke sosu, na to nadziane rury i na to sos. posypujemy serem i odstawiamy na 2 godzinki.
mąż przychodzi z pracy, wstawiamy do piekarnika na 20 minut i jemy :-)
 
Do góry