blueberry77
Podwójna Marcówka :)
Ja teża dlaczego tego ni zjadlas?? ja tez karmie a na pewno bym zjadla;p
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja teża dlaczego tego ni zjadlas?? ja tez karmie a na pewno bym zjadla;p
a dlaczego tego ni zjadlas?? ja tez karmie a na pewno bym zjadla;p
cukinia faszerowana (pisze tak mniej wiecej co dawalam, bo ja tak wszystkiego na oko
1/2 torebki ryzu ugotowanego (tj ok 50 gram tego ryzu sypkiego)
ok 30-40 dkg mielonego mięsa
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 suchej bulki
200 ml wody
1 lyzka kaszki manny
przyprawy (jak kto lubi) ja dałam: przyprawa do miesa mielonego, sol, pieprz, smakomyk, pietruszka suszona natka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
wszystko to wymieszac i powstanie taki farsz (podobnie jak na mielone albo gołąbki)
cukinie podzielic na cztery czesci, wypatroszyc z niej pestki w to miejsce wlozyc przygotowany farsz
wlozyc to do garnka lub naczynia zaroodpornego i mozna albo zapiec to w piekarniku, albo w garnku tylko moze troszke wody trzeba by podlac (ja mam garnki do gotowania bez wody, wiec tylko to wlozylam i włączym gaz na kuchence)
jak juz bylo gotowe to na wierzch u posypalam lekko zoltym serem i zrobilam sos pomidorowy
2 pomidory
2 zabki czosnku
sol pieprz cukier bazylia oregano ziola prowansalskie papryka slodka (ogolnie co kto lubi)
1,5 lyzeczki mąki ziemniaczanej+1/4szk wody do rozrobienia
pomiodry obrałam ze skorki i zmiksowalam blemderem razem z czosnkiem
to wlalam do garnka i zagotowalam dodalam przyprawy i na koniec wlalam mąkę ziemniaczaną zeby zagęscic
nie obiarałam cukinii, moze byc bulka tarta, jak wstawisz do piekarnika to moze lepiej przykryj, a dopiero pod koniec odkryj to sie miesko troszke przyrumieni, ja w garnku pod przykryciem, a jakie masz garnki, bo trzeba pilnowac zeby para pokami nie uciekała, a jak sie boisz to najwyzej wlej na dno ze 3-4 łyzki wody i tez pilnuj zeby para bokami nie uciakala (bokami tzn spod pokrywki)
jak cukinia nie obrana to wtedy ladnie to mozna wyciagnąc inaczej to by sie rozpadlo, a tej skorki nie jemy, ona sie potem zostaje na talerzu
ja to tak ok godziny dusilam, a w piekarniku to ja zawsze ustawiam temp miedzy 180-200
ja mam garnki zeptera, i robilam to w patelni takiej o srednicy 28 cm
a co do gotowania bez wody to moze jak juz na najmniejszym ci paruje to wyłącz na chwile i potem za chwile znowu podłącz malutki gaz
a co do nieprzywierania podczas smazenia to musi byc dobrze naczynie nagrzane, u mnie to sie wodą sprawadza jak jest porządnie nagrzane to woda sie od razu robi taka jak rtec takie kuleczki plywaja, wtedy rozkladam mieso i przyduszam je lekko do powierzchni patelni i przykrywam pokrywką, po jakis 2-4 minutach ladnie mieso odchodzi, ostatnio mielone nawet tak robilam i super wyszly ani grama oleju nie uzylam
sama nie robię bo mi nigdy nie wychodzi, ale podobno rewelacyjna jest ze szpinakiem i mascarpone, pewnie znajdziesz przepis w necie:-)Dziewczyny macie jakis fajny przepis na lasagne