reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
cukinia faszerowana (pisze tak mniej wiecej co dawalam, bo ja tak wszystkiego na oko :)
1/2 torebki ryzu ugotowanego (tj ok 50 gram tego ryzu sypkiego)
ok 30-40 dkg mielonego mięsa
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 suchej bulki
200 ml wody
1 lyzka kaszki manny
przyprawy (jak kto lubi) ja dałam: przyprawa do miesa mielonego, sol, pieprz, smakomyk, pietruszka suszona natka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
wszystko to wymieszac i powstanie taki farsz (podobnie jak na mielone albo gołąbki)

cukinie podzielic na cztery czesci, wypatroszyc z niej pestki w to miejsce wlozyc przygotowany farsz
wlozyc to do garnka lub naczynia zaroodpornego i mozna albo zapiec to w piekarniku, albo w garnku tylko moze troszke wody trzeba by podlac (ja mam garnki do gotowania bez wody, wiec tylko to wlozylam i włączym gaz na kuchence)
jak juz bylo gotowe to na wierzch u posypalam lekko zoltym serem i zrobilam sos pomidorowy
2 pomidory
2 zabki czosnku
sol pieprz cukier bazylia oregano ziola prowansalskie papryka slodka (ogolnie co kto lubi)
1,5 lyzeczki mąki ziemniaczanej+1/4szk wody do rozrobienia
pomiodry obrałam ze skorki i zmiksowalam blemderem razem z czosnkiem
to wlalam do garnka i zagotowalam dodalam przyprawy i na koniec wlalam mąkę ziemniaczaną zeby zagęscic

czy obierałas cukinie??? zapiekac to pod przykryciem czy bez?? ja tez mam takie garnki do gotowania bez wody, ale nie umiem sie nimi poslugiwac i zawsze mi cos nie wychodzi:///
A zamiast tej suchej bułki moze być bułka tarta??
 
Ostatnia edycja:
nie obiarałam cukinii, moze byc bulka tarta, jak wstawisz do piekarnika to moze lepiej przykryj, a dopiero pod koniec odkryj to sie miesko troszke przyrumieni, ja w garnku pod przykryciem, a jakie masz garnki, bo trzeba pilnowac zeby para pokami nie uciekała, a jak sie boisz to najwyzej wlej na dno ze 3-4 łyzki wody i tez pilnuj zeby para bokami nie uciakala (bokami tzn spod pokrywki)

jak cukinia nie obrana to wtedy ladnie to mozna wyciagnąc inaczej to by sie rozpadlo, a tej skorki nie jemy, ona sie potem zostaje na talerzu
 
nie obiarałam cukinii, moze byc bulka tarta, jak wstawisz do piekarnika to moze lepiej przykryj, a dopiero pod koniec odkryj to sie miesko troszke przyrumieni, ja w garnku pod przykryciem, a jakie masz garnki, bo trzeba pilnowac zeby para pokami nie uciekała, a jak sie boisz to najwyzej wlej na dno ze 3-4 łyzki wody i tez pilnuj zeby para bokami nie uciakala (bokami tzn spod pokrywki)

jak cukinia nie obrana to wtedy ladnie to mozna wyciagnąc inaczej to by sie rozpadlo, a tej skorki nie jemy, ona sie potem zostaje na talerzu

ile mniej więcej to piec i w jakiej temp???? A jak w tych garnkach to na tej patelni robiłaś czy do największego gara to kładłaś?
mam garnki firmy berghoff czy jakoś tak. Mi zawsze para bokiem ucieka nawet jak wezmę nanajmniejszy możliwy gaz:/ A jak robiłam pierś na tej patelni to i tak mi przywierała. Wlewam zawsze te 3 łyżki wody. Ja jakś lewa jestem do tych garnków.
 
ja to tak ok godziny dusilam, a w piekarniku to ja zawsze ustawiam temp miedzy 180-200

ja mam garnki zeptera, i robilam to w patelni takiej o srednicy 28 cm

a co do gotowania bez wody to moze jak juz na najmniejszym ci paruje to wyłącz na chwile i potem za chwile znowu podłącz malutki gaz
a co do nieprzywierania podczas smazenia to musi byc dobrze naczynie nagrzane, u mnie to sie wodą sprawadza jak jest porządnie nagrzane to woda sie od razu robi taka jak rtec takie kuleczki plywaja, wtedy rozkladam mieso i przyduszam je lekko do powierzchni patelni i przykrywam pokrywką, po jakis 2-4 minutach ladnie mieso odchodzi, ostatnio mielone nawet tak robilam i super wyszly ani grama oleju nie uzylam
 
Ostatnia edycja:
ja to tak ok godziny dusilam, a w piekarniku to ja zawsze ustawiam temp miedzy 180-200

ja mam garnki zeptera, i robilam to w patelni takiej o srednicy 28 cm

a co do gotowania bez wody to moze jak juz na najmniejszym ci paruje to wyłącz na chwile i potem za chwile znowu podłącz malutki gaz
a co do nieprzywierania podczas smazenia to musi byc dobrze naczynie nagrzane, u mnie to sie wodą sprawadza jak jest porządnie nagrzane to woda sie od razu robi taka jak rtec takie kuleczki plywaja, wtedy rozkladam mieso i przyduszam je lekko do powierzchni patelni i przykrywam pokrywką, po jakis 2-4 minutach ladnie mieso odchodzi, ostatnio mielone nawet tak robilam i super wyszly ani grama oleju nie uzylam

ja też tak właśnie sprawdzam wodą, ale widać może zeptera są lepsze niż te co ja mam, albo ja się nie umiem tym posługiwać;-)

Dzięki za info!!
 
skoro mają takie wlasciwosci to powinny byc ok, kwestia wyczucia garnkow
ja na początku kupilam jeden garnek i tez tak srednio mi to wychodzilo, potem kupilam caly komplet i mielismy pokaz i od tamtej pory w koncu wiem jak w nich gotowac i wykorzystywac to co potrafią te garnki :)
 
reklama
Do góry