reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

skoro mają takie wlasciwosci to powinny byc ok, kwestia wyczucia garnkow
ja na początku kupilam jeden garnek i tez tak srednio mi to wychodzilo, potem kupilam caly komplet i mielismy pokaz i od tamtej pory w koncu wiem jak w nich gotowac i wykorzystywac to co potrafią te garnki :)

Ja dostałam je jako prezent ślubny dwa lata temu i dopiero w tym roku jak jestem na diecie bo karmię piersią pierwszy raz je użyłam hehe:-)

reklama
Dziewczyny macie jakieś sprawdzone przepisy na zimne przekąski na chrzciny?? Qrcze tesciowa robi obiad a ja przystawki i od ogladania stron z przepisami jestem tylko głodna i zielona bo nie wiem zupełnie co zrobić:/

nie wiem czy to się nadaje na chrzciny, ale ja lubię np połówki awokado nadziewane łososiową pastellą, posypane koperkiem i skropione cytrynką oraz liście cykorii nadziewane mieszaniną drobno pokrojonej fety, oliwek, suszonych pomidorów do tego oliwa z oliwek i zioła

elegancko...ja lubie np pomidorki deserowe na połdo tego kulka sera mozarella posypane bazylią i oliwą :-)
przekłute wykałaczkami fajnie wygląda :)) na to lisc bazyli...

jak cos sobie przypomnę to napiszę

polecam rybę w papilotach... rybka duzo pieczarek masełko i pelno koperku:)

Placuszki DANONKI
Serek danonek
1 jajko
2 łyżki mąki
masło lub olej do smażenia
Serek mieszamy z jajkiem i mąką.
Masa powinna mieć konsystęcje gęstej śmietany
.Smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Placuszki można podawać posypane kakao czy polane dżemem, a dla mniejszych dzieci polane np. musem ze słoiczków.
Zamiast danonka proponuje dac serek homogenizowany, i zwiekszyc składniki, bo pycha:)

A tu ciasto w 3 minuty z mikrofalówki. Robiłam wielokrotnie polecam

http://www.wielkiezarcie.com/recipe33888.html

Ostatnia edycja:
jajka na twardo inaczej sposób I
-jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki, wyjąć żółtka, w misce ukręcić masę z tych właśnie żółtek, szczypiorku, majonezu i odrobiny musztardy - pieprz i sól wedle uznania:-) połówki białek nadziać tą masą:-)
sposób II
- jak wyżej oddzielić żółtka od białek z tym, że tym razem żótka dodajemy do podsmażonych na maśle utartych pieczarek, do tego sporo natki pietruszki, troszkę topionego serka śmietankowego, po wystygnięciu nadziewamy białka tą masą obtaczamy nadziane połówki jajek w bułce tartej i podsmażamy na masełku - palce lizać:-)

ten farsz do jajek to można różnie kombinować. Mozna żółtka z łososiem wędzonym połączyć, z oliwkami. Podać półmisek taki kolorowy. (część z łososiem, część z pieczarkami, część z oliwkami
Ja robiłam też jajka owinięte cieniutkim plasterkiem łososia - połączone wykałaczka. Talerz ozdobiłam majonezem wyciśnietym przez tubkę do kremów

Myszowata cykoria brzmi smakowicie bo awokado nigdy nie jadłam:sorry:moze wyprubuje:-)
Marcia ta ryba to chyba danie na obiad a nie przystawka?

Jajka obowiazkowo i pomidory z mozzarelą ...dzieki za podpopiedzi...a jak zrobic z oliwka jajka??

Zastanawiam sie nad jakis daniem tez w szynce parmeńskiej!!>>
Mam fajde danie-tzn ladnie wyglada ale nie wiem jak smakuje...raczej takie poloczenie mi nie podchodzi:/ chodzi o winogrona w serze plesniowym i melon w szynce

Dania na przyjęcia - Przepisy

Ostatnia edycja:
reklama
co do szynki to proponuje:
serek chrzanowy almette do tego dodac tak ok 1-2-3 lyzeczki chrzanu radze probowac bo to roznine ludzie ten chrzan lubia :)
i szparagi lepiej takie krotkie ze sloiczka
i tak bierzemy ksztaltny plasterek szynki smarujemy go tym serkiem chrzanowym i kladziemy 2 szparagi
zawijamy ruloniki ukladamy na polmisku i polewamy galaretka
galaretka woda do tego troszke wegetkie albo warzywka i zelatyna tak jak pisze na opakowaniu

proponuje jeszcze schab albo moze byc kawalek szynki z wierzchu dopraawic solą pipeprzem jakimis ziolami w srodku robimy dziure nozem faszerujemy suszoną sliwką i morela i to pieczemy w piekarniku, jak ostygnie to o lodowki i potem ladnie pokroic i ulozyc na talerzyku smaczne i ladnie wygląda

Ostatnia edycja:
Do góry