reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

MINTAJ ZAPIEKANY Z CUKINIAMI I POMIDORAMI
Składniki:
4 filety mintaja,
1 średnia cukinia pokrojona w cienkie talarki (ja teraz pokroiłam w małą kosteczkę i tak mi bardziej smakuje),
puszka pomidorów bez skórki,
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
sól, pieprz
natka pietruszki

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, na dnie ułóż rybę, posyp ją pieprzem, solą i posiekaną natką pietruszki. Cukinię podduś z pomidorami na teflonowej patelni. Rybę przykryj cuknią i pomidorami, lekko posól i popieprz. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ja jestem na diecie bo karmię piersią więc nie przyprawiam tego za mocno, ale jak już się nie stosuje diety, to proponuję sobie to jakoś fajnie doprawić, bo to dość mdłe wychodzi i trochę kwaśne (przez pomidory). Jak nie będę już na diecie to napewno sobie jeszcze ten przepis zmodyfikuję i fajnie to przyprawię.
 
reklama
cukinia faszerowana (pisze tak mniej wiecej co dawalam, bo ja tak wszystkiego na oko :)
1/2 torebki ryzu ugotowanego (tj ok 50 gram tego ryzu sypkiego)
ok 30-40 dkg mielonego mięsa
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 suchej bulki
200 ml wody
1 lyzka kaszki manny
przyprawy (jak kto lubi) ja dałam: przyprawa do miesa mielonego, sol, pieprz, smakomyk, pietruszka suszona natka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
wszystko to wymieszac i powstanie taki farsz (podobnie jak na mielone albo gołąbki)

cukinie podzielic na cztery czesci, wypatroszyc z niej pestki w to miejsce wlozyc przygotowany farsz
wlozyc to do garnka lub naczynia zaroodpornego i mozna albo zapiec to w piekarniku, albo w garnku tylko moze troszke wody trzeba by podlac (ja mam garnki do gotowania bez wody, wiec tylko to wlozylam i włączym gaz na kuchence)
jak juz bylo gotowe to na wierzch u posypalam lekko zoltym serem i zrobilam sos pomidorowy
2 pomidory
2 zabki czosnku
sol pieprz cukier bazylia oregano ziola prowansalskie papryka slodka (ogolnie co kto lubi)
1,5 lyzeczki mąki ziemniaczanej+1/4szk wody do rozrobienia
pomiodry obrałam ze skorki i zmiksowalam blemderem razem z czosnkiem
to wlalam do garnka i zagotowalam dodalam przyprawy i na koniec wlalam mąkę ziemniaczaną zeby zagęscic
 
Wczoraj zrobiłam pyszne ciasteczka z musli!!!!!! Polecam!

Ciasteczka musli

Składniki
1 kostka margaryny lub masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki musli z owocami
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki słonecznika łuskanego

Margarynę + jajko+ cukier ucieramy, dodajemy mąkę z sodą, a następnie wsypujemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałki, lepimy kulki, a następnie rozpłaczamy delikatnie.

Piec około 15 minut na złoto w temepraturze 180 stopni.
 
Jutro urodziny moje połówka. Zrobie biszkopt przekladany śmietana, przepis tu wstawiałam.Mały chce teletubisiowe ciasteczka ale chyba zrobie takie z kleiku ryżowego. Nie wiem czy znacie?Bardzo często pieke ale nie pamietam jakie przepisy tu wklejałam. ciasteczka z musli dawno nie robiłam a sa super:) Cukinie lub kabaczka nadziewam przynajmniej raz w roku:)Bardzo lubimy ryby ale w chrupiacych panierkach.
 
Ostatnia edycja:
a co do panierki na rybe to ostatnio jadlam i jest super naprawde, piwo z mąką odrobine przypraw sol pieprz, czy vegeta (jak kto lubi) i to zeby bylo takie geste mniej wiecej jak kwasna smietana i rybke w tym obtaczac i usmazyc, pyszna panierka naprawde polecam
 
ja zrobiłam coś takiego...rodzince smakowało, ja nie kosztowałam, bo karmię:-p
ogórecki po meksykańsku:
[FONT=&quot]
2,5 kg ogórków kroimy w słupki
zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 6 godz
wode odlewamy wciskamy główke czosnku 1,5 łyżki słodkiej papryki i 1,5 ostrej zalewamy 8 łyżkami gotującego się oleju i zalewą którą gotujemy z 1,5 szklanki octu i 3 szklanek cukru . I wszystko odstawiamy na 12 godzin a później do słoików i gotujemy 5 min:-p

a z ciekawych przepisów wygrzebałam takie:
[/FONT] [FONT=&quot]KETCHUP ORIENTALNY (wychodzi 7 słoików po 1/4l)[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]5 kg pomidorów[/FONT][FONT=&quot]
1/2 kg kwaśnych jabłek
1/2kg cukru
10 dag soli
goździki,imbir,cynamon,gałka muszkatołowa,papryka,pieprz
pomidory,cebule i jabłka pokroić i uduśić.Gdy się rozgotują rpzetrzeć przez śito.Dodać cukier,sól,10 goździków,20 ziarenek pieprzu oraz po 1/3 łyżeczki pozostałych przypraw.Podgrzewać aż zgęstnieje.Gorący ketchup nałożyć do butelek lub śłoików.[/FONT]

PIKANTNY DŻEM JABŁKOWY1 1/2 szklanki jabłek
cebula
szklanka cukru
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
gorczyca
sol
jabłka obrac,pokroić w kostke,skropić z sokiem z cytryny.Cebule zetrzeć na tarce,czosnek wycisnąć.Jabłka podgrzać z cebulą i czosnkiem ok 15 minut.Gdy sie rozgotują wsypać cukier.Dodać łyżeczke gorczycy,troche soli,gotoweać 30 minut od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.Gorący dżem nałożyć do słoików


Nutella ze śliwek
2,5 kg śliwek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1 kakao 200 g (z wiatrakami) Deco Morreno

Śliwki przekręcić przez maszynkę i smażyć 2 godziny razem z cukrem.
Powinno sporo odparować.
Dodać cukry waniliowe i kakao.
Jeszcze smażyć i gorące kłaść w słoiki.


DŻEM Z CUKINII5 kg cukinii bez skóry i gniazd nasiennych(ja dałam gniazda,były małe i po zrobieniu dżemu ich nie czułam)
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
parę kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego

Cukinie ścieramy na tarce.Smażymy w garnku aż się rozgotuje.Po tym czasie dodajemy resztę składników i gotujemy przez 30 minut.Jeszcze gorący dżem wkładamy do słoików,zakręcamy i stawiamy do góry dnem.


[FONT=&quot]KETCHUP NA SŁODKO[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]---------------------------[/FONT][FONT=&quot]
Składniki:
2 kg pomidorów
1/2 jabłek
3 cebule
1 łyżka gorczycy
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Umyte pomidory i jabłka oraz obraną cebulę ugotować i przetrzeć, dodać przyprawy i gotować aż do zgęstnienia. Włożyć do słioków. Pasteryzować 30 min. [/FONT]
 
reklama
Do góry