przepis na bułeczki, kopiuję, jakby link nie działał Szybkie bułeczki sniadaniowe - zdjęcia na FotoForum | Gazeta.pl
Przepis jest prosty:
ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
30 gr drożdży swieżych
sól szczypta
1 łyżeczka cukru
1 łyzka oleju słonecznikowego
ok 200-300 ml letniej wody
Wykonanie :
Mąkę przesiac wsypac do miski zrobic dołek wkruszyć drożdże dodac cukier sól
i letnia wodę po trochu wyrabiając wody tyle aby ciasto było elestyczne i
miekkie .
Olejem podczas wyrabiania smaruje ręce i tak połaczyc wszystkie składniki ,
kulać zgrabne bułeczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do
butelki z olejem wkładam cienki nóż i robię w każdej bułeczce nacięcie i na
15-20 min do piekarnika na 200st C Bułeczki przechowywane w woreczku foliowym
wytrzymuja w swieżosci ok 4 dni .Choc u mnie nigdy ntak długo nie leżą.
Wychodzi ok 12 bułeczek sredniej wielkosci . Są wysmienite z miodem i
masełkiem , pozdrawiam
PS. ja dałam więcej soli;-)
Przepis jest prosty:
ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
30 gr drożdży swieżych
sól szczypta
1 łyżeczka cukru
1 łyzka oleju słonecznikowego
ok 200-300 ml letniej wody
Wykonanie :
Mąkę przesiac wsypac do miski zrobic dołek wkruszyć drożdże dodac cukier sól
i letnia wodę po trochu wyrabiając wody tyle aby ciasto było elestyczne i
miekkie .
Olejem podczas wyrabiania smaruje ręce i tak połaczyc wszystkie składniki ,
kulać zgrabne bułeczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do
butelki z olejem wkładam cienki nóż i robię w każdej bułeczce nacięcie i na
15-20 min do piekarnika na 200st C Bułeczki przechowywane w woreczku foliowym
wytrzymuja w swieżosci ok 4 dni .Choc u mnie nigdy ntak długo nie leżą.
Wychodzi ok 12 bułeczek sredniej wielkosci . Są wysmienite z miodem i
masełkiem , pozdrawiam
PS. ja dałam więcej soli;-)