Podaję przepisy na pyszne ciasta
Zrobiłam na imieniny męża wszystkim smakowały.
Dymek z pianką i truskawkami
na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1,5 kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru
7,5 g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)
na wierzch:
75 dag truskawek
1 łyżka kakao
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Mąkę przesiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą wyłożyć natłuszczoną tortownicę o średnicy 28-30 cm, lub prostokątną blachę o wymiarach 36x23 cm.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180ºC.
Chatka Puchatka (Truskawkowa)
1 margaryna (250dag)
60 dag sera białego trzykrotnie mielonego( ja używam philadelphi)
1 szk. cukru pudru
Kilka kropli barwnika spożywczego (czerwonego)
aromat waniliowy
6 p.herbatników
Kilka swieżych truskawek lub innych owoców sezonowych
polewa czekoladowa
Margarynę i cukier puder ukręcić ,dodać serek i aromat. Odłożyć 3/4 masy białej a do reszty dodać barwnik.
Na pasku folii aluminiowej rozłożyć trzy rzędy herbatników (jeden przy drugim) po około 11 szt. w rzędzie.
Na tym rozsmarować masę czerwoną.
Na masę ułożyć resztę herbatników w ten sam sposób jak poprzednie.
Na tym rozsmarować masę białą.
Na środku ułożyć truskawki i następnie składać boki do środka na kształt domku. Zawinąć folię aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godz.
Po wyjęciu polać polewą i dowolnie udekorować!
Polewę zrobiłam z 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 100 g margaryny.
Zamiast truskawkowej chatki można zrobić kakaową, dodać kakao zamiast barwnika, a w środek ułożyć kostki galaretek.