reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

Hmmmm, Zupka może być Rosół, z makaronem, bądź kuleczkami ptysiowymi, albo jeszcze z czymś ciekawym :D mianowicie z ciastem naleśnikowym, placki naleśnika pokrojone w paski :) Oryginalne danie (Jadłam właśnie taki rosołek w restauracji na chrzcie) :) na drugie danie Może jakieś mięso pieczone, bo nad kotletami również trzeba stać, bądź zrazy nie mam pojęcia, a ziemniaki może wcześniej zrobić puree ziemniaczane?? I po powrocie z kościoła odgrzać?? Ładnie wygląda na talerzu gałeczka puree (robię łyżką do lodów).
 
reklama
Dziewczyny, może podpowiecie jakieś menu na Chrzciny.Nie mam doświadczenia w robieniu takich przyjęć. Robimy imprezę w domu na 20 osób. Nie bardzo wiem co podać:-( chciałabym żeby było to szybkie do odgrzania jak wrócimy z Kościoła dlatego szukam jakiejś alternatywy dla ziemniaczków ( bo zanim się ugotuje taki gar to wszyscy zgłodnieją:-p
Może już macie za sobą imprezy i podzielicie się pomysłami na jedzonko.
Co do przekąsek też jakoś nie mam pomysłu:-( Poratujcie...

My już po chrzcinach. Obiad był w restauracji więc luz, ale kolację trzeba było przygotować. Mięso miałam przygotowane już wcześniej - kotlety, szynkę itp. Do tego kilka sałatek - np. grecka (sałata lodowa, feta, pomidor, ogórek, papryka, oliwki) szybko się robi i ładnie wygląda. Jeśli chodzi o jakieś przekąski to polecam ciasto francuskie - można kupić np. w biedronce albo tesco, wcześniej sobie zawinąć w nie kawałek żółtego sera i parówkę a po kościele na 15 minut do piekarnika, naprawdę dobre i szybko się robi. A ziemniaczki możesz zrobić podsmażane, wcześniej sobie ugotować i podsmażyć a potem tylko podgrzać
 
my mamy w knajpie, ale tak myślę...
jako przystawkę można dać zupę- krem z kalafiora z grzankami (zagotować mleko z wodą 1:3), dodać różyczki kalafiora, przyprawić solą, pieprzem i starym parmezanem, poczym wszystko zmiksować na krem i podawać z grzankami. zanim zjedzą- dasz radę ugotować ziemniaki czy tam podgrzać :)
popieram pieczone mięsko :)
na przekąskę dobre są jeszcze pierożki, mozna upiec wcześniej i jeść na zimno z sosem tzatziki: mąkę i jogurt naturalny zagnieść, rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. do każdego dać farsz: rozdrobniony ser feta, 4 łyżki startego parmezanu, 2 jajka, suszona pietruszka, pieprz. piec w piekarniku około pół godziny. sos tzatziki: starkowany ogórek posolić i odstawić na 10 minut, odsączyć sok, dodać pieprz, duuużo czosnku i jogurt grecki.
zrób zwykłą jarzynową sałatkę- każdy chyba lubi.
jakies ogórki małosolne i pomidorki z cebulką.
a na deser po kawałku szarlotki z gałką lodów.
 
Dzięki za podpowiedzi:-) na pewno coś wybiorę :-)
Tak wstępnie pomyślałam:
*rosołek (super fantastyczny zrobi teściowa) i żeby nie było tak tradycyjnie to może z tym groszkiem ptysiowym
*mięsko to chyba schabik pieczony- może spróbuję zrobić ze śliwką? i jakieś roladki z kurczaka żeby był wybór
*z ziemniaczkami to faktycznie może pure albo tak sobie pomyślałam żeby zrobić pieczone a jak będzie się podgrzewało mięsko w piekarniku to przy okazji i kartofelki się podgrzeją.
do tego z 2 surówki - może marcheweczkę z jabłkiem i coś wymyślniejszego dla kontrastu

A tak na przekąski: sałatka jarzynowa i może grecka, jakaś wędlinka-a raczej pieczone mięsko w plastry, jajeczka faszerowane i może jakiś śledzik ale to już ze sklepu raczej

Na deserek myślę o torcie i ciasta ze 2 ( już zaoferowała się ciocia)

Jak myślicie ma to ręce i nogi:-)
 
Podaję przepisy na pyszne ciasta :) Zrobiłam na imieniny męża wszystkim smakowały.

Dymek z pianką i truskawkami

na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1,5 kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru
7,5 g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)

na wierzch:
75 dag truskawek
1 łyżka kakao

6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Mąkę przesiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą wyłożyć natłuszczoną tortownicę o średnicy 28-30 cm, lub prostokątną blachę o wymiarach 36x23 cm.

Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180ºC.

IMG_1282.jpg


Chatka Puchatka (Truskawkowa)

1 margaryna (250dag)
60 dag sera białego trzykrotnie mielonego( ja używam philadelphi)
1 szk. cukru pudru
Kilka kropli barwnika spożywczego (czerwonego)
aromat waniliowy
6 p.herbatników
Kilka swieżych truskawek lub innych owoców sezonowych
polewa czekoladowa


Margarynę i cukier puder ukręcić ,dodać serek i aromat. Odłożyć 3/4 masy białej a do reszty dodać barwnik.
Na pasku folii aluminiowej rozłożyć trzy rzędy herbatników (jeden przy drugim) po około 11 szt. w rzędzie.
Na tym rozsmarować masę czerwoną.
Na masę ułożyć resztę herbatników w ten sam sposób jak poprzednie.
Na tym rozsmarować masę białą.
Na środku ułożyć truskawki i następnie składać boki do środka na kształt domku. Zawinąć folię aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godz.
Po wyjęciu polać polewą i dowolnie udekorować!

Polewę zrobiłam z 2 tabliczek gorzkiej czekolady i 100 g margaryny.


Zamiast truskawkowej chatki można zrobić kakaową, dodać kakao zamiast barwnika, a w środek ułożyć kostki galaretek.
IMG_1291.jpg
 
reklama
Do góry