reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

Schab z ananasem:
kotlety schabowe, lekko roztluczone, przyprawione (doprawic jak kto lubi - sol, pieprz, papryka, curry itp)
pieczarki
cebula
ananas
ser zolty
majonez

Kotlety najlepiej najpierw obsmazyc lekko. Pieczarki z cebulka tez lekko przesmazyc, zeby woda odparowala.
W naczyniu do zapiekania ukladamy kotlety. na kazdy kotlet kladziemy pieczarki z cebulka, plasterek ananasa (odsaczony wczesniej), plasterek sera zoltego. wsadzamy do piekarnika i czekamy az troche sie ser rozpusci i spiecze, wtedy na kazda taka porcje kladziemy troche majonezu (mozna od razu klasc majonez, ale wtedy ser nie bedzie taki dobry).

ja wrzucam to na 200 stopni i zerkam na ser. potem klade ten majonez i patrze az sie zrumieni (majonez sie tak troche zapieka, robi taki zolto-brazowy).

reklama
Muszę się Wam pochwalić Kochane :-) Zrobiłam serniczek wg przepisu Fiołkowej (zdecydowanie łatwiejszego przepisu nie znajdę) i ... uwaga (!!!) Mój sernik wyszedł na opak heheh tzn galaretka która powinna być na wierzchu jest w środku :-D:-D:-D ale ale ... pyszny jest maksymalnie więc dziękuję bardzo za namiary i gorąco polecam :-)

Podzielę sie fajnym przepisem na domowa wędlinkę.
1. Kawał mięsa opłukać pod zimną wodą,osuszyć, natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na noc .
2. Następnego dnia mięso włożyć do foliowego rękawa lub torebki do pieczenia i szczelnie związać.(aby jak najmniej powietrza zostało w środku)
3. Do garnka wlać zimna wodę, osolić, dodać listek i ziele. Włożyć mięso w worku.
Mięso w worku musi być przykryte wodą.
4. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
5. Po tym czasie wyłączyć gaz. Mięso pozostawić w garnku jeszcze 15 minut.
6. Następnie mięso wyjąć z garnka i worka. Wyłożyć na deseczkę i zostawić do wystudzenia.
Tak przygotowany schab jest niezwykle delikatny i soczysty. Robiłam też szynkę i łopatkę w ten sposób.

Ostatnia edycja:
Frotka-dziękuje za przepis:) Robię bardzo podobnie i faktycznie wychodzi super!

Ja wtedy z połowy szynki zrobiłam bitki z sosikiem, z druga połowę zapeklowałam na ostro-słodko, tak żeby wyszła szynka miodowa z ostrym akcentem. Jutro piekę:)

Sernik Fiołkowej na opak :-)

Załączniki

• P3030263..jpg
    P3030263..jpg
    22 KB · Wyświetleń: 59
Dziewczyny ja kiepska w kuchni jestem a ciast to juz wogole nigdy nie pieke, ale chcialam F na urodziny upiec jakis latwy tort/ciasto i znalazlam ten przepis i jest naprawde pyszny.... zajelo mi troche czasu przeliczanie gramow na szklanki, ale jak juz sie z tym uporalam to bylo super.
To link do ciasta... nazywa sie Tort Lezka

Tort Łezka - Tort, Łezka

a ponizej przelicznik kuchenny gramow na szklanki itd... bardzo mi sie przydala ta stronka....

Przeliczniki kuchenne - szklanka - Dobra kuchnia - Muratordom.pl

reklama
dziewczyny a co jesc jak sie karmi piersia.. generalnie wiem.. ale nie bardzo mam wene zeby sobie potrawy gotowac.
wrzucajcie jakies przepisy.

ooo............ to świetny pomysł:tak: każdej się chyba przyda....hhihiihi i najlepiej jakby potrawy pomagały zrzucić nadprogramowe kilogramy;-)...ale to marzenie ściętej głowy:dry:

Do góry