reklama
moniSkaBe
Fanka BB :)
moniSkaBe, ja już robiłam je 2 razy i wyszło pyszne:-)
A żelatynę rozpuściłam w połowie szklanki ciepłego mleka.
hmm... a niby w przepisie nie ma nic o mleku.
ale zrobie tak jak Ty :-)
"kulebiak na cieście francuskim"
- opakowanie ciasta francuskiego (najlepsze jak dla mnie to z Biedronki - i wcale nie reklamuję tu swojej firmy)
- kapusta kiszona (tak na oko,...ja dziś zrobiłam z ok700g)
- grzyby suszone (garść)
- pieczarki (dzis 400g)
- 2jajka
kapustę odsączyć (ewentualnie przepłukać jeśli za kwaśna), pokroić i wrzucić do garnka z wodą i gotować. Dosypać połamane grzyby suszone i tak gotować do póki kapusta będzie miękka. W międzyczasie umyć i pokroić pieczarki (wielkość kawałków wg gustu), a następnie poddusić/podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Kapustę z grzybami odsączyć i wrzucić na patelnię z pieczarkami. wymieszać i chwilę podsmażyć. Przyprawić wg gustu.
Jajka roztrzepać w miseczce. Gdy farsz przestygnie wlać do niego niecałą ilość jajek (zostawić trochę na górę ciasta).
Ciasto wyprostować i wyłożyć na nie farsz - pozostawiając ok 2cm odległość od końców. Zrolować jak na roladę..."posklejać" boki ciasta. Gotową roladę wyłożyć na blachę i górę posmarować reszta jajek.
Piec w rozgrzanym do 200stC piekarniku przez 10min...a następnie w temp. ok 150-170C przez 20 - 30min.
Farsze mogą być przeróżne....robiłam np z wątróbką, miesem mielonym, ze słodką kapustą itd...
- opakowanie ciasta francuskiego (najlepsze jak dla mnie to z Biedronki - i wcale nie reklamuję tu swojej firmy)
- kapusta kiszona (tak na oko,...ja dziś zrobiłam z ok700g)
- grzyby suszone (garść)
- pieczarki (dzis 400g)
- 2jajka
kapustę odsączyć (ewentualnie przepłukać jeśli za kwaśna), pokroić i wrzucić do garnka z wodą i gotować. Dosypać połamane grzyby suszone i tak gotować do póki kapusta będzie miękka. W międzyczasie umyć i pokroić pieczarki (wielkość kawałków wg gustu), a następnie poddusić/podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Kapustę z grzybami odsączyć i wrzucić na patelnię z pieczarkami. wymieszać i chwilę podsmażyć. Przyprawić wg gustu.
Jajka roztrzepać w miseczce. Gdy farsz przestygnie wlać do niego niecałą ilość jajek (zostawić trochę na górę ciasta).
Ciasto wyprostować i wyłożyć na nie farsz - pozostawiając ok 2cm odległość od końców. Zrolować jak na roladę..."posklejać" boki ciasta. Gotową roladę wyłożyć na blachę i górę posmarować reszta jajek.
Piec w rozgrzanym do 200stC piekarniku przez 10min...a następnie w temp. ok 150-170C przez 20 - 30min.
Farsze mogą być przeróżne....robiłam np z wątróbką, miesem mielonym, ze słodką kapustą itd...
Agniesiak85
Fanka BB :)
Oh dzieki za ten przepis!!:-) Mam właśnie dwa opakowania ciasta francuskiego i się zastanawialam co z nim zrobic (oczywiście mam te z Biedronki)
moniSkaBe
Fanka BB :)
Sernik od Fiołkowej polecam.
Wszyscy zachwyceni.
Tylko ja dalam troszeczke mniej serka waniliowego. Nie 800 gram tylko 3 opakowania po 240 gram.
Ale na drugi raz dam jeszcze mniej, zeby bardziej smietanowe bylo :-)
Pycha, polecam.
Wszyscy zachwyceni.
Tylko ja dalam troszeczke mniej serka waniliowego. Nie 800 gram tylko 3 opakowania po 240 gram.
Ale na drugi raz dam jeszcze mniej, zeby bardziej smietanowe bylo :-)
Pycha, polecam.
moniSkaBe, ja już robiłam je 2 razy i wyszło pyszne:-)
A żelatynę rozpuściłam w połowie szklanki ciepłego mleka.
Sernik od Fiołkowej polecam.
Wszyscy zachwyceni.
Tylko ja dalam troszeczke mniej serka waniliowego. Nie 800 gram tylko 3 opakowania po 240 gram.
Ale na drugi raz dam jeszcze mniej, zeby bardziej smietanowe bylo :-)
Pycha, polecam.
Dziewczyny-robiłyście na sucharach czy biszkoptach? Bo nie wiem czy chodzi o takie wielkie opakowanie sucharów co są cukrowe i bezcukrowe( w niebieskim albo żółtym opakowaniu)?
No i jak jest z ta ilością serków homo? W przepisie jest ze 400 g ( 2x200g) a MoniSkBe napisała ze dała niecałe 800g. To w końcu ile trzeba dać?Bo zamierzam zrobić dzisiaj dla sister mojej kochanej:-)
marela
Podwójna marcóweczka ;)
ja tez mam pytanie co do tego sernika.
Tą masę z nutelli to jak wykładałyście - na pergamin prosto? czy na jakieś herbatniki np. ? Bo napisali że niby prosto na blachę - ale ten spod nie jest za zadki ? , nie rozłazi się ?
Tą masę z nutelli to jak wykładałyście - na pergamin prosto? czy na jakieś herbatniki np. ? Bo napisali że niby prosto na blachę - ale ten spod nie jest za zadki ? , nie rozłazi się ?
reklama
Ja trochę zmodyfikowałam przepis i:
-nie dałam nutelli, tylko taki zwykły krem czekoladowo-orzechowy
-dałam krakersy Lajkonik (duża paczka)
Krakersy potłukłam na drobno i pomieszałam ze zmiksowaną "nutellą". Tą niby masę wykładałam na papier do pieczenia, żeby nie przywarło. Wcale nie jest to rzadkie i dobrze służy jako spód ciasta.
Serki dałam dwa duże Danio, takie po 400 g.
No i żelatynę rozpuściłam w pół szklanki ciepłego mleka, a nie wody.
-nie dałam nutelli, tylko taki zwykły krem czekoladowo-orzechowy
-dałam krakersy Lajkonik (duża paczka)
Krakersy potłukłam na drobno i pomieszałam ze zmiksowaną "nutellą". Tą niby masę wykładałam na papier do pieczenia, żeby nie przywarło. Wcale nie jest to rzadkie i dobrze służy jako spód ciasta.
Serki dałam dwa duże Danio, takie po 400 g.
No i żelatynę rozpuściłam w pół szklanki ciepłego mleka, a nie wody.
Podziel się: