reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
"kulebiak na cieście francuskim"

- opakowanie ciasta francuskiego (najlepsze jak dla mnie to z Biedronki - i wcale nie reklamuję tu swojej firmy:-D)
- kapusta kiszona (tak na oko,...ja dziś zrobiłam z ok700g)
- grzyby suszone (garść)
- pieczarki (dzis 400g)
- 2jajka


kapustę odsączyć (ewentualnie przepłukać jeśli za kwaśna), pokroić i wrzucić do garnka z wodą i gotować. Dosypać połamane grzyby suszone i tak gotować do póki kapusta będzie miękka. W międzyczasie umyć i pokroić pieczarki (wielkość kawałków wg gustu), a następnie poddusić/podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Kapustę z grzybami odsączyć i wrzucić na patelnię z pieczarkami. wymieszać i chwilę podsmażyć. Przyprawić wg gustu.

Jajka roztrzepać w miseczce. Gdy farsz przestygnie wlać do niego niecałą ilość jajek (zostawić trochę na górę ciasta).
Ciasto wyprostować i wyłożyć na nie farsz - pozostawiając ok 2cm odległość od końców. Zrolować jak na roladę..."posklejać" boki ciasta. Gotową roladę wyłożyć na blachę i górę posmarować reszta jajek.
Piec w rozgrzanym do 200stC piekarniku przez 10min...a następnie w temp. ok 150-170C przez 20 - 30min.

Farsze mogą być przeróżne....robiłam np z wątróbką, miesem mielonym, ze słodką kapustą itd...
 
Sernik od Fiołkowej polecam.
Wszyscy zachwyceni.
Tylko ja dalam troszeczke mniej serka waniliowego. Nie 800 gram tylko 3 opakowania po 240 gram.
Ale na drugi raz dam jeszcze mniej, zeby bardziej smietanowe bylo :-)

Pycha, polecam.
 
moniSkaBe, ja już robiłam je 2 razy i wyszło pyszne:-)
A żelatynę rozpuściłam w połowie szklanki ciepłego mleka.

Sernik od Fiołkowej polecam.
Wszyscy zachwyceni.
Tylko ja dalam troszeczke mniej serka waniliowego. Nie 800 gram tylko 3 opakowania po 240 gram.
Ale na drugi raz dam jeszcze mniej, zeby bardziej smietanowe bylo :-)

Pycha, polecam.

Dziewczyny-robiłyście na sucharach czy biszkoptach? Bo nie wiem czy chodzi o takie wielkie opakowanie sucharów co są cukrowe i bezcukrowe( w niebieskim albo żółtym opakowaniu)?

No i jak jest z ta ilością serków homo? W przepisie jest ze 400 g ( 2x200g) a MoniSkBe napisała ze dała niecałe 800g:szok:. To w końcu ile trzeba dać?Bo zamierzam zrobić dzisiaj dla sister mojej kochanej:-)
 
ja tez mam pytanie co do tego sernika.
Tą masę z nutelli to jak wykładałyście - na pergamin prosto? czy na jakieś herbatniki np. ? Bo napisali że niby prosto na blachę - ale ten spod nie jest za zadki ? , nie rozłazi się ?
 
reklama
Ja trochę zmodyfikowałam przepis i:
-nie dałam nutelli, tylko taki zwykły krem czekoladowo-orzechowy
-dałam krakersy Lajkonik (duża paczka)
Krakersy potłukłam na drobno i pomieszałam ze zmiksowaną "nutellą". Tą niby masę wykładałam na papier do pieczenia, żeby nie przywarło. Wcale nie jest to rzadkie i dobrze służy jako spód ciasta.
Serki dałam dwa duże Danio, takie po 400 g.
No i żelatynę rozpuściłam w pół szklanki ciepłego mleka, a nie wody.
 
Do góry