reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
reklama
Penne z brokułami i serami pleśniowymi

Składniki:
1. makaron penne (ukośnie cięte rurki)
- oczywiście można zwykłe rurki;-)
2. opakowanie mrożonych brokułów - w sezonie mogą być i świeże
3. serki pleśniowe - jeden niebieski (blue - np. gorgonzola ale ja też daję inne jak się trafi;-)), drugi - łagodny (np. Brie)
3. czosnek - 1-2 ząbki (ale jak ktoś lubi może być więcej)
4. oliwa

Wykonanie:
Makaron ugotować all dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić. Ugotować brokuły (lepiej, gdy są lekko twardawe) i odcedzić.
Czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Następnie dodać pokrojone na kawałeczki serki (najpierw Brie, bo się dłużej roztapia) i rozpuścić je. Do takiej "papki" wrzucić makaron i brokuły. Chwilkę podgrzać i gotowe.
Smacznego:-):-):-):-)

Na różnych stronach www (Lekcja włoskiego: penne z brokułami) widziałam różne wariacje tego przepisu - różne serki, czasem dodawano szynkę wędzoną, więc myślę, że można jeszcze eksperymentować;-);-)

Do góry