reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne :)

misia2010 Fajny przepis!! Czegoś takiego szukałam!! Mam świeże brokuły i dodam serek mascarpone z topionym i do tego dorzucę kawałki piersi i myślę, że będzie smaczne :)
 
reklama
A ja znam inne Rafaello i również jest przepyszne, polecam!


Rafaello na herbatnikach

Składniki

dla >6 osób
cistka kruche najlepiej kwadratowe, 4 paczki
mleko, 1 litr
budynie waniliowe lub smietankowe, 2
3/4 szklanki cukru,
masla lub margaryny, 250 g
2 lyzki maki ziemniaczanej,
zoltko, 1
ok 150 g wiorkow kokosowych +50 do dekoracji,









Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. do kubka odlac troche mleka, reszte zagotowac z cukrem, do odlanego mleka wsypac budynie i make ziemniaczana, wylac na gotujace sie mleko zrobic budyn ostudzis, maslo lub margaryne utrzec z zoltkiem dodawac po lyzce budyniu, miksowac dodac wiorki kokosowe i wymieszac, na blaszcze33x23cm ukladac warstwami:krakersy-krem-krakersy-krem-krakersy-krem-posypka(zrumienic 50 g wiorek i poloczyc z pokruszonymi 3 krakersem) wstawic do lodowki na minimum 3 godziny, smacznego




art_kulinar6.jpg
Moja mama zrobiła według przepisu i budyń jej wyciekł...zastanawiam się dlaczego skoro na początku masa była strasznie gęsta:dry:
 
Nie mam pojęcia, robiłam trzy razy i wyszło tak jak powinno.
Już wiem czemu...bo mama tak jak i ja nie ma drygu do kremu budyniowego:dry:co lepsze jestem cukiernikiem z dyplomem a ten krem to jakiś pechowy dla mnie jest.:sorry2:
Dziewczyny wypróbowałam dziś przepis na ciasto FANTE podany przez Molly i polecam z dodatkiem wiórek kokosowych do ciasta i posypania na góre przed upieczeniem.Rewelacyjna kokosanka.Ciasto jest tanie,proste,szybkie i zakalec się nie pojawił:)Dołączam fotkę.
 
Ostatnia edycja:
Dziewczyny wypróbowałam dziś przepis na ciasto FANTE podany przez Molly i polecam z dodatkiem wiórek kokosowych do ciasta i posypania na góre przed upieczeniem.Rewelacyjna kokosanka.Ciasto jest tanie,proste,szybkie i zakalec się nie pojawił:)Dołączam fotkę.
No no, jakie porządne ciasto:-) Następnym razem też dodam kokos:-)
 
reklama
ja Wam zaproponuje przepis dla takich bab jak ja co to nawet wodę przypalą:)

Szarlotka dla leniwców:)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia (o tym można spokojnie zapomnieć, też wyjdzie )
Dokładnie wymieszać wszystko powyżej.

1 kg jabłek- obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

Tortownicę wysmarować grubo masłem.
Na dnie tortownicy rozsypać:
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
na wierzch zetrzeć 1/2 kostki masła

Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Podobno najelpiej smakuje na ciepło podana z bitą śmietaną, mówię podobno, bo ja jadłam jak mi już wystygło i bez śmietany, ale też było pycha. No i ja piekłam trochę dłużej niż 50minut, ale to dlatego, że z moim piecem coś nie halo
 
Do góry