reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne :)

ja Wam zaproponuje przepis dla takich bab jak ja co to nawet wodę przypalą:)

Szarlotka dla leniwców:)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia (o tym można spokojnie zapomnieć, też wyjdzie )
Dokładnie wymieszać wszystko powyżej.

1 kg jabłek- obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.

Tortownicę wysmarować grubo masłem.
Na dnie tortownicy rozsypać:
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
na wierzch zetrzeć 1/2 kostki masła

Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Podobno najelpiej smakuje na ciepło podana z bitą śmietaną, mówię podobno, bo ja jadłam jak mi już wystygło i bez śmietany, ale też było pycha. No i ja piekłam trochę dłużej niż 50minut, ale to dlatego, że z moim piecem coś nie halo
A jak ciasto trzyma się już po upieczeniu?Zaskoczyło mnie,że to sama sypka masa bez zagniatania z jajami itp...:dry:
 
reklama
Kochane wrzucam fajny przepis na pyszne ciasto z makiem mniam

Piegusek.

Skład:

30 dag mąki
1 szklanka maku
30 dag cukru
4 jajka
25 dag Kasi lub innej margaryny
1 szklanka mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia (ale ja daje 2 łyżeczki hihi)
1 aromat do ciasta

Kasię utrzeć z żółtkami i cukerm.
Dodać przesianą mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodać oczyszczony mak i dalej ucierać.
Wlać mleko, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej margaryna formy.
Piec ok. 40 min w piekarniuku nagrzanym do 180-200 stop.

SMACZNEGO :happy2:
 
Wow człowiek uczy się całe życie :szok: a ja myślałam, że mąkę przesiewa się po to by nie było w niej farfocli:-D:-D:-D
 
Ostatnia edycja:
reklama
Mąkę przesiewa się aby:napowietrzyć(tak jak wspomniała Molly)i faktycznie oczyścić z grudek.Obie macie racje:tak:
Szarlotka wypróbowana,dobra ale jak na mój gust mało słodka.Następnym razem,każdą warstwę jabłek posypie cukrem cynamonowym.Tak powinna zyskać na smaku.Zrobiłam podwójną porcję i wyszła spora blacha.
 
Do góry