Młoda mamuśka:)
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Lipiec 2009
- Postów
- 2 121
A jak ciasto trzyma się już po upieczeniu?Zaskoczyło mnie,że to sama sypka masa bez zagniatania z jajami itp...ja Wam zaproponuje przepis dla takich bab jak ja co to nawet wodę przypalą
Szarlotka dla leniwców
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia (o tym można spokojnie zapomnieć, też wyjdzie )
Dokładnie wymieszać wszystko powyżej.
1 kg jabłek- obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Tortownicę wysmarować grubo masłem.
Na dnie tortownicy rozsypać:
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
na wierzch zetrzeć 1/2 kostki masła
Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Podobno najelpiej smakuje na ciepło podana z bitą śmietaną, mówię podobno, bo ja jadłam jak mi już wystygło i bez śmietany, ale też było pycha. No i ja piekłam trochę dłużej niż 50minut, ale to dlatego, że z moim piecem coś nie halo