moniSkaBe
Fanka BB :)
moja mama zawsze kupowala, takze nawet nie wiem jak sie to robi. A babcia Karola jak robila, to ja akurat bylam w pracy. Wiec przychodzilam na gotowe
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Gotuję ziemniaki, przeciskam przez praskę, układam na stole w kopiec. wyjmuję 1/4 z kopca, wsypuję tam mąkę ziemniaczaną. Potem dodaję 1 jajko, mąkę (ile przyjmie) i wyrabiam. Potem formuję długi walec i kroję. Wrzucam na osolony wrzątek. Jak wypłyną, gotuję jeszcze kilka minut. Po wyjęciu łyżką cedzakową polewam stopionym masłem i posypuję cukrem, albo śmietaną i cukremZawsze mi się udają, spróbuj, to naprawdę nic trudnego.moja mam zamiast ziemniaków daje biały ser, ale ja wolę z ziemniaczkamiSmacznego:-)dziewczyny a jak Wy robicie kopytka?
bo przepisow jest tyle ze szok
moja mama zawsze kupowala, takze nawet nie wiem jak sie to robi. A babcia Karola jak robila, to ja akurat bylam w pracy. Wiec przychodzilam na gotowe
KURCZAK W SOSIE śMIETANOWO-CEBULOWYM
Z serii "dla leniwych"
1. Piersi z kurczaka kroimy na nieduże kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Posypujemy zupą cebulową z paczki (np: Knorr)
3. Zalewamy śmietaną kremówką (30% lub 36%) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pyszne! Jak nie umiem dostać zupy cebulowej to wsypuję dwa gorące kubki cebulowe. Podaję zazwyczaj z ryżem, ale smakuje też z kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
Przesyłam z moich skromnych przepisów:
KOPYTKA
Składniki
-1 kg ugotowanych ziemniaków
-25 dag mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-jajo
-sól
Opis przygotowania
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oproszonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 min, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej.
ja ostatnio robiłam kopytka i moja bratanica się zajadała