reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

Roladki łososiowo-szpinakowe

Skladniki:
- 150 g wedzonego lososia
- 450 g mrozonego szpinaku
- 4 jajka
- 4 lyzki koperku
- 200 g twarogu
- 2-4 lyzki jogurtu naturalnego
- skorka otarta z cytryny, sok z cytryny
- 2 lyzki masla
- sol, pieprz, galka muszkatolowa

Szpinak poddusic na masle, wymieszac z zoltkami i piana ubita z bialek. Doprawic, rozsmarowac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut/ 200 stopni.
Ser wymieszac z jogurtem, skorka z cytryny, koperkiem, doprawic sola i sokiem z cytryny.
Placek szpinakowy ostudzic, rozsmarowac na nim mase serowa i rozlozyc rownomiernie plasterki lososia. Zrolowac (dluzszym bokiem), zawinac w folie i schlodzic w lodowce.
 
reklama
Łosoś w galarecie (z avokado albo bez)

składniki
60 dkg filetu z łososia bez skóry;
kilka plastrów wędzoengo łososia (ok. 20 dkg);
puszka groszku konserwowego;
cytryna;
chrzan tarty ze słoika;
3 łyżki gęstej śmietany;
2 awokado;
3/4 l bulionu;
żelatyna;
sól i pieprz

Łososia należy pokroić w paski o szerkości 1-2 cm. Zagotować bulion - wrzucić do niego paski łososia i gotować 4-5 minut. Wyjąć łososia i ułożyć na dnie formy wyłożonej folią spożywczą.
W bulione rozrobić żelatynę wg przepisu z opakowania. Podzielić bulion z żelatyną na 4 porcje. Pierwszą porcją zalać łososia w formie. Poczekać aż zastygnie. Do drugiej porcji dodać zmiksowane avokado, sól, pieprz i sok z cytryny. Nałożyć na pierwszą warstwę. Poczekać aż zastygnie. Ułożyć plastry wędzonego łososia i odrobinę żelatyny. Poczekać aż zastygnie. Trzecią porcję żelatyny z bulionem wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Położyć na plastrach wędzonego łososia. Poczekać aż zastygnie. Na samą górę kładziemy zielony groszek i zalewamy
czwartą porcją żelatyny. Oczywiście czekamy aż zastygnie.
 
musze sobie wydrukować. My na Wigilie jeździmy po rodzicach, to spróbuję przygotowac jakieś pyszności, bo zawsze z pustymi rękami idziemy :sorry:
Dziękuję bardzo za przepisy :tak:
 
Piszę przepis na paszteciki z pieczarkami/grzybkami i kapustą. Ja robiłam pierwszy raz i improwizowałam, ale są ok. Ciasto francuskie oczywiście kupione gotowe takie w rulonach (ja miałam z Lidla).
Kupiłam dwa ciasta (wyszły dwie blaszki -48 szt)
ok 300gr pieczarek
suszone grzyby (miałam taki słoik sredni)
dwie cebule
kapusta kiszona (nie wiem ilena wage, bo też wyciągałam ze słoika)

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwce, dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć jakiś czas. Grzybki suszone wcześniej zalane wrzątkiem (odstały ok 40min) pokroić drobniutko i dodać do reszty, można podlać tą wodą z grzybów i poddusić pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem i dodać kapustę kiszoną. Zostawić do przestygnięcia.
Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż- wyszły mi dwa pasy szerokie ok 12-15cm a długie z 40cm i farsz kładłam na środku, zwinęłam pomagając sobie papierem, na którym jest to ciasto. Miejsce, gdzie się zlepia ciasto posmarowałam wodą,potem podwinęłam to miejsce sklejenia i zagniotłam widelcem i się trzymało. (oczwiście można na różne sposoby sobie te paszteciki zrobić, np kwadraty). Mi powstał taki rulon kroiłam ukosnie tak jak kopytka. I to samo z drugim kawałkiem ciasta. Kładłam na blachę wyłożoną folią alminiową, każdy pasztecik na górze zwilżyłam wodą, można rozbełtanym jajkiem. Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok 15 minut albo krócej nawet, trzeba wyjąć jak się zrobią koloru złotego.
Mam nadzieję, że w miarę czytelnie napisane. Smacznego.

W sumie nie takie trudne:-p chyba spróbuje:-)

Łosoś w galarecie (z avokado albo bez)

składniki
60 dkg filetu z łososia bez skóry;
kilka plastrów wędzoengo łososia (ok. 20 dkg);
puszka groszku konserwowego;
cytryna;
chrzan tarty ze słoika;
3 łyżki gęstej śmietany;
2 awokado;
3/4 l bulionu;
żelatyna;
sól i pieprz

Łososia należy pokroić w paski o szerkości 1-2 cm. Zagotować bulion - wrzucić do niego paski łososia i gotować 4-5 minut. Wyjąć łososia i ułożyć na dnie formy wyłożonej folią spożywczą.
W bulione rozrobić żelatynę wg przepisu z opakowania. Podzielić bulion z żelatyną na 4 porcje. Pierwszą porcją zalać łososia w formie. Poczekać aż zastygnie. Do drugiej porcji dodać zmiksowane avokado, sól, pieprz i sok z cytryny. Nałożyć na pierwszą warstwę. Poczekać aż zastygnie. Ułożyć plastry wędzonego łososia i odrobinę żelatyny. Poczekać aż zastygnie. Trzecią porcję żelatyny z bulionem wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Położyć na plastrach wędzonego łososia. Poczekać aż zastygnie. Na samą górę kładziemy zielony groszek i zalewamy
czwartą porcją żelatyny. Oczywiście czekamy aż zastygnie.

A te wszystkie Twoje przepisy wydają się przepyszne ale wydaje mi się że nie przebrnełabym przez nie:no::zawstydzona/y:
 
Adelina, w tej zapiekance to ciasto francuskie traktujemy jako " prykrywkę", rozumię że na spodzie jest ta ryba z beszamelem? A mam jeszcze pytanie do galaretki, po co na dół ta folia? Potem się może to odwraca i wyciąga na półmisek? Roladę szpinakową zrobię i to szybko, może w weekend.
 
A ja dam przepis na śledzie z grzybkami marynowanymi:
paczka filetów korzennych
słoiczek grzybków marynowanych
czerwona cebula
natka pietruszki
oliwa
Układamy piętrowo: śledzie w kosteczkę, na to cebulka w piórka, na to grzybki marynowane (większe kawałki pokroić), posypać natką i jeszcze jedna taka sama warstwa. Na koniec zalać oliwą. Z jednej paczki śledzi (chyba to jest 250gr) wychodzą mi dwie warstwy, układam w miseczce kwadratowej 15cm na 15cm.

I drugie śledzie - robiłam tylko raz, smakowały mi i w tym roku mam zamiar też zrobić: Wielkie Żarcie - Przepis - Śledzie korzenne. Poszłam tu na łatwiznę, ale mam zapisane w ulubionych.
Wrzucę Wam coś jeszcze dobrego, może się chwilę robi, ale bardzo dobre, robiłam już kilka razy: Rolada w galarecie . Ja kładłam odrazu na gazę bez żadnej ściereczki i gotowałam w głębokiej patelni. Aha i rybę można kupić już zmieloną.
 
jejku, mnie sie juz chce tych wszystkich rybek... to jakas odmiana ciążowa (bo ja zazwyczaj to tylko łososia lubiłam i śledziki pod różną postacią) :sorry:
 
Adelina, w tej zapiekance to ciasto francuskie traktujemy jako " prykrywkę", rozumię że na spodzie jest ta ryba z beszamelem? A mam jeszcze pytanie do galaretki, po co na dół ta folia? Potem się może to odwraca i wyciąga na półmisek? Roladę szpinakową zrobię i to szybko, może w weekend.

Dokladnie tak, to taka pokryweczka z ciasta:) smak ciasta powoduje ze nie przejadasz sie od razu smakiem ryby:) A co do folii to po prostu zalezy w czym robisz, ja robie w takim głębszym naczyniu i potem mi sie to łatwiej wyjmuje, tylko dlatego :-)
 
reklama
Do góry