reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

reklama
Ja robie taki seromakowiec ale ukladam na zmiane kupkami tak ze robi sie szchownica,na dwoch poziomach.Ciekawiej to wyglada
 
właśnie namawiam męża na prezent gwiazdkowy ;-) a mianowicie maszynkę do chleba... powiedzcie szczęśliwe posiadaczki, jakie macie i za jaką warto się rozejrzeć :tak:

kiedyś robiłam 3bita i pyyychaaa jest, tylko okropnie słodki, jedliśmy go z tydzień ;-)
może czas powtórzyć, a na święta spróbuję tego seromakowca :-)
 
Jeju jak ja bym chciała umieć piec pyszne ciasta :-:)-:)-(
Antytalent jestem niestety:-:)zawstydzona/y:

Pochwaliłabym się w święta przed teściową :cool2::cool2:
 
Piszę przepis na paszteciki z pieczarkami/grzybkami i kapustą. Ja robiłam pierwszy raz i improwizowałam, ale są ok. Ciasto francuskie oczywiście kupione gotowe takie w rulonach (ja miałam z Lidla).
Kupiłam dwa ciasta (wyszły dwie blaszki -48 szt)
ok 300gr pieczarek
suszone grzyby (miałam taki słoik sredni)
dwie cebule
kapusta kiszona (nie wiem ilena wage, bo też wyciągałam ze słoika)

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwce, dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć jakiś czas. Grzybki suszone wcześniej zalane wrzątkiem (odstały ok 40min) pokroić drobniutko i dodać do reszty, można podlać tą wodą z grzybów i poddusić pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem i dodać kapustę kiszoną. Zostawić do przestygnięcia.
Ciasto rozwinąć, przekroić wzdłuż- wyszły mi dwa pasy szerokie ok 12-15cm a długie z 40cm i farsz kładłam na środku, zwinęłam pomagając sobie papierem, na którym jest to ciasto. Miejsce, gdzie się zlepia ciasto posmarowałam wodą,potem podwinęłam to miejsce sklejenia i zagniotłam widelcem i się trzymało. (oczwiście można na różne sposoby sobie te paszteciki zrobić, np kwadraty). Mi powstał taki rulon kroiłam ukosnie tak jak kopytka. I to samo z drugim kawałkiem ciasta. Kładłam na blachę wyłożoną folią alminiową, każdy pasztecik na górze zwilżyłam wodą, można rozbełtanym jajkiem. Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok 15 minut albo krócej nawet, trzeba wyjąć jak się zrobią koloru złotego.
Mam nadzieję, że w miarę czytelnie napisane. Smacznego.
 
pyszne ciasteczka piaskowe z bananami:
banan
100g gorzkiej czekolady
2,5 łyżki cukru
2 całe jaja
1 białko
30 gram masła


czekoladę rozpuścić na gotującej się wodzie w misce(czyli w garnku gotować wodę, i postawić na nim miskę z czekoladą) dodać masło, wymieszać.Nadal mieszając dodać jajka.Z białek ubić sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać cukier.Wymieszać piane z masą czekoladową.
Blachę wysmarować masłem i położyć papier do pieczenia.Układać na nim (w dostępach) nieduże porcje ciasta formując je w krążki, na nich rozłożyć plasterki bananów.Piec około 12-15 minut w temp 200 stopni.Po wyjęciu ciasteczek, przykryć je papierem żeby nie wyschły:-)
Smacznego
 
reklama
zapiekanka rybna z dorsza i łososia

Składniki, 5 - 6 porcji:

400 g filetów białej ryby bez ości i skóry (najlepiej dorsza)
300 g filetów z łososia bez ości i skóry
300 ml mleka
1 liść laurowy
4 ziarenka pieprzu
1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
40 g masła + do posmarowania formy
40 g mąki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
150 ml śmietanki kremówki
2 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na kawałki
400 g ciasta francuskiego
1 jajko, roztrzepane
sól i pieprz

Dodatki: np. sałata z pomidorami i winegretem, warzywa z wody


Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę żaroodporną o pojemności 1,2 litra wysmarować masłem.
  • Na patelnię włożyć umytą rybę i wlać mleko. Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, plasterki cebuli. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 10 - 12 minut.
  • Zdjąć z ognia i zlać mleko do naczynia z miarką (pieprz i liście laurowe usunąć). W razie potrzeby dodać więcej mleka, aby otrzymać 300 ml płynu. Podzielić filety ryby na większe kawałki, usuwając ości.
  • Sos beszamelowy: Na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając gotować przez około 2 -3 minuty. Zdjąć z ognia i stopniowo wlewać 300 ml mleka, dokładnie mieszając. Postawić rondelek z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać natkę, śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem.
  • Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, następnie dodać ugotowane jajka, doprawić solą i pieprzem. Dodać sos beszamelowy i bardzo delikatnie wymieszać.
  • Ciasto francuskie rozwałkować na placek około 3 mm grubości, o wymiarach większych niż forma żaroodporna. Rozwałkowane ciasto przyciąć na brzegu, otrzymując pasek szeroki na około 1 cm. Posmarować brzegi formy wodą i przykleić odcięty pasek ciasta. Następnie zwilżyć przyklejony pasek ciasta wodą i dokleić do niego "przykrywę" z reszty ciasta. Docisnąć brzegi ciasta, dobrze je sklejając. Wierzch i boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Przebić ciasto nożem w 3 - 4 miejscach (zapobiegnie to nawilgoceniu ciasta od spodu).
  • Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 - 25 minut. Jeśli pod koniec pieczenia środek zapiekanki bardzo będzie się rumienił, należy rzykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.
p.s. ja kupuje ostatnio juz gotowe ciasto francuskie bo nie chce mi sie w mace babrac:-p
 
Do góry