reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

też tu wstawie tego łososia, bo szybki i doś tani, a tak wykwintnie brzmi :-p


Łosoś w kawałkach (ja tak ze dwie duże garstki biorę, ale to zalezy od upodobań, można mniej lub więcej - czasem w rybnych takie ścinki sałatkowe sprzedają - biorę wtedy takie pudełeczko sałatkowe i kosztuje to 3 lub 4 zł)
Śmietana
czosnek - 4 ząbki
parmezan

Gotujemy makaron (ja lubię rureczki do tego, może być tez długi...)
Łososia podsmażamy na patelni aż zbieleje, wlewamy śmietanę, wciskamy czosnek i garstke parmezanu. Dusimy z 10 minutek. Ugotowany makaron polewamy tym i gotowe

A zaszaleję i koleżanki z forum przepis tu wrzucę :), tez rybny

2 puszki tuńczyka - jedna w sosie własnym, jedna w dowolnym sosie pomidorowym
2 cebule
koncentrat
ser starty

Cebulkę kroimy i podsmażamy, jak jest rumiana dodajemy puszki tuńczyka. Dusimy. Ja dodaję trochę koncentratu. Dowolny makaron (ugotowany oczywiście) polewamy sosikiem i posypujemy startym serkiem
 
reklama
KURCZAK W SOSIE śMIETANOWO-CEBULOWYM
Z serii "dla leniwych"
icon_smile.gif

1. Piersi z kurczaka kroimy na nieduże kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Posypujemy zupą cebulową z paczki (np: Knorr)
3. Zalewamy śmietaną kremówką (30% lub 36%) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pyszne! Jak nie umiem dostać zupy cebulowej to wsypuję dwa gorące kubki cebulowe. Podaję zazwyczaj z ryżem, ale smakuje też z kaszą lub ziemniakami. Smacznego!

Słyszałam o tym przepisie :D szybki i pyszny :) muszę spróbować.
 
mnie siostra też o tym kurczaku mówiła że dobry. Ale jakoś jeszcze tej cebulowej nie kupiłam. Musze zakupić kilka torebek, to zawsze będzie pomysł na obiad pod reką ;)
 
Ja mam jeszcze w zamrazarce lososia to moze mezowi zrobie bo mnie ryby nie podchodza. Smierdza mi mulem.Nie wiem czemu a w Polsce bardzo lubilam,a tu zaraz mi niedobrze.Ciekawe czy mu podejdzie?
 
3 bit
8 paczek herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – gotować ok. 3 h w garnku z gorącą wodą na małym ogniu. (po ugotowaniu – wyjąć z wody- wystudzić i dopiero otworzyć )

Masa budyniowa-
2 budynie waniliowe ugotować w ¾ litra mleka ( dodać cukier jak w przepisie – na opakowaniu) po wystudzeniu utrzeć z ½ kostki masła.

Masa śmietanowa:
1 śmietana 18 % (500 ml)
1/3 szkl cukru
2 łyżki żelatyny
1/3 szkl zimnej wody
zapach cytrynowy

Śmietanę miksować ok. 10 min ( w wysokim naczyniu – strasznie chlapie, albo robocie kuchennym ;) ) , dodać cukier i zapach i dalej miksować - 2- 3 min .
Na koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę.

Namoczyć żelatynę w 1/3 szkl wody i podgrzać w gorącej kąpieli( rondel z gorącą wodą) lekko przestudzić.

Kolejność układania:
herbatniki
mleko skondensowane ugotowane
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
masa śmietanowa
utarta gorzka czekolada ( ok. 1/3 – ¼ tabliczki)

Uwagi.
-W masie śmietanowej najpierw ubić śmietanę dopiero zrobić żelatynę bo musi być świeża - jak długo postoi to się zgęstnieje , zastygnie i nie nadaję się taka .
-Przepis na kwadratową blachę.
 
Chlebek pychotka
1 szkl. siemienia lnianego
1 szkl. płatków owsianych
1 szkl. ziaren słonecznika
1 szkl. sezamu
1 szkl. kaszy gryczanej gotowanej
1 szkl. otrębów pszennych
1 szkl. mąki żytniej
3 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki miodu ( rozpuścić w 1 szkl. wody)
1 kg i 1 szkl mąki pszennej
1 słoiczek musztardowy zakwasu
5 szkl. wody

Wszystkie sypkie produkty wsypać do dużej miski i wymieszać na sucho ręką . Dodać zakwas i ugotowaną kaszę. Rozetrzeć ręką i dodawać stopniowo ciągle mieszając miód rozpuszczony w 1 szkl wody oraz pozostałą wodę (tj. 5 szkl.) . Po wymieszaniu odłożyć do słoiczka porcję rozczynu na zakwas do następnego pieczenia i odstawić do lodówki. Ciasto wlać do wysmarowanej olejem lub wyścielanej papierem do pieczenia blaszki keksowej do 2/3 pojemności- (papier ten natłuszczony) (lepiej papier- mniej tłuste) . Jest to porcja na dwie blaszki keksowe. Posypać na wierzch ziarnem, przykryć folią i odstawić na 12 h - gdzieś na wierzchu. Po upływie czasu piec w piekarniku przez godzinę i 20 minut w temperaturze 180- 200 stopni. Po upieczeniu jeszcze gorący chleb w blaszkach , polać olejem , aby nabrał ładnego koloru. Ja smaruję pędzelkiem .

Jeśli ktoś nie lubi nie których ziaren , bądź uczulony – można ich nie dodawać albo zastąpić innymi.

Pierwszy zakwas dostałam od koleżanki – ale w necie można poczytać jak się robi .

Chleb robi się banalnie- u nas w pracy jest hitem - nawet osobom które nic nie gotują , nie pieką wyszedł bez problemu ;) .

Jak ktoś chce zakwas zapraszam ;)
 
No dorwałam mamę i mi podyktuje na ten jej, trochę inny bo warstwy odwrotnie...

Ciasto:
3 szklanki maki
szkalnka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
1 całe jajko
margaryna Palma (twarda z lodówki)

W misce zagnieść wszystkie składniki jak na kruche

1/2 ciasta wyłożyć na dużą brytfankę a na to mak z puszki (takiego gotowego do ciasta). Na mak wyłożyć ser (wiaderko kilogramowe - u nas idzie włoszczowski), przygotowany według przepisu na pudełku. Na ser zetrzec pozostałą część ciasta (na tarce - grube oczka, ciasto nie musi być mrożone). Piec 60-80 minut (zalezy od piekarnika
 
reklama
Mrozik_j wkońcu doczekałyśmy się przepisu:-) No i mam nadzieje ze seromakowcem zabłysnę na święta:tak:
Ale teraz robie ciasto mojego dzieciństwa z przepisu kkaroli1 te z kaszą manną...qrcze nie jadłam go z 15 lat:sorry:
A rafalello i 3bita uwilbiammmmmmmmmm:rofl2::rofl2::rofl2: będą to kolejne w kolejce do zrobienia:rofl2:
 
Do góry