reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne :)

ccaroline85 - my tez mamy urzadzonko do chlebka. Strasznie sobie je chwalę - ale póki co to dużo w tym nie robiłam. Tylko chlebek, ciasto na pizze, drożdzówkę i konfiturki. Polecam - bo fajna sprawa jak sie nie kupi pieczywka a rano sie nie chce iść do sklepu :sorry: - wieczorkiem wrzuca sie składniki i na rano pyszny i zdrowy chlebek bez ulepszaczy...

Co do seromakowca to ciągle pamiętam że mam wrzucić, ale jakoś w domu nie mogę sobie zorganizować czasu żeby za przepisem pogmerać (a robi go zawsze moja mama, wiec ja dokładnie nie wiem jak to sie tam przygotowuje). Tak wstepem powiem tylko ze robi sie spód, na to sernik (najlepiej według przepisu z pudełka sera) a na to mak (z puszki - i zrobiony według przepisu z puszki).
 
reklama
Ciasto Rafaello :
Biszkopt :
7 jajek
szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej lub pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka mąki ziemniaczanej

Masa:
1 litr smietany 30 %
4 opakowania śmietan-fix
2 tabliczki białej czekolady
wiórki kokosowe

Jajka z cukrem ucieramy az zrobi sie taka piana. Mąkę z proszkiem i lyzke ziemniaczanej przesiewamy. Dodajemy po 2 łyzki do masy jajecznej i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 170-180 , blaszke smarujemy tłuszczem, posypujemy bulka tartą i wlewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika na jakies 20-30 min.( W zaleznosci od piekarnika, najlepiej sprawdzic patyczkiem).
W miedzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej poltora tabliczki czekolady, gdy sie juz rozpusci dodajemy 200 ml smietany 30 %( Do ciasta potrzebny jest litr wiec ja kupilam 5 kubeczków po 200 ml). Mieszamy az bedzie gładka masa, zostawiamy do ostygniecia.
Reszte smietany przez chwile ubijamy, po czym dodajemy smietan-fixy, cukier puder i cukier waniliowy wg upodobania. Ubijamy do uzyskania bitej smietany, musi byc sztywna. Dodajemy rozpuszczoną czekolade, wsypujemy troszke wiórków i mieszamy.
I teraz są dwie szkoły ;)
Jesli biszkopt wyszedl na tyle wysoki zeby go przekroic na poł to kroimy, na jedna czesc wylewamy mase( zostawiamy troszke na góre), przykrywamy drugim plackiem, smarujemy reszta masy, posypujemy kokosem, tarkujemy reszte białej cz\ekolady, mozna tez posypac płatkami migdałów.
Jesli biszkopt jest niski to paluszkami delikatnie ze srodka wydłubujemy kawalki ciasta, kruszymy na drobno i dodajemy do masy, mieszamy i wylewamy na ciasto, dekorujemy jak wyzej :) i do lodówki, najlepsze na drugi dzien :)
ufff
 
A ja znam inne Rafaello i również jest przepyszne, polecam!


Rafaello na herbatnikach

Składniki

dla >6 osób
cistka kruche najlepiej kwadratowe, 4 paczki
mleko, 1 litr
budynie waniliowe lub smietankowe, 2
3/4 szklanki cukru,
masla lub margaryny, 250 g
2 lyzki maki ziemniaczanej,
zoltko, 1
ok 150 g wiorkow kokosowych +50 do dekoracji,








Opis przygotowania

czas przygotowania: do 45 min

1. do kubka odlac troche mleka, reszte zagotowac z cukrem, do odlanego mleka wsypac budynie i make ziemniaczana, wylac na gotujace sie mleko zrobic budyn ostudzis, maslo lub margaryne utrzec z zoltkiem dodawac po lyzce budyniu, miksowac dodac wiorki kokosowe i wymieszac, na blaszcze33x23cm ukladac warstwami:krakersy-krem-krakersy-krem-krakersy-krem-posypka(zrumienic 50 g wiorek i poloczyc z pokruszonymi 3 krakersem) wstawic do lodowki na minimum 3 godziny, smacznego



art_kulinar6.jpg
http://images.google.pl/imgres?imgu...hl=pl&lr=&sa=N&um=1&ei=a9kgS4-jJM2E_AbUsZCxCg
 
Najbardziej przeraża mnie ten biszkopt, zawsze mama mi go robiło i przekrajała:-p
Daje Ci gwarancje na ten biszkopt :) To przepis mojej babci, która od 50 lat piecze pyszne torty!!:tak: Mi zawsze wychodzi, mozesz tez same zółttka utr\ec z cukrem a bialka ubic na piane i na koniec dodac do ciasta wtedy bedzie bardziej puszyste i lepiej sie przekroi:) A coi do krojenia to ja mam sposób taki ze tylko same brzegi sobie nacinam a potem biore nić i kroję ta nicią przez środek :tak:
 
KURCZAK W SOSIE śMIETANOWO-CEBULOWYM
Z serii "dla leniwych"
icon_smile.gif

1. Piersi z kurczaka kroimy na nieduże kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Posypujemy zupą cebulową z paczki (np: Knorr)
3. Zalewamy śmietaną kremówką (30% lub 36%) i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pyszne! Jak nie umiem dostać zupy cebulowej to wsypuję dwa gorące kubki cebulowe. Podaję zazwyczaj z ryżem, ale smakuje też z kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
 
reklama
Do góry