reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Naleśniki na ostro ( dziś zachwyciłam nimi męża cytuje "zaje **** są ):tak:

Ciasto naleśnikowe
1,5 szklanki maki
1 szklanka mleka
jajko
sól
woda
2 łyżki oleju
oregano, zioła prowansalskie, bazylia ,suszona pietruszka

Farsz
pieczarki
cebula
papryka świeża
cukinia lub bakłażan
kukurydza konserwowa
ser
ketchup lub ostry sos pomidorowy
może też być jakaś kiełbaska i w ogóle co kto lubi i na co ma ochotę:tak:

Do pojemnika wsypujemy mąkę, jajko, 2 łyżki oleju i mleko .......razem miksujemy na jednolita masę.
Dosypujemy zioła w ilości jakiej chcemy i sól. Ponownie miksujemy.
Dolewamy wody by ciasto nie było zbyt gęste i mieszamy łyżka.
smażymy jak tradycyjne naleśniki.

Wszystkie składniki na farsz poza serem kroimy drobno lub trzemy na tarce.Wrzucamy na patelnie i smażymy do miękkości . Ja podlewałam tez wodą by szybciej zmiękły. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką , pieprzem i solą.
Na usmażony naleśnik nakładamy do połowy farsz oraz starty ser. Przykrywamy druga polową , polewamy ketchupem lub sosem i podajemy.
Pyszniutkie.

reklama
No to teraz wyzwanie:
W niedziele po obiedzie (i pewnie do kolacji) mam gości - rodzinkę ze Słowacji (mama, tata i mały Peter Junior lat 3).
Będą już po obiedzie więc przynajmniej to mam z głowy. Chcę upiec ciasto z orzchami (przepis wraz ze zdjeciem znalazłamw necie i wydaje sie ok).
No, ale bedzie trzeba zrobić coś na kolacje (najlepiej na ciepło) Oczywiście do tego sałatka (u mnie podstawa) - tu cos wymysle, napewno mam w lodówce sałate lodową - co do reszty to zrobie przegląd.

Ale co na tą ciepłą kolacje? Zyby było szybko (najlepiej przygotowane wczesniej) i nie za drogo? No i najlepiej zeby jeszcze zjadł mały?

dzięki za podpowiedzi :-p
Zrobiłam faszerowane ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym.
Smakowało :-)

:-) nie ma za co :-D:-D:-D:-D
Napisałabym, gdybym miała jakiś pomysł, ale nic mi wtdy do głowy nie przyszło, ale widzę, że dałaś radę ;-)

I odrazu jaki odzew przeprosinowy hehe:-D:-)
Ja mam dwie lewe rece do gotowania ( tylko podstawy dlatego nic nie dopisuje:sorry2:)
ale robilam ostatnio kurczaka z ziemniakami i kurczaka w zupie cebulowej z waszych przepisow i mniami jedno i drugie:tak::tak:a jutro probujemy te nalesniki na ostro:cool2:

Bede dalej testowac:-p

reklama
A ja robiłam wczoraj te placuszki z serka homo, co Monia przepis na innym wątku napisała i smakowały mi bardzo, ale niestety głównej zainteresowanej nie:-p:-D. Sama zjadłam:-D.

Do góry