T
tynka
Gość
Naleśniki na ostro ( dziś zachwyciłam nimi męża cytuje "zaje **** są )
Ciasto naleśnikowe
1,5 szklanki maki
1 szklanka mleka
jajko
sól
woda
2 łyżki oleju
oregano, zioła prowansalskie, bazylia ,suszona pietruszka
Farsz
pieczarki
cebula
papryka świeża
cukinia lub bakłażan
kukurydza konserwowa
ser
ketchup lub ostry sos pomidorowy
może też być jakaś kiełbaska i w ogóle co kto lubi i na co ma ochotę
Do pojemnika wsypujemy mąkę, jajko, 2 łyżki oleju i mleko .......razem miksujemy na jednolita masę.
Dosypujemy zioła w ilości jakiej chcemy i sól. Ponownie miksujemy.
Dolewamy wody by ciasto nie było zbyt gęste i mieszamy łyżka.
smażymy jak tradycyjne naleśniki.
Wszystkie składniki na farsz poza serem kroimy drobno lub trzemy na tarce.Wrzucamy na patelnie i smażymy do miękkości . Ja podlewałam tez wodą by szybciej zmiękły. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką , pieprzem i solą.
Na usmażony naleśnik nakładamy do połowy farsz oraz starty ser. Przykrywamy druga polową , polewamy ketchupem lub sosem i podajemy.
Pyszniutkie.
Ciasto naleśnikowe
1,5 szklanki maki
1 szklanka mleka
jajko
sól
woda
2 łyżki oleju
oregano, zioła prowansalskie, bazylia ,suszona pietruszka
Farsz
pieczarki
cebula
papryka świeża
cukinia lub bakłażan
kukurydza konserwowa
ser
ketchup lub ostry sos pomidorowy
może też być jakaś kiełbaska i w ogóle co kto lubi i na co ma ochotę
Do pojemnika wsypujemy mąkę, jajko, 2 łyżki oleju i mleko .......razem miksujemy na jednolita masę.
Dosypujemy zioła w ilości jakiej chcemy i sól. Ponownie miksujemy.
Dolewamy wody by ciasto nie było zbyt gęste i mieszamy łyżka.
smażymy jak tradycyjne naleśniki.
Wszystkie składniki na farsz poza serem kroimy drobno lub trzemy na tarce.Wrzucamy na patelnie i smażymy do miękkości . Ja podlewałam tez wodą by szybciej zmiękły. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką , pieprzem i solą.
Na usmażony naleśnik nakładamy do połowy farsz oraz starty ser. Przykrywamy druga polową , polewamy ketchupem lub sosem i podajemy.
Pyszniutkie.