reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Przepis Na Piers Kurczaka



Zapiekanka Jest Pyszna, Może Wydawać Sie Niesmaczna Ze Względu Na Zupe Cebulową Ale Naprawde Polecam .bardzo Szybkie Danie
no co ty! Ja uwielbiam zupe cebulową-pod warunkiem, że cebulka jest podsmażona, a nie ugotowana. A ta w proszku jest świetna!, poza tym np. jestem fanką kosteczek smakowych knorra, a smażona cebulka z tej serii to mój hicior:tak:dodaję praktycznie do czego się da, nawet do zup i wątróbki
 
reklama
Tynka zapomniałam podziękować za przepis, wyszedł super mężowi tak sakowała ta że na drugi dzień znów robiłam:tak: Dzięuje :*
 
A to wrzuce jeszcze tutaj przepis:-p

Chinszczyzna
marchew
por
seler
pietruszka ( mozna kupic gotowa wloszczyzne w paczce)
piers z kurczaka
grzyby chisnkie lub pieczarki
przyprawa knorr do chinszczyzny
sos sojowy ciemny
mozna tez dodac gotowy fix chinski knorra 5 smakow czy jak to sie tam nazywa :)
kostka bulionowa wolowa
troszke maki
oliwa, sol , czosnek, pieprz.....


piersi z kurczaka kroimi w drobna kosteczke zalewamy sosem sojowym i posypujemy przyprawa chinska, odstawiamy do lodowki
grzybki chisnkie kruszymy na drobne kawalki zalewamy wrzatkiem i czekamy az zmiekna a jesli uzywamy pieczarek to smazymy z pozostalymi warzywami
warszywa kroimi w cienkie paseczki i smazymy na oliwie , zalewamy rozrobiona kostka wolowa powolutku by warzywa zmiekly i powstal nam sos....posypujemy przyprawami do smaku oraz dodajemy przyprawe chinska, wlewamy grzybki razem z woda mieszamy, dodajemy piersi z kurczaka i smazymy az warzywa beda miekkie (moga byc lekko twardawe jak kto lubi) calosc mozemy zaciagnac maka by sos byl gestszy lub wlac rozrobiony fix knorra
ja to podaje z makaronem sojowym ale z ryzem tez jest dobre :-)
 
Przepis na super ciasto na pierogi (mojej mamy :-D)

mąka
trochę letniej wody
łyżka masła
2 łyżki gęstej śmietany

Proporcje nalezy zachowac tak, by ciasto nie było ani za miękkie ani za twarde. Można w trakcie wyrabiania podlewać wodą, ale nie za dużo. Ciasto jest fajne, mięciutkie po ugotowaniu, nie rwie sie przy podsmażaniu pierozków.

Moja mama nie dodaje jajek bo powoduja ze ciasto robi sie twarde
 
Obiecany przepis :tak:

Łosoś zapiekany pod
ziołowym beszamelem


SKŁADNIKI:
- 50 dag łososia
- sok z cytryny, 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła, 1.5 szklanki mleka
- natka pietruszki, koperek, szczypiorek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
zioła prowansalskie
-15 dag starego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:
Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na
kawałki lub dzwonka. Posolić, oprószyć
pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Przygotować ziołowy beszamel: masło
roztopić na wolnym ogniu, wymieszać
z mąką i zrobić zasmażkę. Dodać mleko.
Zagotować aż zgęstnieje, często mieszając.
Doprawić solą, pieprzem, gałką
muszkatołową, ziołami prowansalskimi
i posiekanymi świeżymi ziołami.
Do żaroodpornego naczynia włożyć rybę,
zalać ziołowym beszamelem, posypać
żółtym serem. Zapiekać ok. 25 minut.
 
Poczytałam dziewczyny te Wasze przepisy i zgłodniałam. :-) Szkoda, że kucharka ze mnie marna i nie mogę dodać nic ciekawego od siebie.
Elma jak Ty to robisz, że jadasz takie pyszności i tak chudniesz!!!! Pozazdrościć. :-)

 
Poczytałam dziewczyny te Wasze przepisy i zgłodniałam. :-) Szkoda, że kucharka ze mnie marna i nie mogę dodać nic ciekawego od siebie.
Elma jak Ty to robisz, że jadasz takie pyszności i tak chudniesz!!!! Pozazdrościć. :-)


Ech Justynko no właśnie nie jadam niestety tylko małża karmię. Raz w tygodniu tylko sobie pozwalam na coś dobrego (pizza, kebab albo inna pyszność i winko) a tak to tylko 1000 kalorii, ciężko jest juz się świąt boję!!!! :no:
 
reklama
A ja upiekłam wczoraj zajedwabiście pyszną pizzę;-). Nie żebym popadała w samozachwyt, ale pierwszy raz piekłam sama i się udała, ciasto wyszło pierwsza klasa. No... to jestem z siebie dumna:-p:-D:-D. A przepis z jakiejś byle jakiej knigi wzięłam:cool2:
 
Do góry