reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

Elma to ja Cię dziewczyno szczerze podziwiam za hart ducha. Ja też tak próbowałam ale dłużej niż 3 dni nie udało mi się wytrzymać. I dlatego wyglądam tak jak wyglądam. Echchchch:-(

reklama
ostatnio dostałam przepis na naleśniki ze szpinakiem i... jak przyrządziłąm to po prostu obłęd.

Naleśniki ze szpinakiem.

Farsz
paczka mrożonego szpinaku ( pure lub liście)
czosnek
łyżka śmietany
boczek
ser feta
cebula
sól

Rozpuśicć szpinak na wolnym ogniu w garnku. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku (2-3 zależy od preferencji). Rozkłócić śmietanę z jajkiem, powoli wlewać do szpinaku, uważać by się nie zważyło.Lekko posolić.
Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę z boczkiem, po czym dodać do szpinaku.
Na koniec pokroić fetę i wymieszać ze szpinakiem.

Ciasto naleśnikowe przygotowujemy jak zwykle:-p, z tym,że nie na słodko.;-)

naleśniki można odgrzewać w piekarniku, na pewno nie stracą na walorach smkowych:cool2:

Załączniki

• sbav.gif
    sbav.gif
    447 bajtów · Wyświetleń: 189
To ja podam dwa przepisy na jedzonko dla maluszkow.

Placuszki z groszku zielonego (podpatrzone w "mamo to ja")

SKLADNIKI:
groszek zielony mrozony lub z puszki
zoltko
maka pszenna/maka kukurydziana
olej/oliwa

groszek ugotowac odcedzic zmielic/zmiksowac na papke dodac zoltko i maki do tego stopnia zeby mozna bylo robic placuszki.
Usmazyc na malej ilosci tluszcu i odsaczyc na papierowych recznikach. podac cieple.

Kurczak brzoskwiniowy.

SKLADNIKI:
Brzoskwinie z puszki (niedosladzane, nie w syropie tylko w naturalnym soku)
piers badz poledwiczka z kurczaka.
Papryka slodka mielona, sol, pietruszka (suszona badz swieza-posiekana)

Bierzemy folie aluminiowa i robimy z niej miseczke lub kieszonke (tak zeby sos nie wyplynal) wkladamy kurczaka i brzoskwinie dolewamy troche soku z puszki lub wody, wsypujemy odrobine soli, papryki i pietruszke. zamykamy kieszonke lub miseczke i wkladamy do piekarnika. Pieczemy na 180/200 stopni poledwiczki ok 30minut, piersik godzine lub wiecej(zalezy od wielkosci)

Oli uwielbia obie potrawy mi tez bardzo smakuja ^^

Kurcze, ze ja wczesniej nie wpadlam na to forum - juz przepisalam sobie kilka przepisow. Bedziemy sprawdzac... poki co moj synek narazie na miejscu 1 trzyma wszystko co ziemniaczane.

ja mam fajny pomysł na dodatek : do majonezu wciskam przez praskę czosnek i wrzucam kiełki soi z puszki, sól pieprz i odrobina cukru do smaku. Coś wspaniałego do każdego mięsa, mnie nawet na kanapkach smakuje! Na ostatniej imprezie polałam tym sosem plastry karkówki pieczonej i to znikło jako pierwsze ze stołu;-)

tynka wykorzystalam twoj przepis na karkowke w smietanie i salatke z ananasem wyszlo pycha gosciom tak smakowalo ze musial wszystkim rozdac przepisy;-);-);-);-);-);-)

reklama
Do góry