reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

A ja wczoraj na obiad zrobiłam tego kabaczka Abejki i jest pyyyszny :tak::-), trochę udoskonaliłam farsz dodając pieczarki i przyprawiłam bazylią, oregano i zieloną pietruszką, mniam :tak:.
Zapiekałam ok.40 min, bo kupiłam spore kabaczki.
Bardzo ładnie wyglądały i mojemu małżowi nawet smakowały :szok:, ale na koniec powiedział, że zamiast kabaczka i ryżu wolałby makaron, to go wyśmiałam, że to by była zapiekanka makaronowa :-D:-D:-D.
Preferuję bez keczupu, ale kwestia gustu, a Nikusiowi w ogóle nie smakowało :no::-(.
 
reklama
Geperty ... pytałaś na "pogaduchach" o fajną sałatkę ;-)


- podgotowane brokuły (żeby były jeszcze fajne chrupiące i nie zrobiła się z nich ciapka)

- pomidor pokrojony w kostkę

- kukurydza z puszki

- sos czosnkowy: jogurt naturalny (najlepiej Bakoma - sprawdzony ;-)), do tego wycisnąć kilka ząbków czosnku (w zależności jak ostry ma być sos), sól i pieprz do smaku.

Wszystko wymieszać, pięknie wygląda i suuuper smakuje :tak:
 
... i jeszcze takie szybkie przepisy

Sałatka z Ruccoli z parmezanem (moja ulubiona ... mniami ...mniam :cool2:):

- ruccola
- pomidory
- swieże pieczarki pokrojone w plasterki (nie za dużo)

wymieszać, polać sosem z octu balsamico i oliwy z oliwek doprawionego solą i pieprzem. Posypać cieniutkimi plasterkami parmezanu (ale musi być oryginalny: Parmigiano Reggiano lub Grana Padano, bo inaczej szkoda pracy i będzie fujjj :-p)

Sałatka z czerwonej fasoli:

- fasola czerwona z puszki,
- kukurydza,
- ogórek korniszon pokrojony w niezadrobne kawałki,
- papryka konserwowa,
- ser żółty Gouda pokrojony w kostkę,

Do tego sos z jogurtu naturalnego i majonezu, doprawiony solą i pieprzem.

Sałatka z serem Feta:

- świeża papryka pokrojona w paseczki,
- świeże ogórki (jeśli szklarniowe to mogą być ze skórką) pokrojone w grubą kostkę,
- pomidory,
- trochę sałaty lodowej,
- ser Feta.

Dodać zrobiony sos vinegre z odrobiną czosnku i oregano.
 
A ja ostatnio robilam hamburgery. Pyszne a oto przepis.

Pol na pol mieso mielone wieprzowe i wolowe
sucha bulka namoczona w mleku
przyprawy sol pieprz i fix knorr do kotletow mielonych
sos barbequ (nie za duzo ale tak aby mieso sie skleilo)

Wszystko mieszamy formujemy male plaskie kotleciki i smazymy na grllu tylko ja rozkladam na foli aluminiowej zeby mieco nie wpadlo miedzy ruszta i dopiero jak sie zetnie to zdejmuje i jeszcze pare minut smaze bezposrednio na grillu. Do tego buleczki ogorek konserwowy lub kiszony jak kto lubi pomidor cebulka majonez i ketchup i gotowe.
 
kurcze ale mi narobilyscie smaka:-) chyba skocze do sklepu po jakies produkty i zrobie w domu:-p

tikus tylko ze ja nie wiem co to ruccola:zawstydzona/y::confused::-p:-)ale brzmi apetycznie hehe;-)a czerwona fasola chodzila za mna przez ostatni miesiac:-D:-D tylko nie wiedzialam z czym zjesc i chyba na to sie dzis zdecyduje:tak:

antenka super przepis, zawsze mi sie kojarzylo z filmow ze w stanach to wlasnie na griilu te hamburgery robia i juz widze ciebie oczyma wyobrazni jak przekladasz kotleciki:-)chyba tez sprobuemy w kolobrzegu;-)

a w ogole to juz kiedys mialam wam pisac ze kiedys antenka podala przepis na tortille(z serkiem rama) i to jest ZAJEBISTE!!!!:-)cala z mamita zjadlysmy:szok::-D:-D
 
Bo tu naprawde jest tak ze na kazdym balkonie i w kazdym ogrodku stoi wielki grill i jak tylko zrobi sie troeszke cieplej (luty) to zaczyna sie sezon i tylko zapachy sie po calym osiedlu roznosza.:-):-):-):-):-)
Super ze tortille smakowaly.;-);-);-);-)
 
reklama
Dzięki Tikuś, skorzystam chyba z tej brokułowej :tak:, z fetą mi się już przejadła, choć to moja ulubiona, ewentualnie z czerwoną fasolą mogę też pokombinować ;-), a co to jest ruccola też nie wiem :confused:.
Antenka dzięki za pomysł, hamburgera z grilla jeszcze w tym roku nie jadłam, mniam, zobaczę czy ładne mielone dostanę :cool2:
 
Do góry