reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

przepisy kulinarne stycznióweczek

reklama
Dziewczynki, ruccola to taka odmiana sałaty:tak:
dokładnie :-):-);-)
ja obstawialam ze to rodzaj makaronu:-D:-D:-D
Martucha :-D:-D:-D ... bo to tak po włosku brzmi :-D;-), zresztą ta sałata chyba z Włoch się pochodzi, bo tam widziałam i jadłam ją pierwszy raz ;-)

Geperty jak zrobiłaś tą brokułową, to napisz czy gościom smakowało ... ja obstawiam, że tak ;-):-D:tak:

A ja przeoczyłam przepis Antenki na tortillę :shocked2::zawstydzona/y:, muszę go odszukać, bo tortillę też uwielbiam :-):tak:

ja do ciasta na pizze daje zamiast szkalnki wody to daje poł szklanki piwa i poł wody min. gazowanej i nie daje jajka i daje o pol mniej drożdzy, ale ja lubie cieniutkie ciasto takie jakie jest we wloskiej pizzy, nie lubie jak mi ciasto mocno wyrosnie, ale musi byc sprezyste (jak cycuszki:-D).
A sałatka brokułowa jest pyszna, ja dodaje jeszcze do tego przepisu jajko. co do jadurtu nat. to sporujcie sobie jogurt nat, grecki robi go chyba bakoma - jest doskonały, bardzo gesty, mozna go normalnie nozem kroic.
Co do dan z grilla to jak bylam na mazurach to nauczylam sie tam jesc warzywa z grila pieczone, a w zasadzie duszone w foli aluminiowej. Biezemy warzywa wg. uznania i smaku (pomidor, kalafior, papryka, pieczarki, cebula itp., mozna dodac troszke ketchupu) pakujemy do foli szczelnie zawijamy i na grilla i naprawde fajnie smakuje. Dobre jako dodatek do mieska. Aha i kiedys u znajomuch jadłam ziemniaczki z glilla tez pieczone w foli aluminiowej. Ziemniaczka przekrajamy na pol, do środka wkładamy mozzarele, plasterek pomidorka i troszke posiekanego czosnku (mozna tez zamiast kawaleczków natrzeć ziemnaka),składamy i kocno zawijamy w folie zeby ziemnacki sie nie rozwaliły. Takie pakuneczki na grila i po kilkunastu minutach mozna jesc

Ja placek robię podobnie jak Tynka, z tą różnicą, że zamiast wody daję mleko, 2 dag drożdży i nie daję jajka ( porcje na jeden placek):tak:. Ciasto wychodzi cieniutkie i pyszne, dla mnie pierwsza klasa:-).
A sosu też sama nie robię, kupuje gotowy przecier w butelce i też posypuję bazylią i oregano:-).

A ja mam prośbę, jeśli macie jakieś ciekawe przepisy na farsz do naleśników, to bardzo prosiłabym o podzielenie się, bo mi juz brak pomysłów, a ja tak uwielbiam nalesniki:zawstydzona/y:;-)

Ciasto Tynki bardzo dobre :tak:, zarówno na ciepło jak i po 2 godzinach (nie zrobiło się twarde), mniam i bardzo szybko się ugniata do konsystencji cycuszków ;-):-D:-D:-D. A my dzisiaj mieliśmy zabawę w kuchni, ja zrobiłam ciasto, a resztę każdy układał sam.
Na pierwszym zdjęciu Nikusia dzieło, wszystkie składniki sam nakładał, tylko ser pomogłam mu rozrzucić na całość :-p, to był jego prezent na urodzinki dla Tomka :tak:, własnoręczna pizza :-D.
Na drugim moje dzieło ;-), buźka :-).
No a Tomek miał taką dużą prostokątną, ale na zdjęciu jest 2 kawałków ze środka :sorry2:.

Mam nadzieję, że narobiłam Wam smaka :-p, bo była naprawdę pyszna :tak: i teraz się zmobilizujecie do upieczenia :-D.

Załączniki

• P1050749.JPG
    P1050749.JPG
    132,7 KB · Wyświetleń: 35
  • P1050752.JPG
    P1050752.JPG
    134,1 KB · Wyświetleń: 32
  • P1050755.JPG
    P1050755.JPG
    162,9 KB · Wyświetleń: 30
reklama
Do góry