reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Problemy z USYPIANIEM dziecka

Wszyscy piszą jak to u nich a nikt dzieczynie nie pomaga. Powiem Ci, że to już nie kwestia posiłku podejrzewam tylko bliskości. Czekają Cię trudne chwile, jeśli chcesz żeby mała przesypiała całe noce. Po pierwsze jak zasypia? Przy piersi czy samodzielnie? Po drugie, czy na wieczór dostaje coś oprócz piersi, np. kaszkę, którą poprawiasz podaniem piersi? Jak już odpowiesz na te pytania to zastanów się, czy mała potrzebuje jedzenia w nocy? A potem już tylko konsekwencja i przygotuj się na kilka trudnych nocy. Może zmieniajcie się z mężem co drugą noc. ja to robiłam tak, że jak Olo się budził to na początku go brałam na ręce i lulałam i z czasem lulanie zastąpiłam głaskaniem a teraz to Olo nie lubi być wyciąganym z łóżeczka nawet jak się obudzi w nocy. Podstawa, to to zeby córcia wiedziała, ze jesteś blisko no i praca z nią nawet w dzień, żeby wiedziała, że łóżeczko to nic strasznego. Czasem nawet zaleca się, żeby dzieci pobawiły się trochę w nim w ciągu dnia. Co do podawania wody czy czegokolwiek w nocy to nie jestem zwolenniczką, ale wiem, ze różnie to bywa. Ja nie podawałm nic, bo nie było takiej potrzeby.

Zuzia zasypia super!, kłąde ją do łóżeczka po nakarmieniu około 20.20 i sama w łóżeczku zasypia , ale ta noc....sama nie wiem czy ona jest głodna czy tylko chce się przytulić, jak przystawiam ją do cyca to pije, jak chce jej podać butelke wrzask.
czytam "język niemowląt"tracy hogg i staram sie postepować z tą zasadą

reklama
Córa ma 8 mies. tak? A pracujesz, niedawno wróciłaś może do pracy? Córa nie uczy się raczkwać, chodzić? Nie ma zbyt dużo wrażeń? Skoro to nie zęby to może też skok wzrostu. zawsze tak było, czy pogorszyło się od jakiegoś czasu?

Zuza ma 8 miesięcy , raczkuje , wstaje....., do pracy wracam za 2 tygodnie, ma dwa zęby i narazie nie zapowiada sie na więcej, skok wzrostowy.....hmmm to podbno trwa z 2-3 dni :/

Aga1983, nie sadze zeby u 1,5 misiecznego dziecka kaszki były dobrym pomysłem. takie ulewanie moze byc objawem alergii. jesli karmisz piersia - przeanalizuj swoja diete. u mnie Filip bardzo elewał i wymiotował jak ja napiłam sie fanty:zawstydzona/y:. i na poczatku po zwykłym NANie ulewał. spróbuj zmienic mleczko, najlepiej na poczatek na któres AR. ja dawałam NAN AR i działało-nie ulewał tak. no i badz cierpliwa - jeszcze troche i rozpoznasz przyczyny płaczu swojego dziecka. bo mnie sie wydaje ze to nioe z głogu, a raczej potrzeby bliskosci czy possania (ja skapitulowałam i podałam smoczka:zawstydzona/y:)

alexel, Filip skończył 7 m-cy i tez od niedaw3na wstaje w nocy na jedzenie:confused2::wściekła/y: od 2 m-ca przesypiał mi całe noce. ale pobył tydzień z babcia, budził się w nocy z powodu ząbków, babcia nic nie potrafiła z nim zrobić i dawała mleczko. i tak teraz okolo 4 nad ranem dostaje jesc. ale zbieram się na odwykówkę;-). ja bym powiedziałą ze u was to tez ząbki i budzi ją ból dziąseł, a ssanie uspokaja. spróbuj może na noc dać paracetamol w syropku czy czopku, tak na próbę. albo posmaruj dziąsełka żelem na noc i w nocy jak sie obudzi to tez żel. u nas działa jak się budzi jeszcze przed 4 (co mu sie zdarza prawie co noc). dziś np wstawał do niego 3 razy, w tym raz dawałam jesc

Niekoniecznie, u Olka zwykle około tygodnia było pogorszenia spania a potem okazywalo się że niektóre body są za małe. :tak::-D
No to już nie wiem. Od jak dawna raczkuje? Może być tak, że odreagowuje w nocy dzienne zabawy i szuka Twojej bliskości albo bolą ją nóżki. To trywialne, ale dla takiego malucha, który zaczyna się nagle dużo ruszać to duży wysiłek i po prostu miewają bóle mięsni w nocy.
Musisz próbować likwidować te nocne pobudki bo skoro chcesz wrócić do pracy to musisz być wypoczęta. Spróbujcie wspólnie z mężem. Będzie Wam lżej.
Powodzenia!

Irlandio, z tymi body to dałas mi do myslenia:tak:, u nas sporo jest takich ubranek na styk:sorry:

a Filip jak sie nauczył pełzac/raczkowac, to w nocy przez sen robił to samo (teraz jeszcze tez sie zdarza). i budził sie bo łóżeczko ograniczało mu poruszanie sie albi walił głowa w szczebelki:dull:

Elżbietko dzięki. Ale u mnie to raczej na pewno nie alergia ja praktycznie jeszcze nic takiego nie jem co mogło by uczulać. Wszystko co jem jem od samego porodu:-( Ja myślę że to jednak z głodu bo czasami bardzo żadko ale zawsze uda się małej przespać nawet 5 godz a nic innego wtedy nie jem. Bebiko je też tylko czasami raz na 2-3 dni jak ja już rady nie daję. Niedawno wprowadziłam jej herbatki bo ma żółtaczkę i lekarka kazała wypłukiwać bilirubinę. Rumiankową pije po 50 ml dziennie. Może to też po tym? sama nie wiem co myśleć

Aga, a może spróbuj herbatki uspakajającej Hippa?ja dawałam. czy działała? chyba tak. ona z rumiankiem i melisą. od 1 m-ca

P.S. my tez mielismy dłuuugo żółtaczkę. wystawiaj ją do słońca jak najczęściej, nawet przez szybę. a na podwórku stosuj kremy z UV i tez do słóńca. a herbatki możesz dac i wiecej, nie na raz oczywiście :-)

U nas problemy ze spaniem zaczęły sie właśnie jakieś 1,5 miesiąca temu , kidy zuza dostała pierwszych zębów i kiedy zaczęła raczkować, wcześniej to było super , jedna pobudka koło 3 w nocy i spanie do 9 rano, moja córka mnie poprostu rozpieścił i teraz mi poprostu trudno sie pogodzić z tymi nocnymi pobudkami :-(

reklama
Kiedyś starsza babka mi powiedziała ze "dziecko sie przyzwyczaja do nocnego picia mleczka ... budzi sie dostaje mleko ... ( jak wstane to dostane mleczko) ... a jak podamy wode? ... dojdzie do wniosku ze nie warto mu wstawac dla wody " ... ile w tym prawdy, nie wiem, ale wierze ze działa :tak:

Aga1983 mojej siostry córa i szwagierki synek tez były takimi małymi głodomorkami ... w wieku 1,5 miesiąca pediatra zalecił im podawania mleka z kleikiem ryżowym ... moze pogadaj ze swoim pediatrą :happy:

Do góry