reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Problemy z USYPIANIEM dziecka

Jest wątek o pleśniawkach, poczytaj, bo ja kiedyś rzuciłam okiem i dziewczyny narzekały na ten pospolity aftin (o ile nazwy nie myle) z tego co pamiętam, więc żeby Małej nie dokuczyć bardziej:(

reklama
Emilka, na pewno to przez pleśniawki. To straszna choroba i okropny ból dla dziecka. Wiem, bo przechodziliśmy przez to. Najlepiej podawaj dziecku chłodne jedzenie, bo każde ciepło podrażnia. Przecież w buzi są rany, a każde jedzenie wywołuje ból. Moje dziecko sporo schudło przez chorobę. Ale plus jest taki, że zaraz po tej chorobie nadrabia się szybko braki wagowe. Najgorsze w pleśniawkach jest to, że tak naprawdę nie ma skutecznego lekarstwa, które u każdego by się sprawdziło. U nas był i aftin i antybiotyk do pędzlowania, a najbardziej pomógł wodny roztwór gencjany.
A co u Was lekarz zalecił na pleśniawki?

Ewka a moze to alergia kontaktowa.............podusia, pieluszka, dotyka buźką czegoś.........może ociera sie buźką o twoje ubrania prane w porszku dla dorosłych, kapa na łóżku, moj jak miał 1,5 miesiaca to od maty dostał ucuzlenia-nie pomyslalam żeby to uprać i pieluszki też nie kładłam:-(skonczyło sie maścią z antybiotykiem bo nadrapal i nadkaził.
Przemywaj buźkę solą fzjologiczna po 2, 3 razy dziennie wacikiem.

Emilka wątek o pleśniwkach ciekawy-tam laksi radzą pzremywac moczem dziecka hehehe.Ale moga być, bo jak bierze smoka i aczyna ssać to wypluwa bo ja to boli.
Jutro do pediatry idziecie chyba to Wam powie.................a jak już wyleczysz pleśniawki to koniecznie nowe smoki kup ate stare wywal.

Aphtin jest od 10 roku zycia bo zawiera boran sodu
Lepszy jest Borax 9CH firmy Boiron. Rozpuszcza się 3 kuleczki w kieliszeczku wody i daje do wypicia. Takiemu maluszkowi można wlać kroplomierzem.
Nasza pediatra Aphtin dla Olisia jak mila 1, 5 odradziła..........mieliśmy Nystatynę
Fiolet też jest dobry

Ostatnia edycja:
no nam dal ten pacan aphtin...jutro zapytam nowego pediatry..to bedzie pytanie test:-) jak powie aphtin to wychodzimy:-)

Posmarowałam mu dziś te chrostki kremem oilatum soft, i w tym miejscu zrobiło się czerwono, ale za 10 minut to zeszło i teraz nie wiem, czy mu ten krem nie odpowiada, czy ten krem ma takie działanie?:baffled: Wszystkie jego rzeczy piorę w proszku dla dzieci, juz sama nie wiem.
Emilka ja tez stosowałam aphtin, po dwóch buteleczkach nie było poprawy, i doktorka przepisała małemu, tylko nie pamiętam nazwy taką zawiesinę, w buteleczce był proszek, wlewałam tam wodę przegotowaną, i trzy razy dziennie smarowałam, ta buteleczka musiała być w lodówce, ale niestety nie pamietam nazwy:no:

Emilka, nam na pleśniawki polecono Daktarin (Dactarin?) żel do stosowania doustnego. Nie wiem czy mają go w Polsce. Zapytaj. Jest od 6 miesiąca co prawda (bo, że za gęsty dla małych dzieci), ale ja sobie smarowałam nim cyce przed karmieniem (bo mnie też chwyciło:( ), a mówili, żeby smarować np. palec i dawać małej do ssania. Jest pyszny, bo słodki i lekko czekoladowy ;P

Kaatia oooo, te głupie miny do dzieciarni, to muszą świetnie wyglądać. Co ja się dziś nawyprawiałam po szczepieniu, żeby młodą ubrać. A potem i tak ją rozbierałam, bo u nas chyba z 20 st. C!! Tuśka nawet dzielnie zniosła (3 zastrzyki dziś, buuu), teraz leży koło mnie i gapi na teledysk z hipopotamami (a niech ma trochę radości - i tak tv nie mamy), a ja forum na minimum, w lewy róg ekranu i dawaj:) Ciekawe kiedy jej się znudzi i ile ja wytrzymam hipka swingującego "in the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonihgt", hie hie
To może moja też głodna w tej kąpieli?? Nakarmię ją dziś z pół godziny przed. Zobaczymy.

Właśnie tez mialam napisac o tej Nystatynie.Wodny roztwór gencjany tez dobry.No i nam lekarz kazał dawac codziennie kilka kropel witaminy C.Szybko zeszło.Chyba juz po 2-3 dniach nie było śladu.

reklama
Kiedy mój Bartuś miał pleśniawkę (prawdopodobnie- były to takie ciemne plamki na języku) to moja mama powiedziała żebym zamroziła wszytskie zabawki, które Bartuś wkłada do buzi i wyprała. Tak zrobiłam i zeszło po kilku dniach. dodatkowo ścierałam mu to gazikiem zamoczonym w wodzie przegotowanej. szczerze mowiąc to dziwie się, że zeszło, ale chyba nie ma na co narzekać=)

Pozdrawiam

Do góry