reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problemy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Majuska dzięki wielkie za wsparcie! No widzisz, ja podaje jedną pierś, drugą, a jak mała płacze to MM. Nie sądziłam, ze w tej pierwszej juz coś moze być. Spróbuję tak robić jak mówisz.
Ale te wyniki niestety nie są tylko na podstawie odciągania laktatorem, ale ważenia dziecka przed i po karmieniu:-( I wazenie pokrywa sie z laktatorem:baffled:

reklama
Margana i co jeszcze bardzo ważne to cały czas myśl jak masz dużo pokarmu!! Jeśli sobie wmówisz że nie masz to już kaplica. Moja mała ostatnio tez prawie cały dzień na cycu przewisiała, miałam miękkie piersi ale nie dawałam mm i w sumie już od ponad 2 tygodni nie daję wcale. A dziś od rana pierś której kolej przypada przed karmieniem jest twarda:-) Niestety mnie nadal boli, może już nie tak mocno samo karmienie ale zasysanie bardzo mocno ale się cieszę że nam to tak ładnie wychodzi:tak:

mam do Was pytanie jakie kupki maja Wasze dzieci? bo ja juz wszystko wymyslam tak bardzo boje sie srody miał te badania przesiewowe były podwyzszone zrobili genetyczne i jeden gen jest zmutowany w srode mamy badanie soli w pocie..mam nadzieje ze bedzie tylko nosicielem.nie ma zadnych objawow ładnie przybywa na wadze..co o tym pomnysle to rycze jak bobr..czy w kupkach macie te białe kawałki tłuszczu?

aga kupki dziecka karmionego mlekiem mamy są rzadsze i mają właśnie takie białe grudki(nie wiem jak inaczej to nazwać). Postaraj się na razie nie stresować, bądź dobrej myśli-trzymam kciuki za dobry wynik badań synka.

agalodz mój jest karmiony piersią i MM ma kupki żółte i też zdarzają się białe grudki to raczej normalne... będzie dobrze.

Aga Majka robi kupki żółte- jaśniejsze i ciemniejsze i też tam coś w nich jest- z początku mi się to bardziej z jakimiś nasionami kojarzyło... albo pestkami małymi białymi.. (ale porównanie hehe)
Ale czasem też zielone kupki są- lub jak bączki puszcza to troszkę takiej zielonej kupy ma na pieluszce... co to oznacza??

mój robił zielone jak ja jadłam banany, a położna mówiła też, że czasem jak dziecku dłużej kupka zalega to taka się robi też, najgorzej jak ma czarne lub całkiem białawe...

onanana - Zielona kupka jest z nadmiaru laktozy, to jest cukier mleczny. Kiedy dziecko za dużo zje laktoza nie jest przez maly brzuszek do konca strawiona i stąd zielony kolor. Nie ma to nic wspólnego z dietą. Nie oznacza nic złego taki kolorek kupki, informuje tylko, że dziecko się przejadło.

aga - te biale grudki mogą być śluzem, nie widziałam kupki Twojego maluszka więc nie powiem na pewno. Jeśli to śluz to może być odpowiedzią alergiczną na coś co jadasz.

Ty chyba pytałaś też o wodzenie wzrokiem. Ważne, żeby dziecko skupiało wzrok przez chwilę, nie musi jeszcze wodzić. Kazdy maluch ma swoje tempo rozwoju, odchylenia 3 miesiące w przód czy w tył są fizjologią.

Ostatnia edycja:
Agutku kochana:-D heh, czyli moja "mała" lubi się przejeść:-) W sumie coś w tym chyba jest:tak: maja wczoraj ładnie spała, co 3 godziny budziła się na jedzenie, ja miałam pełne piersi, ładnie pojadła kilkanaście minut i zasypiała, aż się bałam ze w nocy nie będzie spala... A wcześniejsze dni potrafiła wisieć pół dnia na cycu, piesi nie były tak twarde i ja myślałam ze ona głodna i wciąż ją przystawiałam bo płakała i to chyba było błędne koło:tak:

Agutku
a jak Mateuszek?? nadal go karmisz co godzinę??

reklama
u mnie kupki są albo żółte, albo zielonkawe i też z białymi grudkami, nie rozgryzłam dlaczego raz są zielone a raz żółte, ale młodej raczej nic nie dolega, oba kolory kupki są dopuszczalne i w normie i te grudki też, ja słyszałam, że zielony kolor kupki może być jeżeli się spożywa więcej ziół, ja tak chyba mam bo dodaje do gotowania sporo i piję herbatki z ziołami
Edit : dopiero Agutka poczytałam...bardzo możliwe że i moja ma tak z przejedzenia, bo sporo ssa i też jej się sporo ulewa :)

Do góry