reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Prawa mam - przepisy

reklama
OOOO.....super:) jak znajdę chwilkę czasu to tez przysiąde i przeczytam korzystajac z linkow ktore wkleilas Melulu. Namieszali jak zwykle na wszelkich portalach z wiadomosciami. Trzeba jednak zawsze sprawdzic u źródła. Dzięki Melulu!!! Musialas sie biedna pewnie naczytac i spedzic troche czasu przed kompem:tak: !!!!!

Dziewczyny zastanawiam się nad drogą urzędową po urodzeniu, czyli co i gdzie trzeba załatwić, muszę przygotować listę dla męża aby się nie pogubił. Bazuję tylko na informacjach, które udało mi się znaleść w internecie. Być może o czym zapomniałam, ale nie cierpię spraw urzędowych.

(1) Urząd Stanu Cywilnego
1.Gdy rodzice są małżeństwem:
· dowody osobiste rodziców
· odpis skrócony aktu małżeństwa*.
2.Gdy matka jest panną:
· dowód osobisty matki,
· odpis skrócony aktu urodzenia matki*.
3.Gdy matka jest rozwiedziona:
· dowód osobisty matki,
· skrócony odpis aktu małżeństwa z adnotacją o rozwiązaniu małżeństwa*.
4.Gdy matka jest wdową:
· dowód osobisty matki,
· skrócony odpis aktu zgonu męża*.
* Nie wymaga się w przypadku, gdy akt stanu cywilnego jest sporządzony w tym samym USC.
OPŁATY:Nie pobiera się.
MIEJSCE ZŁOŻENIA DOKUMENTÓW:Urząd Stanu Cywilnego
TERMIN ZAŁATWIENIA SPRAWY:Niezwłocznie.
FORMA ZAŁATWIENIA SPRAWY:Bezpośrednio po sporządzeniu aktu urodzenia wydaje się 3 odpisy skrócone aktu urodzenia dziecka.
UWAGI:
1.Do zgłoszenia urodzenia zobowiązany jest ojciec lub matka dziecka.
2.Zgłoszenie urodzenia dziecka można dokonać za pośrednictwem USC miejsca stałego zamieszkania jednego z rodziców.
(2) PESEL
dla noworodków nadawany jest z urzędu na podstawie aktu urodzenia dziecka przez Ministra właściwego do spraw Administracji Publicznej.
Odbioru numeru PESEL noworodka dokonuje jedno z rodziców dziecka w Urzędzie Gminy właściwym ze względu na miejsce stałego zameldowania dziecka, przedkładając jego książeczkę zdrowia lub skrócony akt urodzenia.
(3) BECIKOWE
Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka.Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko
Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego.
Becikowe przysługuje:
§ matce,
§ ojcu lub
§ opiekunowi prawnemu dziecka.
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.
Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
§ dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
§ skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
§ pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).

Oprócz becikowego jeśli mamy rozszerzone ubezpieczenie w pracy (dotyczące urodzenia dziecka) również przysługują dodatkowe pieniążki - ale napewno Melulu będzie się lepiej orientować.

(4) zakład pracy Matki
Do załatwienia - urlop macierzyński
Dokumenty potrzebne:
· wniosek o urlop macierzyński,
· akt urodzenia dziecka,
· oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka,
· PESEL dziecka (z reguły mozna podac później).
(5) zakład pracy Ojca - poinformowanie Kadr o urodzeniu dziecka
· akt urodzenia dziecka,
· PESEL dziecka.
(6) ZUS
Jedno z rodziców ma obowiązek złożyc oświadczenie woli o zgłoszeniu dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, formalności w ZUS dopełnia zakład pracy tego rodzica.
(7) Zgloszenie do przychodni
Procedura jest rozna, ale najczesciej po powrocie ze szpitala nalezy zglosic ten fakt w wybranej przychodni i zapisac tam dziecko. Wtedy przychodzi polozna srodowiskowa z pierwsza wizyta.

fajnie kuleczka to rozpisałaś - mam tylko pytanie, bo ja też sie troche o to pytałam na ogólnym i dziewczyny pisały, że do urzędu stanu cywilnego idziemy w mieście, gdzie dziecko sie urodziło - czyli np gdyby rodzice byli zameldowani w mieście A a dziecko urodziło sie w mieście B to z tego wynika, że idziemy do urzędu w mieście B (?) bo rozumiem, że w tej sytuacji dziecko ma akt urodzenia w mieście B, ale zameldowane będzie w mieście A.to jest do punktu pierwszego - może źle to zrozumiałam, jeśli tak, to proszę o sprecyzowanie ;-)
aha i wtedy o to becikowe też ubiegamy się w tym mieście B ??

mamajakty, właśnie się nad tym zastanawiałam - bo tak jak mówisz, zgłoszenia się winno dokonac w miesjcu urodzenia. Ale znów znalazłam zapis "Zgłoszenie urodzenia dziecka można dokonać za pośrednictwem USC miejsca stałego zamieszkania jednego z rodziców". Dlatego zadzwonie w następnym tygodniu o mego USC i zapytam się jak to wygląda.
Bo w moim przypadku właśnie tak będzie, czyli poród odbędzie się w innej miejscowości.

Nam w szpitalu mówili, żeby z dokumentami iść do USC wg szpitala... I że już w szpitalu dostajemy informację, kiedy i o której godzinie jesteśmy umówieni w urzędzie (szpital zgłasza dziecko i umawia termin, można oczywiście poprosić o inny, jeśli nie pasuje). Zgadza się to z tym, co jest napisane np. tutaj.

Chociaż z drugiej strony, w Ustawie o aktach stanu cywilnego, zapisane jest, że:

"art. 10
1. Urodzenie oraz zgon osoby rejestruje się w urzędzie stanu cywilnego miejsca takiego zdarzenia."

- czyli to się zgadza z powyższym, ale:

"art. 11
1. Jeżeli żadne z rodziców dziecka nie ma miejsca zamieszkania na obszarze właściwości urzędu stanu cywilnego, o którym mowa w art. 10 ust. 1, zgłoszenia urodzenia dziecka można dokonać w urzędzie stanu cywilnego miejsca zamieszkania rodziców lub jednego z nich.
2. (...)
3. W wypadkach, o których mowa w ust. 1 i 2, sporządza się protokół zgłoszenia urodzenia lub zgonu i przesyła się go niezwłocznie do urzędu stanu cywilnego miejsca urodzenia dziecka lub miejsca zgonu osoby w celu sporządzenia odpowiedniego aktu stanu cywilnego."

- czyli wg mnie jak nie będzie Wam pasowało zgłoszenie dziecka USC w miejscu szpitala i w terminie przez nich wyznaczonym, to można i w swoim. Byle zmieścić się w terminie 14 dni.

O samym akcie urodzenia mówi rozdział 5 - artykuły 38-52 ww. ustawy.

U nas jest tak, że rodzić będę w oddalonym o 13km od mojej miejscowości mieście. Tam też zgłaszam narodziny dziecka i otrzymuję akt urodzenia. Natomiast pesel i becikowe dostaję w naszym urzędzie gminy

a ja to już w ogóle mam mętlik, bo mamy dwa adresy: stałego zameldowania u rodziców Męża w innym mieście i chcieliśmy być uczciwi(co komplikuje wiele spraw, jak się okazuje;/)adres zamieszkania czasowego tu gdzie wynajmujemy mieszkania. Już są kłopoty, bo w przychodni, sami nie wiedzą, z którego adresu korzystać. ZUS chce stały adres, Urząd Skarbowy czasowy- po prostu chocki- klocki:no:, chyba po prostu nie będziemy nigdzie podawali adresu czasowego, bo są z tym naprawdę niezłe komplikacje.

hejka Melulu, mam pytanko.
Jak wyglada sprawa z urlopem macierzyńskim, jesli jest sie zwolnionym z pracy a w miedzyczasie poszukujac nastepnej pracy zachodzi sie w ciaze. W momencie podjecia nowej pracy jest sie juz w ciązy. zakładając ze ma sie umowe na okres próbny (3 miesiące) umowa automatycznie przedłuża sie do dnia porodu, ale co z macierzyńskim, jest przyznawany w normalnym trybie?
Z góry dziekuje

Aga W.

reklama
ZUS chce stały adres, Urząd Skarbowy czasowy- po prostu chocki- klocki:no:, chyba po prostu nie będziemy nigdzie podawali adresu czasowego, bo są z tym naprawdę niezłe komplikacje.
Porada z własnego doświadczenia: w skarbowym podajcie adres zamieszkania, tam nikt nie patrzy na zameldowanie. Nie trzeba mieć żadnego potwierdzenia tego adresu, ani dowodu osobistego ani nic. Sprawdziłam to na sobie: kiedyś podałam dwa adresy: zameldowania i do korespondencji (nawet nie zamieszkania, chociaż w druku NIP-3 są trzy różne rubryki na adresy!) i dostałam oficjalne pismo, że mnie przenoszą do urzędu w mieście, gdzie mam adres korespondencyjny...
W skarbówce akurat lepiej jest podać adres zamieszkania i rozliczać się na miejscu, bo w razie wezwania na kontrolę nie trzeba będzie jeździć do innego miasta. :-)

hejka Melulu, mam pytanko.
Jak wyglada sprawa z urlopem macierzyńskim, jesli jest sie zwolnionym z pracy a w miedzyczasie poszukujac nastepnej pracy zachodzi sie w ciaze. W momencie podjecia nowej pracy jest sie juz w ciązy. zakładając ze ma sie umowe na okres próbny (3 miesiące) umowa automatycznie przedłuża sie do dnia porodu, ale co z macierzyńskim, jest przyznawany w normalnym trybie?
Z góry dziekuje
Aga W.
Zgadza się, umowa przedłuża się do dnia porodu. Od drugiego dnia po porodzie nie jest się już pracownikiem firmy i nie ma się żadnych uprawnień pracowniczych, ale dostaje się kasę - zasiłek macierzyński dokładnie w takiej samej wysokości, jak gdyby było się pracownikiem. Zasiłek wypłaca bezpośrednio ZUS - pracodawca przesyła do ZUSu w tym celu odpowiednie papiery (chyba, że jest to firma poniżej 20 pracowników, wtedy trzeba pójść samemu). Po zakończeniu pobierania tego zasiłku pozostaje już tylko znaleźć nową pracę lub zgłosić się jako bezrobotny.

Do góry