reklama
forever_young
Niemłoda mama Młodej
Faktycznie... To się powinno nazywać - jak bym chciala, żeby mój poród wyglądał.
traschka
Mama Marysi
Dziś mój M był w kadrach aby dowiedzieć się więcej na temat urlopu ojcowskiego i dowiedzielismy się ciekawej rzeczy:
- jak wiadomo w tym roku urlop ojcowski to tydzień wolnego dla ojca
- mąż może go wybrać do roku od momentu urodzenia dziecka
- w przyszłym roku (od stycznia 2012) będą przysługiwać już dwa tygodnie ojcowskiego
- dlatego też kadrowa zasugerowała nam aby wybrać urlop ojcowski dopiero w przyszłym roku, bo będzie tydzień więcej - nie ważna jest bowiem data urodzenia dziecka tylko data rozpoczęcia urlopu. (oczywiście musimy się zmieścić do pierwszych urodzin dziecka)
- zdecydowalismy więc że teraz po porodzie M. weźmie oprócz wszystkich okolicznościówek tydzień urlopu wypoczynkowego a ojcowski wykorzystamy w przyszłym roku, bo będzie go więcej.
- jak również wiadomo nam przysługuje 20 tygodni podstawowego macierzyńskiego
- można dobrać dodatkowo 2 tygodnie, ale zamiast nas może je wybrać ojciec. Nie ma to nic wspólnego z jego ojcowskim.
- z ciekawostek: od 2012 roku dodatkowy macierzyński to 4 tygodnie zamiast obecnych dwóch. Aby dostać dodatkowy macierzyński musi być ciągłość urlopu. Chyba rodzimy na tyle wcześnie, że nie dotrwamy do stycznia 2012 na naszych urlopach macierzyńskich ale jeśli któraś planuje wykorzystać jakiś mega długi urlop wypoczynkowy to warto jakoś to przemyśleć, aby dodatkowy macierzyński zaczął się dopiero w styczniu 2012 - wtedy zamisat dodatkowych dwóch tygodni macie dodatkowe cztery.
- jak wiadomo w tym roku urlop ojcowski to tydzień wolnego dla ojca
- mąż może go wybrać do roku od momentu urodzenia dziecka
- w przyszłym roku (od stycznia 2012) będą przysługiwać już dwa tygodnie ojcowskiego
- dlatego też kadrowa zasugerowała nam aby wybrać urlop ojcowski dopiero w przyszłym roku, bo będzie tydzień więcej - nie ważna jest bowiem data urodzenia dziecka tylko data rozpoczęcia urlopu. (oczywiście musimy się zmieścić do pierwszych urodzin dziecka)
- zdecydowalismy więc że teraz po porodzie M. weźmie oprócz wszystkich okolicznościówek tydzień urlopu wypoczynkowego a ojcowski wykorzystamy w przyszłym roku, bo będzie go więcej.
- jak również wiadomo nam przysługuje 20 tygodni podstawowego macierzyńskiego
- można dobrać dodatkowo 2 tygodnie, ale zamiast nas może je wybrać ojciec. Nie ma to nic wspólnego z jego ojcowskim.
- z ciekawostek: od 2012 roku dodatkowy macierzyński to 4 tygodnie zamiast obecnych dwóch. Aby dostać dodatkowy macierzyński musi być ciągłość urlopu. Chyba rodzimy na tyle wcześnie, że nie dotrwamy do stycznia 2012 na naszych urlopach macierzyńskich ale jeśli któraś planuje wykorzystać jakiś mega długi urlop wypoczynkowy to warto jakoś to przemyśleć, aby dodatkowy macierzyński zaczął się dopiero w styczniu 2012 - wtedy zamisat dodatkowych dwóch tygodni macie dodatkowe cztery.
Madzioolka
Moja Maja 09.06.2011
traschka dzięki za informacje - o ojcowskim wiedziałam i planujemy właśnie wykorzystać go w 2012 a te dodatkowe 2 tygodnie przysługują wszystkim???
Zakładając że Maja urodzi się idealnie w terminie - podliczyłam 20 tygodni macierzyńskiego+tydzień urlopu który został mi z roku ubiegłego+urlop za 2011 i wychodzi na to że wrócę do pracy akurat z początkiem grudnia, więc nie ma siły żebym dostała te 4 tyg przysługujące w 2012, szkoda... - wezmę 2 tyg bezpośrednio po macierzyńskim i 2 tyg przed świętami wrócę do pracy.
Zakładając że Maja urodzi się idealnie w terminie - podliczyłam 20 tygodni macierzyńskiego+tydzień urlopu który został mi z roku ubiegłego+urlop za 2011 i wychodzi na to że wrócę do pracy akurat z początkiem grudnia, więc nie ma siły żebym dostała te 4 tyg przysługujące w 2012, szkoda... - wezmę 2 tyg bezpośrednio po macierzyńskim i 2 tyg przed świętami wrócę do pracy.
nutria
Mama X 2009
trashka - czy to jest tak, że mogę wziąć najpierw macierzyński, później dosztukować wypoczynkowy a dopiero później macierzyński dodatkowy? ... bo mi przy bliźniakach może zabraknąć właśnie tygodnia czy coś w tym stylu.. a różnicę mam 3 tyg.. ;-) - w 2011 3 tyg dodatkoweg, w 2012 - 6 tyg..
traschka
Mama Marysi
madzioolka dodatkowe dwa tygodnie przysługują wszystkim. Trzeba tylko złożyć o nie wniosek u pracodawcy z końcówka podstawowych 20 tygodni.
nutria właśnie tak, jeśli przy bliźniakach wystarczy ci swojego urlopu żeby dotrwać do stycznia to wtedy będziesz mogła wziąć te dodatkowe 4 zamiast dwóch. Kadrowa tłumaczyła nam, że ważna jest ciągłość urlopu nie ważnego jakiego. Zorientuj się dokładnie u siebie w kadrach, bo warto.
nutria właśnie tak, jeśli przy bliźniakach wystarczy ci swojego urlopu żeby dotrwać do stycznia to wtedy będziesz mogła wziąć te dodatkowe 4 zamiast dwóch. Kadrowa tłumaczyła nam, że ważna jest ciągłość urlopu nie ważnego jakiego. Zorientuj się dokładnie u siebie w kadrach, bo warto.
mamusia czerwcowa 2011
Mamusia Tymusia
a wiecie o tym że ja jeszcze ani złotówki z ZUSu nie dostałam od stycznia odmawiają mi prawa do zasiłku chorobowego bo mój były pracodawca nie wysłał do nich druku z3, do tej pory o to walczę, pierw zus wysłał mi pismo że niby nie jestem tak długo na chorobowym i odmawia, potem jak dostarczyłam zwolnienia od gina to zus mi odmówił bo nie miał druku z3 od mojego byłego pracodawcy, potem składałam odwołanie do sądu pracy przez zus - odmówiono (brak z3), no i teraz wysłałam już do sądu rejonowego za pośrednictwem zusu jak na razie to czekam ale coś długo żadnej wieści
dobrą wiadomością jest jedynie to że moja teściowa mnie zatrudni teraz po świętach w swojej firmie to chociaż na macierzyński się załapie
dobrą wiadomością jest jedynie to że moja teściowa mnie zatrudni teraz po świętach w swojej firmie to chociaż na macierzyński się załapie
reklama
mamusia czerwcowa 2011
Mamusia Tymusia
no dokładnie ja jestem żywym przykładem że ZUS potrafi sobie z człowiekiem polecieć....
życzę by w Twoim przypadku było inaczej
życzę by w Twoim przypadku było inaczej