reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PRAWA kobiety w ciąży

Wystarczy zapłacić raz składkę maksymalną przy działalności :-)
Niestety, ale nie zawsze się da mieć tylko etat :-( Urlop macierzyński z umowy o pracę a przy działalności nie da radę mieć przerwę.

reklama
Przy prowadzonej działalności (jeżeli nie opłaciło się wcześniej ubezpieczeń społecznych..) i nie jest zatrudnionym na etacie.
wystarczyło zapalcic 1 dużą składkę za pełny miesiąc..
dobrze jest w nim nie urodzić

ja zapłaciłam za wrzesień wysoką
a za październik tylko do dnia porodu.

Po urodzeniu dziecka przechodzisz ma zasiłek macierzyński i płacisz miesięcznie tylko 233 zdrowotnego.

jeżeli ktoś płaci chorobowe to musi być przerwa min 31 dni aby zaliczane byli składki tylko z tego wysokiego okresu wtedy tez nie licza ci z ostatnich 12 miesięcy.

jeżeli macie dużo czasu i planujecie zwolneinie (firma wtedy nie moze działac jak prowadzicie dzialoalnosc sami)
to 3 miesiące opłacania wysokiej skladki i w 4 miesiącu idzecie na zwolnienie... do dmnia porodu
a od dnia porodu na zasilek

liczącmatematycznie od podstawy 7 tys placimy przez 3 miesiąca ok. 2500 tys ZUS
2500 *3= 7500 tys. - nasze koszty
po 3 miesicacah zostaje np. 3 do porodu jesteśmy na zwolnieniu
5000*3 mies = 15000 zł
plus zasiłek macierzyński
5000 co meisiac * 5 mies = 25 tys..

15 000 +25 000 - 75000 = 32,5 na plus.

czysta matematyka

Ostatnia edycja:
Z tym niewykonywaniem działalności osobiście to zależy jaką się prowadzi. Np. przy nauce języków obcych to raczej trudne ale jeśli jest to taka którą można podzlecić osobie o odpowiednich kwalifikacjach np. prowadzenia sklepu to można prowadzić i na zwolnieniu. Tylko trzeba mieć odpowiednią umowę.

u nas w szpitalu daja dwa takie pudełeczka i tez jest ankieta. ale ja ta droga przez 6miesięcy dostawałam za darmo jakąś gazetę typu "mamo to ja"

moja koleżanka też sobie chwaliła, dostawała dużo gratisów i nawet na roczek dziecka dostała śliczna ramke na zdjecie i zestaw próbówek

reklama
Do góry