reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

PRAWA kobiety w ciąży

czyli ja teraz oprócz tego co będe mieć na dziecko-drugie czyli chyba więcej niż za 1-sze mogę wziąć jeszcze dodatkowe?:happy2:

reklama
Justynka możesz wziąć dodatkowe 2 tygodnie. Tu nie chodzi o to, czy rodzisz pierwsze czy drugie dziecko. W tym roku 3 tygodnie są jeśli rodzisz bliźniaki:) Za rok wszystko przyrasta o 1 tydzień i na jdno dziecko będziesz miała 3 tygodnie, a na bliźniaki 4 itd.

no to w końcu państwo się postarało;-) trzeba to w zusie załatwiać czy jak?
a co do 1-szego czy 2-go dziecka,to jest tak,że na pierwsze dziecko masz ileś tyg a nadrugie masz troszkę więcej normalnego macierzyńskiego musiałabym sprawdzić w kodeksie

ale ci fajnie że masz zaległy urlop u nas chocby nie wiem co trzeba do marca wybrać i nie ma że boli...
takze tylko jeden urlop bede miec ten za 2011 rok, bo za 2010 cały poszedł na ślub i zajęcia na studiach :-)
U nas też niby gonią, ale od zawsze ja jestem znana z tego, że się nie daję :-) 1,5 miesiąca temu też gonili więc się musiałam przyznać, żeby dostać zgodę na późniejsze wykorzystanie - z tym nie było żadnego problemu. :tak:

:-) dziękować
2) 18 tygodni przy każdym następnym porodzie,( czyli w moim przypadku )+ 2 tyg
yyy justynka to raczej jest tak, że 20 tyg. urlop macierzyński podstawowy + 2 tyg. dodatkowy - nie jest obowiązkowy lub mozesz go np. przekazać na rzecz tatusia, ale jak weźmiesz całość to masz 22 tyg. Tak ja to rozumiem i taką mam wiedzę, jak się mylę i błądzę to proszę żeby ktoś mnie poprawił :)

no ja wg kodeksu napisałam,że przy drugim dziecku jest 18 tyg,ale moze teraz jest 20,nie dociekałam jeszcze tego,ale w kodeksie jest 18 na drugie dziecko

yyy justynka to raczej jest tak, że 20 tyg. urlop macierzyński podstawowy + 2 tyg. dodatkowy - nie jest obowiązkowy lub mozesz go np. przekazać na rzecz tatusia, ale jak weźmiesz całość to masz 22 tyg. Tak ja to rozumiem i taką mam wiedzę, jak się mylę i błądzę to proszę żeby ktoś mnie poprawił :)

Setana ja też rozumiem to tak, że będę miała 22 tygodnie w sumie... tak zrozumiałam, że jest 20 podstawy + 2 dodatkowego. Mam nadzieję, że tak jest bo to u mnie sporo by zmieniło...

reklama
dobra,doczytałam wczoraj w jakiejś gazecie,że teraz jest 20 tygodni+2 macierzyńskiego,więc zwracam honor:tak:
po prostu sugerowałam się kodeksem,a on ma stare przepisy

Do góry