reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Postęp w rozwoju u dzieci urodzonych w styczniu 2009

Gratuluję ząbka :-D:-D Dziewczyny ratujcie nas. Już od dłuższego czasu walczymy z pleśniawkami i jeżeli jest dobrze to na krótki czas a póżniej znowu wracają :crazy::crazy: Już sama nie wiem co mam robić. Jutro wymienie jeszcze wszystkie bytelki i smoczki możę to coś pomoże :wściekła/y::wściekła/y: Już mi normalnie ręce opadają.

reklama
Witam wszystkie mamusie styczniowych bobasów :)
Jestem tutaj nowa i mam pytanko, miałam założyć temat w związku z tym ale znalazłam ten temat w którym teraz piszę i pomyślałam, że tutaj na pewno znajdę odpowiedz na swoje pytanie. Moja córeczka Alinka też urodziła się w styczniu tego roku, dokładnie 3 stycznia i w tej chwili ma 5,5 miesiąca, siedzi już od dwóch tygodni bez jakiejkolwiek pomocy i w związku z tym mam pytanie- czy pozwalać jej siadać ? dzisiaj odwiedziła mnie koleżanka i nastraszyła mnie, że nie powinnam sadzać pięciomiesięcznego niemowlęcia, bo będzie mieć problemy z kręgosłupem, trochę się przeraziłam i nie wiem czy jej nie ograniczać siedzenia, ale ona ciągle chce siedzieć, jak leży to beczy przeraźliwie ( jest paskudna, bo idą jej ząbki) ,a co wy sądzicie, co powinnam zrobić, może jest tutaj jakaś bardziej doświadczona mamusia ode mnie ? Jak już pisze w tym temacie to pochwalę się, że moja córcia waży w tej chwili 9,500 i mierzy 68cm, jest dużą dziewczynką :) nikt mi nie wierzy, że ma 5,5 miesiąca, bo wygląda na około 9 miesięcy, ale tym akurat się nie przejmuję :) Bardzo liczę na odpowiedź na moje pytanie.

U nas ząbka ani widu ani słychu posiadaczom perełki gratulujemy. Za to mała zaczęła pełzać i przewraca się we wszystkie strony w ogóle to mały urwis.A chodzika mówimy nie za to chętnie kupie huśtawkę -skoczka

trzebinianka - ja tez się nad tym siadaniem zastanawiam - moja córcia tez bardzo sobie tę pozycje upodobała - tyle, że moja nie siada jeszcze sama, trzeba jej lekko pomóc, no i nie siedzi stabilnie, chwieje się - ja nie za długo pozwalam jej tak siedzieć, bo też boję się o jej kręgosłup, ale z drugiej strony, skoro już się rwie do siadania, to chyba jest już na to gotowa :tak:
ciężka ta Twoja córunia :-D moja ok 9 kg będzie chyba ważyć, ale jest ciut dłuższa od twojej - sądzę, że ponad 70 cm będzie miała :tak:
u nas ząbków tez póki co brak ;-)

Słuchajcie dziewczyny. JA studiuję pedagogike i na jednym z wykładów dowiedziałam się że teraz dzieci robią wszystko o wiele wcześniej niż kiedyś. Wię myśle że jeżeli wasze niunie chcą siadać to widać są na to gotowe :tak::tak: U nas też jest tak samo. Jasio rwie się do siadania ale sam nie siada i jak już się go posadzi to jeszcze się chwieje. My już mamy huśtawkę ale taką normalną i tak się zastanawiam czy mogę w niej małego posadzić?? Dodam żeoparcie huśtawki jest rozkładane do pozycji pół leżącej.;-);-) Dziewczyny w jakiej pozycji wozicie swoeje maluchy w wózeczkach zupełnie płasko czy może nieco wyżej?? Ja zastanawiałam się zeby podnieść oparcie wózka:baffled::baffled:

Moja też podciąga się do siadania, ale też chwiejnie :tak:
Pochwalę się, że ważymy 8kg i mamy 73 cm.
Mamjakty nasze córcie wagowo po urodzeniu były prawie równe - Twoja Olcia była 50 gram cięższa :tak:

Mamjakty- Właśnie wróciłam od lekarza, pomierzyli Alinkę (tak ma na imię córeczka)zważyli i muszę skorygować, bo to co napisałam już nie jest aktualne, chodzi mi oczywiście o wagę i długość dziecka, dzisiaj Alinka waży 9700 i mierzy 71 cm :-) A co do siadania to zdam się na moją córcie, skoro się do tego rwie to nie będę jej w tym przeszkadzać. Dziękuję za odpowiedź :-)

Black - moja teraz cięższa od Twojej, ale to pewnie przez to, że moja leniuchem i śpiochem jest :tak: jedzenie i spanie to jej ulubione zajęcie :sorry2::sorry2:
Trzebinianka - czym Ty karmisz Alinkę?? :-D:-D

co do postępów mojej córci - potrafi przez kilka sekund utrzymać się w pozycji siedzącej - widać jak pracuje kręgosłupem żeby się nie gibnąć, ale i tak po chwili ląduje na którymś boku ;-)
no i fajnie przekłada sobie zabawki z rączki do rączki :tak:
no i po kąpieli w miarę fajnie zasypia - wcześniej tylko na poduszce do karmienia i nie dała się odłożyć, więc razem z nią oglądałam sobie tv - ona spała mi na tej poduszce a mnie tyłek bolał :baffled: a teraz fajnie w łóżku śpi i mam w końcu wolny wieczór :-D:-D:-D

reklama
Dziewczyny czym y karmicie swoje dzieci że tak ładnie rosną?? My jak byliśmy na ostatnim szczepieniu to jasio ważył 6800 ale to było prawie 3 tygodnie temu. Teraz już nie wiem. Do tego jakieś choróbsko się do nas przyczepiło :-:)-( Mały ma katarek a dziś w nocy kaszelek się pojawił :-:)-(

Do góry