reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postęp w rozwoju u dzieci urodzonych w styczniu 2009

Gratuluję ząbka :-D:-D Dziewczyny ratujcie nas. Już od dłuższego czasu walczymy z pleśniawkami i jeżeli jest dobrze to na krótki czas a póżniej znowu wracają :crazy::crazy: Już sama nie wiem co mam robić. Jutro wymienie jeszcze wszystkie bytelki i smoczki możę to coś pomoże :wściekła/y::wściekła/y: Już mi normalnie ręce opadają.

reklama
Witam wszystkie mamusie styczniowych bobasów :)
Jestem tutaj nowa i mam pytanko, miałam założyć temat w związku z tym ale znalazłam ten temat w którym teraz piszę i pomyślałam, że tutaj na pewno znajdę odpowiedz na swoje pytanie. Moja córeczka Alinka też urodziła się w styczniu tego roku, dokładnie 3 stycznia i w tej chwili ma 5,5 miesiąca, siedzi już od dwóch tygodni bez jakiejkolwiek pomocy i w związku z tym mam pytanie- czy pozwalać jej siadać ? dzisiaj odwiedziła mnie koleżanka i nastraszyła mnie, że nie powinnam sadzać pięciomiesięcznego niemowlęcia, bo będzie mieć problemy z kręgosłupem, trochę się przeraziłam i nie wiem czy jej nie ograniczać siedzenia, ale ona ciągle chce siedzieć, jak leży to beczy przeraźliwie ( jest paskudna, bo idą jej ząbki) ,a co wy sądzicie, co powinnam zrobić, może jest tutaj jakaś bardziej doświadczona mamusia ode mnie ? Jak już pisze w tym temacie to pochwalę się, że moja córcia waży w tej chwili 9,500 i mierzy 68cm, jest dużą dziewczynką :) nikt mi nie wierzy, że ma 5,5 miesiąca, bo wygląda na około 9 miesięcy, ale tym akurat się nie przejmuję :) Bardzo liczę na odpowiedź na moje pytanie.

U nas ząbka ani widu ani słychu posiadaczom perełki gratulujemy. Za to mała zaczęła pełzać i przewraca się we wszystkie strony w ogóle to mały urwis.A chodzika mówimy nie za to chętnie kupie huśtawkę -skoczka

trzebinianka - ja tez się nad tym siadaniem zastanawiam - moja córcia tez bardzo sobie tę pozycje upodobała - tyle, że moja nie siada jeszcze sama, trzeba jej lekko pomóc, no i nie siedzi stabilnie, chwieje się - ja nie za długo pozwalam jej tak siedzieć, bo też boję się o jej kręgosłup, ale z drugiej strony, skoro już się rwie do siadania, to chyba jest już na to gotowa :tak:
ciężka ta Twoja córunia :-D moja ok 9 kg będzie chyba ważyć, ale jest ciut dłuższa od twojej - sądzę, że ponad 70 cm będzie miała :tak:
u nas ząbków tez póki co brak ;-)

Słuchajcie dziewczyny. JA studiuję pedagogike i na jednym z wykładów dowiedziałam się że teraz dzieci robią wszystko o wiele wcześniej niż kiedyś. Wię myśle że jeżeli wasze niunie chcą siadać to widać są na to gotowe :tak::tak: U nas też jest tak samo. Jasio rwie się do siadania ale sam nie siada i jak już się go posadzi to jeszcze się chwieje. My już mamy huśtawkę ale taką normalną i tak się zastanawiam czy mogę w niej małego posadzić?? Dodam żeoparcie huśtawki jest rozkładane do pozycji pół leżącej.;-);-) Dziewczyny w jakiej pozycji wozicie swoeje maluchy w wózeczkach zupełnie płasko czy może nieco wyżej?? Ja zastanawiałam się zeby podnieść oparcie wózka:baffled::baffled:

Moja też podciąga się do siadania, ale też chwiejnie :tak:
Pochwalę się, że ważymy 8kg i mamy 73 cm.
Mamjakty nasze córcie wagowo po urodzeniu były prawie równe - Twoja Olcia była 50 gram cięższa :tak:

Mamjakty- Właśnie wróciłam od lekarza, pomierzyli Alinkę (tak ma na imię córeczka)zważyli i muszę skorygować, bo to co napisałam już nie jest aktualne, chodzi mi oczywiście o wagę i długość dziecka, dzisiaj Alinka waży 9700 i mierzy 71 cm :-) A co do siadania to zdam się na moją córcie, skoro się do tego rwie to nie będę jej w tym przeszkadzać. Dziękuję za odpowiedź :-)

Black - moja teraz cięższa od Twojej, ale to pewnie przez to, że moja leniuchem i śpiochem jest :tak: jedzenie i spanie to jej ulubione zajęcie :sorry2::sorry2:
Trzebinianka - czym Ty karmisz Alinkę?? :-D:-D

co do postępów mojej córci - potrafi przez kilka sekund utrzymać się w pozycji siedzącej - widać jak pracuje kręgosłupem żeby się nie gibnąć, ale i tak po chwili ląduje na którymś boku ;-)
no i fajnie przekłada sobie zabawki z rączki do rączki :tak:
no i po kąpieli w miarę fajnie zasypia - wcześniej tylko na poduszce do karmienia i nie dała się odłożyć, więc razem z nią oglądałam sobie tv - ona spała mi na tej poduszce a mnie tyłek bolał :baffled: a teraz fajnie w łóżku śpi i mam w końcu wolny wieczór :-D:-D:-D

reklama
Dziewczyny czym y karmicie swoje dzieci że tak ładnie rosną?? My jak byliśmy na ostatnim szczepieniu to jasio ważył 6800 ale to było prawie 3 tygodnie temu. Teraz już nie wiem. Do tego jakieś choróbsko się do nas przyczepiło :-:)-( Mały ma katarek a dziś w nocy kaszelek się pojawił :-:)-(

Do góry