reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postęp w rozwoju u dzieci urodzonych w styczniu 2009

A poza tym mimo że karmie piersią (i tu pewnie mnie skrytykujecie) daje małemu już inne jedzonko.
nie no, dlaczego, my tu nie od krytykowania jesteśmy ;-)

ja też zauważyłam, że mała mną jest znudzona trochę, do mnie uśmiecha się głównie rano jak wstanie, w ciągu dnia już rzadziej, nawet patrzeć na mnie jej się nie chce :-( a jak tylko moja mama i mąż wrócą z pracy to rogal nie schodzi jej z buźki... a w ogóle to moja Ola mało rozmowna jest, więcej się uśmiecha, ale gugać to jej się nie chce :baffled: jak była młodsza to częściej gadała po swojemu, a teraz to jej głos słyszymy jak się drze albo marudzi :dry:

jeśli dziecko nie ma alergii to ponoć herbatka granulowana z hippa rumiankowa jest dobra na zaparcia - ja nie próbowałam bo nie mamy z tym problemu, ale forumowa koleżanka polecała ;-)

reklama
To ja też chyba należę do tych nudnych mamuś, dla małego tata jak wróci z pracy jest najważniejszy. Przypomina sobie o mnie dopiero jak zgłodnieje :-)
nati_1309 ja też już z małym eksperymentuję, nawet muszę bo jak my jemy obiad to wyrywa mi się do talerza

a ja swojemu maluszkowi daje nie dlatego ze ak mi sie podoba tylko dlatego że moja pierś którą karmę( a robie to tylko jedna) przestała maluszkowi wystarczać. I trzeba było przejść na powazniejsze jedzonko ;-);-);-)​

Widziałam w sklepie deserek bobovity śliwkowy po 4 m-c może to pomoże dziecku na te zaparcia?

Ale Wam zazdroszczę dziewczyny jak czytam,że Wasze dzieci zajadają się nowościami,deserkami i obiadkami.
Mój mały :no: daję mu troszkę zagadując ale wcale nie jest zachwycony.
Owocowe odstawiłam już chyba z 1,5 tyg,temu bo jak widziałam ile to go kosztuje to się poddałam :-(,miałam spróbować z kaszką ale na razie się boję bo kaszki zapierają a on robi kupkę tak raz na 2 dni.
Taki malutki słoiczek mam na 3 dni i jeszcze np.z tego potrafi mi zjeść tylko 1 całą porcyjkę.
Soczki co otworzę flaszeczkę to może uda mi się mu dać przez cały dzień 5 ml:sorry2: a resztę wypija mój starszy syn i ma radość bo jemu teraz one smakują a jak był taki malutki to do roku czasu nic nie chciał pić.Nawet jak było +30 stopni latem.:baffled:
Z owoców ten duży je tylko jabłka i banany i to bardzo rzadko.Nic innego nie wciągnie.Za jedzeniem też nie był.
Czy to możliwe,że takie " NIE jadztwo" :confused: jest dziedziczne?????

Vega Vega maluch mojej siostry do 9 m-ca nic nie chciał jeść, tylko mleko z cyca. A teraz je wszystko, Twój maluszek ma dopiero 4 m-ce jeszcze zdąży zmienić zdanie :-)

Vega Vega nie wiem czy ten deserek pomoże. Ja kupiłam słoiczek Hippa ale jeszcze nie dawałam małemu. Ja też obawiałam się kaszek ale zupełnie nie potrzebnie:baffled::baffled: I nan dobry sposób na deserki. Jeżeli karmisz butelką to możesz trochę tych owoców do mleczka dodać :tak::tak: A powiedz mi jak Twoje dzieciątko robi kupki?? Z wielkim wysiłkiem czy łatwo mu to idzie?? I jakie mają kolor i czym karmisz malucha??

Herbatka - przepis nr 1
podawana przy zastojach, kolkach, temperaturze
g - 1/2 litra wody,
g - szczypta tymianku (w dwa palce),
sł - jeszcze mniejsza szczypta lukrecji,
sł - większa szczypta nasion koperku,
o - szczypta kardamonu,
o - 1/4 łyżeczki imbiru.
Gotować 2-3 minuty.
Podawać dziecku specjalną pipetką lub łyżeczką (3-4 łyżeczki). Maluch się krzywi, ale bardzo dobrze się po niej poczuje.

Marchwianka
g - 1/2 litra wrzątku,
g - szczypta kurkumy,
sł - ok. 1/2 kg dobrej, słodkiej, pokrojonej w grubą kostkę marchewki,
o - 1 ząbek czosnku,
o - szczypta imbiru.
Gotować 1 godzinę i zmiksować.
...
Podawać dziecku, kiedy ma problemy jelitowe: zaparcia, biegunkę, kolkę, wzdęcie oraz katarek czy kaszelek.
...
Można rozcieńczyć i podawać butelką, ale raczej łyżeczką przy jednoczesnym karmieniu piersią.
...
Może być dodawana do owsianki - zarówno maluszki, jak i starsze dzieci cenią sobie tę kompozycję.
...
Przepis pochodzi z Filozofii życia Anny Ciesielskiej

My tez chorowaliśmy troszeczkę Dominika miała katarek podawałam jej cebion, krople do nosa i calcium według zalecę lekarza oczywiście oklepywałam jej plecki i czyściłam nosek * z woda morską * Katarek już mija, za to Dominisia zaczęła ząbkować intensywnie do tego stopnia ze ma problemy z jedzeniem zassie i sie wscieka z butelka jest troche lepiej i wszytko wkłada do buzi z taka wsciekłościa ze krzyczy (nie płacze) na caly dom
Z nowych produktów to jadła juz jabłuszka, marchewke, ziemniaka i kaszke ( kaszka zdecydowanie odpada) i w czasie kataru dawałam jej marchwianke

Marchwianka zapiera podaje się przy biegunce:nerd: Mój mały ma wieczne problemy z kupą po nutramigenie od soboty wprowadziłam mu śliwkę suszoną z gerbera wiem że pisze na niej że jest od 5 miesięcy ale byłam dosc zdesperowana :no: Już w niedzielę po 2 łyzeczkach było dużo lepiej mały zrobił miękką kupę i bez problemu Teraz doszliśmy do 5 łyżeczek i więcej na razie nie daję bo mi się trochę za bardzo rozluźnił :-) A te śliwki z Hippa to taki deserek mają kleik ryżowy w składzie i mogą nie zadziałac

Kwestia rozszerzania diety została już szeroko omówiona;-) Dlaczego mamy kogoś krytykować. Ja też podaję różne rzeczy. Tyle że mój maluch łyka absolutnie wszystko i cały słoiczek potrafi opanować i domagać się więcej. Ale robię mu te papki sama. Kupiłam najprostszy blenderek, kilka minut i gotowe. Robię też hurtem słoiczki na zapas.

Wykorzystałam już wszelkie sposoby na kupkę. Śliwki też, te w słoiczku dla małego. Tragedii nie ma, bo nie męczy się, brzuch ma miękki, tylko kupa jest taka bardzo skonsolidowana. Dziś byliśmy na szczepieniu na rota i pneumokoki, przy okazji pytałam o to. Lekarka nic nowego nie powiedziała. Mówiła, żeby dopajać jak jest ciepło wodą lub herbatką i sok jabłkowy dawać. Zrobiłam mu przed chwilą taki przecierowy, całą flachę wytrąbił. No a generalnie to jeśli dziecku nic nie dolega, przeczekać i się wyreguluje jak się przyzwyczai do nowego jedzenia.

Staś waży 7900g, więc jest już co dźwigać. Ostatnio znowu ma jakiś kryzys i dużo płacze, czuję, że znowu będą ciężkie dni. Bo tak poza tym to jest zupełnie bezproblemowe i mało absorbujące dziecko. Jak go położę na macie z zabawkami, to go nie ma.

reklama
"Bo tak poza tym to jest zupełnie bezproblemowe i mało absorbujące dziecko. Jak go położę na macie z zabawkami, to go nie ma. "

zazdroszcze!! :tak: moja jak wstanie ok 9 to potem kladzie sie ok 12 ............... i potrafi nie spac do 18 :sorry: no chyba ze jestesmy na spacerze to czasem spi w wozku. cale szczescie ze noce cale przesypia uff :tak: w dzien tylko karuzela pozwala mi zrobic cokowiek w domu:tak:
nawet jak zmywam musze ja brac ze soba do kuchni, siedzi sobie w lezaczku i koniecznie trzeba do niej mowic i rozsmieszac bo jak nie to od razu marudzenie :tak:

Do góry