reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Ja też mam nadzieję, że to z krwiaka a nie polipa i lekarz się pomylił.. jeśli to możliwe.

Nikt mi nie dal skierowania na te badania, o których piszesz. Sama zrobiłam ddimery i fibrynogen ale tam wyszło ok
Ddimery mogą wychodzić ok, a ważny też jest ich przyrost. Powtórzyła bym badanie po tygodniu. I możesz poprosić o leki przeciwkrwotoczne, są na receptę. Cyklonamina albo exacyl. Z cala pewnością zakaz sexu na całą ciążę. Miałam polipa i to sporego. Krew z niego leciała cały czas i to zywoczerwona, ale do końca pierwszego trymestru. Potem była cisza. Powinien się wtedy zacząć zasuszac. Zaczerpnelabym opinii innego ginekologa. Ja straciłam 2 ciążę i uważam, że o 2 za dużo. Potem sama na własną rękę robiłam badania. Moje dzieci bez heparyny nie miały szans przeżyć.

reklama
Ddimery mogą wychodzić ok, a ważny też jest ich przyrost. Powtórzyła bym badanie po tygodniu. I możesz poprosić o leki przeciwkrwotoczne, są na receptę. Cyklonamina albo exacyl. Z cala pewnością zakaz sexu na całą ciążę. Miałam polipa i to sporego. Krew z niego leciała cały czas i to zywoczerwona, ale do końca pierwszego trymestru. Potem była cisza. Powinien się wtedy zacząć zasuszac. Zaczerpnelabym opinii innego ginekologa. Ja straciłam 2 ciążę i uważam, że o 2 za dużo. Potem sama na własną rękę robiłam badania. Moje dzieci bez heparyny nie miały szans przeżyć.

Dziękuję za odpowiedź. Czy jeśli teraz by mi lekarz wprowadzenil heparyne to nie będzie za późno? To już 16 tydzień...

A krew właśnie mam koloru czekolady więc nie wiem, czy to na pewno polip..

@Inofs każdy odcień i rodzaj krwi może dać zarówno krwiak jak i polip. Dziwne, że lekarz wcześniej nie zauważył polipa. Z nim to istotne jest gdzie jest umiejscowiony. Trzeba go obserwować, bo wraz z rozwojem ciąży polip powinien zanikać.

Dziewczyny :)
z czystej ciekawości, a jak to jest z tym aptt i ddimerami w ciąży? Jak często od początku ciąży to badałyście? Jakie wyniki uznawane są za prawidłowe? Jestem zielona w tym temacie :)

z czystej ciekawości, a jak to jest z tym aptt i ddimerami w ciąży? Jak często od początku ciąży to badałyście? Jakie wyniki uznawane są za prawidłowe? Jestem zielona w tym temacie :)
Ja attp i d-dimery badam co miesiąc osobno zadne badanie za bardzo nic nam nie mówi ale jak attp spada a d-dimery rosną to jest to objaw niepożądany. D-dimery nie powinny przekroczyć 3 tyś i rosnąć zbyt szybko.Jesli tak sie dzieje powinno sie rozważyć zwiekszenie heparyny, rozwiazanie ciazy sprawdzanie przepływów itd

Światełka dziś dla naszych aniołków ♥️♥️♥️♥️

Ostatnia edycja:
Na aptt się nie znam. Natomiast ddimery badane miałam razem z beta. Na początku co 2 dzień, potem raz w tygodniu, a potem co 2-3 tygodnie, na każdą wizytę. Ciążowa norma to 2-2,5tys, bo 500 to norma nie w ciąży. W ciąży ddimery rosną i muszą rosnąć, bo przygotowują ciało do porodu, chronią przed wykrwawieniem się podczas porodu. Ale nie mogą rosnąć za szybko. Dlatego sprawdza się je dość często i nie mogą przekraczać normy, bo wtedy stanowią zagrożenie dla życia płodu i wydaje mi sie, że nie tylko dla płodu.

reklama
Do góry